artikel

Welk vergadertype ben jij?

Vergaderen

Deelnemers van vergaderingen vertonen vaak stereotiep gedrag. Herken je de types? En: welk vergadertype ben jij?

Welk vergadertype ben jij?

7 vergadertypes:

1. De Kletskous
Er zijn kletskousen in alle maten en soorten en op allerlei niveaus. Niet iedereen is direct even helder. Probeer te begrijpen wat de kletskous bedoelt: het duurt overigens even voordat hij dat zelf weet.

2. De Kat-uit-de-boom-kijker
De deelnemer die niet snel met zijn mening komt, maar vaak wel goed luistert. Als hij wat zegt, moet je je oren spitsen.

3. De Ruziezoeker
Hij is het met niemand eens, ziet overal een ‘maar’ achter. De deelnemers van de vergadering hebben niets aan zijn inbreng.

4. De Stokpaardberijder
Soms aardig, soms vervelend. Je weet wat hij gaat zeggen. Tijd voor een slokje koffie. Maar blijf met een half oor luisteren, want je weet maar nooit.

5. De Muggenzifter
Weet alles. Heeft altijd zijn documentatie bij zich en zoekt het ter plekke op. Hij kost de vergadering veel tijd en houdt zich altijd bezig met details; hij is niet in staat om de hoofdlijnen vast te houden. Als je iets wilt weten, moet je hem raadplegen.

6. De Man
Zegt alleen iets als er iets te scoren valt. Praat niet over gevoelens of eigen ervaringen, want dat zijn geen argumenten. Het is boeiend om te zien hoe een mannelijke deelnemer voor of tegen een voorstel is, vanwege de pikorde, niet vanwege de inhoud.

7. De Vrouw
Praat eigenlijk wel graag, maar niet tijdens vergaderingen of in het openbaar. Het is boeiend om te zien hoe vrouwen onderling zich gedragen als krabben in een mand: zodra er iemand naar boven wil klimmen, trekken de anderen haar weer naar beneden.

Bron: En dan nu de rondvraag. Kleine gids voor de vergadering. Jack Diekstra. Logikos Gidsen

Reageer op dit artikel