blog

Help, er zit een dinosaurus in mijn vergadering

Vergaderen

Tijdens vergaderingen, in het heetst van de strijd, komt de ware aard van je collega’s naar boven. En dat kan behoorlijk lastig en verstorend zijn. Hoe ga je met deze vergadertypes om, bijvoorbeeld de dinosaurus?

Help, er zit een dinosaurus in mijn vergadering

Bekruipt jou tijdens vergaderingen soms ook het gevoel: wat zit ik hier te doen? Verplichte nummers zonder helder doel, duidelijke agenda of actiepunten zijn zonde van de tijd. En dan heb ik het nog niet eens over de deelnemers. Oeverloze discussies die soms kunnen ontaarden in een behoorlijke beestenboel.

Hoezo is de dinosaurus uitgestorven?

Guido Kamps schreef in zijn bekende boek De jacht op de vergadertijger al hoe je verschillende vergadertijgers kunt herkennen en aanpakken. Aan dit rijtje zou ik graag nog een ander diersoort willen toevoegen: de dinosaurus. Denk je dat de dino uitgestorven is? Wacht dan maar tot je in een meeting met deze collega te maken krijgt: hij heeft alles al meegemaakt en staat nergens voor open. En voilà, de dino komt tot leven. Elk voorstel wordt afgeschoten omdat de dinosaurus bang is voor veranderingen. Zijn mantra: “We hebben het toch altijd zo gedaan, waarom zouden we het nu anders doen?”

Voorkom dino-gedrag

Het is niet voor niets dat de échte dinosaurussen niet meer op deze aarde rondlopen. Want om te blijven bestaan, is verandering noodzakelijk. Tegelijkertijd zijn ingesleten gewoontes moeilijk te veranderen, maar niet onmogelijk. Je kunt je dino-collega meekrijgen door de noodzaak van een verandering duidelijk te maken. Is dat niet voldoende? Breng dan duidelijk de voordelen van de verandering naar voren. Laat inzien hoe hij kan profiteren als hij meewerkt. Nog beter: voorkom dino-gedrag door je collega in een vroeg stadium te betrekken bij het veranderingsproces.

Van prehistorie naar hysterie

En maak ook gelijk kennis met Bokito, een hysterisch vergadertype. Hij is op zijn best als hij (of zij) op de apenrots zit. En daar zit de gorilla als hij zelf een onderwerp inbrengt. Dan is hij niet te stoppen en gaat hij maar door met zijn monoloog. Want Bokito wil zijn gelijk krijgen. Hoe je hem de mond snoert? Door een goede timing. Staan er tien minuten gepland voor het agendapunt van Bokito? Dan moet hij na 5 minuten stoppen met zijn monoloog, anders is er geen ruimte meer voor discussie.

Andere vergadertypes

Naast de dino en Bokito zijn er nog meer interessante vergadertypes. Wil je deze ook in ’t wild herkennen én wil je weten hoe je ze kunt aanpakken? Lees er alles over in ons e-book ‘De 7 wetten van het nieuwe vergaderen’.

Auteur: Rachel Mannearts, ibabs

Reageer op dit artikel