blog

Voorkom een vergaderdip

Vergaderen

Iedereen heeft weleens last van een vergaderdip en je bent ook niet de enige die hoopt dat dit niemand zal opmerken. Nu zijn er voldoende tips voor handen die je helpen om een dip te overleven.

Voorkom een vergaderdip

Maar wellicht is het belangrijker om te kijken hoe je een dip kunt voorkomen. Hier enkele tips tegen de vergaderdips:

Niet tijdens de lunch

Het lijkt efficiënt om tijdens de lunch te vergaderen. Je werkt immers door en er gaat geen kostbare tijd verloren. Maar is dat wel zo effectief? Om te beginnen geeft het binnenbrengen en eten van de lunch veel ruis. En is de lunch achter de kiezen? Dan ligt de bekende energiedip op de loer. Voor je het weet, voel je je ogen dichtvallen en zak je onderuit op je stoel. Het wordt wel erg lastig om je te concentreren.

Niet om 09:00 uur

Vroege vogels heb je in ieder bedrijf, maar ga er maar van uit dat de meeste mensen liever niet om 09:00 willen aanschuiven in een meeting. Dat uurtje tussen 09:00 en 10:00 (zeker op maandagochtend) gebruiken we liever om even bij te komen met een kop koffie en mail weg te werken. Meetings in de tweede helft van de ochtend vallen een stuk beter. Bijna iedereen heeft dan meer mentale energie.

Testosterondipje is welkom

Watte? Heeft testosteron invloed op de kwaliteit van meetings? Yep! Als de testosteronwaarden in het bloed laag zijn, zijn de verbale vaardigheden het sterkst. Dat blijkt tenminste uit een onderzoek van de Universiteit van Leeds. De hoeveelheid testosteron is het laagst tussen 15.00 en 17.00 uur. Een ideaal tijdstip dus om een meeting te plannen.

Niet op woensdag en vrijdag

Niet elke dag is een geschikte vergaderdag. De vrijdag is bijvoorbeeld niet zo’n handige dag om te vergaderen. Veel collega’s zijn dan al bezig met de afronding van de week en parttime collega’s genieten vaak van een vrije (mid)dag. Werk je in een organisatie waarin klantcontact belangrijk is? Plan dan bij voorkeur geen meetings op woensdag. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de meeste deals juist op deze dag worden gesloten. Een goede dag voor sales dus!

Niet zittend vergaderen

We weten inmiddels allemaal wel dat te veel zitten niet gezond voor je is. Waarom gaan we dan nog wel zittend vergaderen? Wist je dat 39% van de vergaderdeelnemers weleens in slaap valt? Ga dus eens staand vergaderen. Het is immers veel lastiger om staand in slaap te vallen. Bovendien ben je alerter en productiever en de meetings gaan een stuk sneller.

Auteur: Rachel Mannaerts | iBabs

Checklist effectief vergaderen

Ben je op zoek naar meer tips die je helpen de effectiviteit van je meetings te vergroten? Download dan deze checklist voor effectief vergaderen.

Reageer op dit artikel