blog

Van lifehack naar vergaderhack

Vergaderen

Lifehacks zijn enorm populair. Het zijn binnenweggetjes voor je brein. Creatieve sluiproutes voor je hersens en manieren om iets slimmer te doen in minder tijd. Het mooie van een hack is dat je hem overal kunt toepassen. Dus ook op het vergaderproces.

Van lifehack naar vergaderhack

Wie wil dat nu niet? Ongemerkt pas jezelf dagelijks vast al een aantal hacks toe, zoals tandenpoetsen terwijl je onder de douche staat.

Meer doen in minder tijd

En wie wil nu niet slimmer vergaderen in minder tijd. Zeker als je weet dat we gemiddeld een kwart van onze werktijd in vergaderingen doorbrengen. Het is dus zeker de moeite waard om kritisch te kijken hoe we het vergaderproces beter kunnen inrichten; welke hacks we kunnen toepassen zodat we voortaan sneller en efficiënter kunnen vergaderen.

Tijd om op te staan!

We kennen allemaal wel het standaard beeld van een vergadering: één grote tafel met daarop koffie, thee en water. Een stuk of tien comfortabele bureaustoelen waarop iedereen, een kwartier na aanvangstijd, plaatsneemt. Om er vervolgens twee uur later weer uit op te staan, want zo lang duurt een belangrijke vergadering minimaal. We weten inmiddels allang dat te veel zitten niet goed voor je is. Er wordt zelfs beweerd dat zitten het nieuwe roken is. Tijd om op te staan! Staand vergaderen dus, ook omdat staande vergaderingen gemiddeld 34% korter duren dan de zittende variant.

Ga toch fietsen!

Nog beter is het om de vergaderstoel te verruilen voor de vergaderfiets. En omdat Nederlanders dol zijn op fietsen, is de meetingbike ons op het lijf geschreven. Deze bureaufiets gebruik je in combinatie met een zit-stabureau en geeft je lichaam een gezond portie lichaamsbeweging tijdens de vergadering. Wil je weten hoe zo’n vergaderfiets eruit ziet. Kijk dan eens naar dit filmpje. Inmiddels is de vergaderfiets allang geen hype meer. Bij het softwarebedrijf Oracle worden al dagelijks meerdere kilometers tijdens vergaderingen weggedraaid.

Je ziet het, in tegenstelling tot de Belastingdienst kunnen we vergaderen wel makkelijker én leuker maken. Ben je nieuwsgierig welke vergaderhacks er nog meer zijn? Bekijk dan eens onze infographic vergaderhacks.

Reageer op dit artikel