vraag & antwoord

Hoeveel tijd kost het uitwerken van notulen?

Vergaderen

‘Ik heb de indruk dat ik veel te lang doe over het uitwerken van notulen na vergaderingen. Is er een richtlijn voor?’ Hoe lang je erover doet is van veel factoren afhankelijk: wat moet je allemaal regelen voor en na de vergadering en wat is de duur en aard van de vergadering? Notuleren en vergaderingen […]

‘Ik heb de indruk dat ik veel te lang doe over het uitwerken van notulen na vergaderingen. Is er een richtlijn voor?’

Hoe lang je erover doet is van veel factoren afhankelijk: wat moet je allemaal regelen voor en na de vergadering en wat is de duur en aard van de vergadering? Notuleren en vergaderingen voorbereiden is een van de kerntaken van een secretaresse. Over het algemeen zal dat een relatief groot deel van de werkuren beslaan. Volgens onderzoek (bron Een functie met inhoud) is het voor veel secretaressen een wekelijkse taak. In dit boek staan ook de subtaken van deze hoofdtaak omschreven.

Voor het uitwerken van een vergadering zijn wel globale richtlijnen:
– Een gewone vergadering (goed voorbereid, begrijpelijke taal, goede werkomstandigheden): 1 uur vergaderen = 1 uur verslag schrijven.
– Een pittige vergadering (je bent goed voorbereid, begrijpt niet altijd waar men over spreekt en hebt geen ideale werkomstandigheden): 1 uur vergaderen = 2 uur uitwerken.
– Een zware vergadering (slecht voorbereid, moeilijk taalgebruik, lastige werkomstandigheden): 1 uur vergaderen = 3 uur verslag schrijven.

Helder notuleren
Objectieve en beknopte notulen
Hoe notuleer je een discussie?
Sneller vergaderen: voor jou en je manager
E-book Vergaderingen… regel je zo! (gratis)
Training: Efficiënt notuleren

Reageer op dit artikel