blog

Vergadertrend 2018: de vergaderfiets

Vergaderen

De tijd voor lijstjes What’s Hot and What’s Not en Trends voor 2018 is weer aangebroken. Dus ook ik ging kijken wat er zoal gaat veranderen in 2018 op het gebied van vergaderen. Een van de eerste veranderingen die in het oog springt, is de opkomst van de vergaderfiets.

Vergadertrend 2018: de vergaderfiets

Deze vergaderfiets of deskbike blijkt het antwoord te zijn om van het zitvlees af te komen dat tijdens de vele lange vergaderingen is gekweekt. Dat is wat je noemt pas lean vergaderen!

Sta op of ga fietsen

Helaas zijn velen van ons op kantoor veroordeeld tot uren achtereen zitten. Volgens de Arbo moet ergonomisch kantoormeubilair dit lange zitten faciliteren. Gezond is het niet, dat weten we inmiddels. Want wie heeft niet gehoord van de uitspraak: zitten is het nieuwe roken?

Gelukkig kan het ook anders. Oracle experimenteert al enige tijd met verschillende alternatieven voor de bureaustoel. Zo heeft het bedrijf een vergaderruimte met speciale ruggensteunen voor staande vergaderingen. Een verhoogde tafel is midden in de ruimte geplaatst, de laptop is zo binnen handbereik en het scherm staat op ooghoogte. En ze gaan bij dit bedrijf nog een stapje verder met… deskbikes!

Bureaustoel eruit… deskbike erin

Om zitten alleen maar af te wisselen met staan is niet voldoende. Het is namelijk geen beweging. Dus zijn er door Oracle nu ook deskbikes of bureaufietsen aangeschaft waar je zittend de benen rond kan laten gaan. De medewerker zit rechtop aan de vergadertafel en trapt tijdens een (telefonische) vergadering rustig de pedalen rond van de bureaufiets.

Vergaderfiets: hype of blijvertje?

Wat denk jij? Is de deskbike een hype of een blijvertje? Ik denk het laatste want inmiddels staat de media er bol van en zelfs het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft er veertig staan. Eén ding is zeker, de deskbike slaat aan.

Meters maken

In plaats van te investeren in deze deskbikes kun je natuurlijk ook proberen om het aantal vergaderuren drastisch te verminderen. Dat wil zeggen dat je niet langer dan noodzakelijk vergadert. En wie weet vergader jij straks minder, maar wel efficiënter en effectiever. En kun je in de vrij gekomen tijd gewoon een blokje fietsen. Twee vliegen in een klap, dat is pas meters maken.

Wil je meer weten over wat je te wachten staat in het nieuwe jaar? Download hier de vergadertrends van 2018.

Auteur: Rachel Mannaerts | iBabs

Rachel Mannaerts | iBabs

Reageer op dit artikel