nieuws

Smartphone op het werk: zegen en afleider tegelijk

Digitaal werken

In hoeverre heeft de smartphone jouw werk als managementondersteuner veranderd? We peilden het en dit zijn de uitkomsten! Plus tips om de nadelen van de smartphone te ondervangen.

Smartphone op het werk: zegen en afleider tegelijk

Makkelijker werken en managers die zelfstandiger zijn geworden. Maar, ook meer afleiding en een vagere scheiding tussen werk en privé.

Zo ervaren managementondersteuners de veranderingen die de smartphone in hun werk heeft veroorzaakt.

Hiep hiep hoera, 10 jaar iPhone

Het is vandaag precies 10 jaar geleden dat er lange rijen voor de winkel van T-Mobile in Rotterdam stonden. De iPhone 3G wordt geïntroduceerd in Nederland en ontketent de smartphonerevolutie in ons land.

De afgelopen tien jaar is ons werk en privéleven drastisch veranderd door de smartphone. We zijn de hele dag online en bereikbaar en alles wat je nodig hebt vind je met één druk op de knop. De meeste mensen kunnen niet meer zonder smartphone.

Hoe veranderde dit apparaat het werk van managementondersteuners? Management Support onderzocht het, zet de resultaten op een rij en helpt je om je smartphonegebruik onder controle te houden.

De resultaten: makkelijker werken, meer afleiding

We peilden jullie mening over de veranderingen die de smartphone in jouw werk heeft veroorzaakt aan de hand van vijf stellingen. 100% van de deelnemers heeft een smartphone en maar liefst driekwart gebruikt deze voor het werk.

De stellingen

Tijd- en plaatsonafhankelijk werken

Gevraagd naar het grootste voordeel van de smartphone voor je werk gaven jullie één van deze drie antwoorden:

  • Alle informatie bij de hand: op ieder moment toegang tot al je essentiële gegevens en documenten.
  • Niet gebonden zijn aan een werkplek: onderweg naar je werk alvast de e-mail doornemen.
  • Sneller schakelen: gelijk kunnen reageren op verzoeken en vragen.

Toch ervaren managementondersteuners ook negatieve gevolgen van de smartphone:

  • Altijd bereikbaar zijn, met name de verwachting dat je altijd, overal en onmiddellijk reageert, ook buiten werktijd.
  • Afgeleid zijn; op het werk komen appjes van vrienden en de kinderen binnen of speel je even een spelletje. ’s Avonds blijven de appjes en e-mails van collega’s om aandacht vragen. Zo is het lastig om je goed te concentreren.

Zo ga je om met de nadelen van je smartphone

De voordelen van de smartphone zijn groot en die moet je vooral benutten. De nadelen zijn vervelend, maar wel op te lossen. We geven een aantal tips om met de nadelen om te gaan.

Regel de scheiding tussen werk en privé:

  1. Maak duidelijke afspraken. Dit is echt het startpunt om werk en privé gescheiden te houden. Wat wordt er van je verwacht? Wat vindt je zelf reëel? Als je van beide kanten de verwachtingen uitspreekt kun je hierin een optimum vinden.
  2. Stel je eigen grenzen. Hoe verleidelijk het ook is om te reageren, niet reageren is ook een optie. Als je altijd snel antwoordt gaan mensen dat verwachten. Hoe langer je dit volhoudt, hoe moeilijker het wordt om ‘privéterrein terug te winnen’. Van altijd wel reageren naar niet meer reageren is misschien een te grote stap ineens. Probeer als tussenstap eens een antwoord als: “Dit pak ik morgen voor je op.”
  3. Scheid je privé- en werktelefoon. Als je manager het belangrijk vindt dat je een smartphone hebt, onderzoek dan de mogelijkheden om vanuit het bedrijf een telefoon te krijgen. Zo kun je deze ’s avonds wegleggen en word je niet op je privételefoon geconfronteerd met werkzaken. Als een werktelefoon geen optie is, denk dan eens aan een dual sim, twee simkaarten in één telefoon. Met een app als Dual Sim Control (Google Play Store) kun je buiten werktijden je zakelijke simkaart uitschakelen.

Laat je niet afleiden:

  1. Zet je telefoon op stil. Eigenlijk heel simpel, maar zorg dat je telefoon op stil of zelfs niet storen staat. Zo krijg je niet continu meldingen van appjes of social media. Toch bereikbaar zijn voor een aantal mensen? Stel dan de nummers in die altijd door de ‘niet storen-modus’ heen mogen komen. Laat thuis vervolgens duidelijk weten dat je alleen gebeld wilt worden als er iets dringend is en dat je alleen in pauzes op je appjes reageert.
  2. Focus is als een spier, die moet je trainen. Je vermogen om je aandacht bij een taak te houden wordt iedere keer dat je je laat afleiden minder. Train het dus, negeer privé-appjes op het werk en onderdruk thuis de neiging om je werkmail te checken. Lees de wetenschappelijke onderbouwde tips van onderzoeker Erik Barker op zijn eigen site om je niet af te laten leiden.
Reageer op dit artikel