blog

Vergaderen à la Star Trek

Vergaderen

Jezelf en je collega’s tijdens een vergadering teleporteren naar een andere ruimte? Beam me up Scotty, het klinkt alsof je in Star Trek bent beland. Hoewel het nog toekomstmuziek is, gaan de ontwikkelingen razendsnel.

Vergaderen à la Star Trek

I spy…

De wijze waarop we tegenwoordig met elkaar communiceren is sterk veranderd, meer visueel geworden. Immers, op sociale media worden posts met foto’s of video’s vaker geliket dan tekstjes. In de vergaderzaal wordt deze trend verder doorgezet. Want hoewel er steeds meer wordt vergaderd via Skype en Facetime, ontbreekt vaak het echte oogcontact bij dit soort bijeenkomsten. Gewoon, omdat de camera net niet op de juiste plek zit. En goed oogcontact… dat heb je in veel meetings wel nodig!

3-D-avatars

Slimmeriken hebben inmiddels al iets beters bedacht om goed met elkaar te vergaderen, terwijl je toch op verschillende locaties zit: Holographic Telepresence. Iedere vergaderdeelnemer die niet fysiek aanwezig is, verschijnt via deze techniek met een 3-D-avatar in de vergaderzaal. Zo kun je elkaar toch nog recht in de ogen kijken en alle non-verbale signalen oppikken.
Toekomstmuziek? Nee hoor, want Microsoft is al behoorlijk ver met deze technologische ontwikkeling. Wil je eens zien hoe dat werkt? Bekijk dan deze video. Wil jij je alvast een beetje voorbereiden op deze trend? Volg dan deze tutorial om een 3-D-hologram met je mobiel te maken.

Lekker friemelen

Een andere trend is die op het gebied van productontwikkeling. Tijdens de Dutch Design week werd een nieuw soort vergadertafel geïntroduceerd: de Elephunk tactiele statafel. Het gaf antwoord op de vraag: hoe ziet de vergadertafel van de toekomst eruit? Bijzonder aan de Elephunk tactiele statafel is dat de bovenkant niet glad is zoals bij de normale statafels het geval is. Het tafeloppervlak heeft hele kleine uitstekende ‘flapjes’ omdat mensen van friemelen houden. De ontwerpers geloven dat dit bevorderend werkt voor het gesprek.

Blik in de nabije toekomst

Wil je deze en andere vergadertrends op een overzichtelijke manier onder de aandacht brengen bij je collega’s? Of wil je ze zelf nog eens nalezen om na de zomer nog efficiënter te vergaderen? Download dit overzicht van de 5 belangrijkste trends op vergadergebied.

Auteur: Martin Sterenberg | iBabs

Reageer op dit artikel