nieuws

Van moeten naar ont-moeten

Geen categorie

Enkele jaren geleden kwam zomaar het woord ont-haasten in zwang. We moesten met z’n allen gewoon minder gehaast doen. Tijd nemen voor ontspanning. Dat was het motto. Daar is niets mis mee, maar makkelijk is het niet. We leggen onszelf van alles op. Heb jij jezelf wel eens afgevraagd WIL ik dat of MOET ik dat?

Enkele jaren geleden kwam zomaar het woord ont-haasten in zwang. We moesten met z’n allen gewoon minder gehaast doen. Tijd nemen voor ontspanning. Dat was het motto. Daar is niets mis mee, maar makkelijk is het niet.

We leggen onszelf van alles op; we willen naast ons werk ook sporten, uitgaan, vakantie vieren, uit eten gaan, een leuk huis mét een mooie tuin. Om dat te bereiken moeten we van alles. De 24-uurs economie lijkt ons te dwingen dan ook maar 24 uur actief te zijn. Heb jij jezelf wel eens afgevraagd WIL ik dat of MOET ik dat?

Als dat laatste het geval is, bedenk dan dat ook jij aan ont-moeten kunt denken, net als aan ont-haasten. Er is een grens aan al dat moeten. Alleen jij kunt die bepalen. Erover nadenken is al een vorm van timemanagement. Bedenk dat je niet alles perfect hoeft te doen. Denk eens:

‘Als ik dít doe, krijg ik dát niet af
Maar als ik dát doe, blijft dít weer líggen
Als ik allebei doe, doe ik geen van beiden perfect
Maar niet alles wat de moeite waard is om te doen,
is de moeite waar om perfect te doen’
(Natasha Josefowits)

 

Reageer op dit artikel