blog

Help, Bokito zit in mijn vergadering!

Vergaderen

Bokito, de gorilla die ontsnapte uit zijn verblijf in Blijdorp, zou ook wel eens in jouw vergadering kunnen zitten… Hij staat model voor een van de zeven vergadertypes die een storende werking hebben op een vergadering. Tips om hem te herkennen én te temmen!

Help, Bokito zit in mijn vergadering!

Wist je dat het alweer elf jaar geleden is dat Bokito, de gorilla uit Diergaarde Blijdorp, uit zijn verblijf ontsnapte? En dat dit uitgerekend gebeurde op de 150ste verjaardag van de dierentuin? Bokito joeg toen tientallen mensen de stuipen op het lijf en bracht een vrouw zelfs ernstige verwondingen toe. Een echte pr-nachtmerrie zou je denken, maar sinds dit incident trekt de dierentuin meer bezoekers dan ooit en is Bokito inmiddels net zo beroemd als King Kong.

Stoorzender Bokito in je vergadering

Bokito mag dan in Blijdorp gigantisch populair zijn, als zijn evenknie in jouw vergadering zit, ben je niet zo happy. Hij staat namelijk model voor een van de zeven vergadertypes die een storende werking hebben op de vergadering. Hoe je hem of haar herkent? Dit vergadertype is vaak dominant en een echte betweter. Hij kan wel van alles weten maar de manier waarop hij te werk gaat is erg storend.

Monoloog vanaf de apenrots

Zo trommelt hij zichzelf luid op de borst als hij zelf een onderwerp inbrengt. Dan is hij niet te stoppen en gaat maar door met zijn monoloog vanaf de apenrots. Want hij wil zijn gelijk krijgen. Bokito denkt vaak dat hij degene is met expertise over het onderwerp en claimt dit ook dubbel en dwars. “Ik heb hier jaren ervaring mee”, “Luister nou maar naar mij, want…” en “Wat jullie niet beseffen is…” Dit zijn uitspraken die hij vaak gebruikt. Overigens luistert hij slecht als een ander aan het woord is.

Voorzitter: zo tem je Bokito

Hoe ga je nu met dergelijke vergadertypes om? Hoe zorg je ervoor dat ze de vergadering niet verstoren? De voorzitter is de aangewezen persoon om hem te temmen. Bedank Bokito voor zijn inbreng, vat zijn standpunt samen en vraag vervolgens uitdrukkelijk om de mening van de andere vergaderdeelnemers. Zo zorgt de voorzitter ervoor dat iedereen een podium krijgt met gelijke inbreng.

Vergaderbeesten herkennen in het wild

Wees dus waakzaam voor deze storende types als Bokito en laat ze niet de overhand krijgen. Voor je het weet wordt je vergadering een beestenboel. Naast Bokito zijn er nog andere lastige vergadertypes. Wil je deze ook in ’t wild herkennen én wil je weten hoe je ze kunt aanpakken? Lees er alles over in ons gratis e-book ‘De 7 wetten van het nieuwe vergaderen’. We geven in dit e-book veel tips om effectief te vergaderen aan de hand van 7 nieuwe vergaderwetten.

Auteur Rachel Mannaerts | iBabs

 

Reageer op dit artikel