blog

Ontzorgende multitasker

Plannen en organiseren

Iedereen kent ze. Personen die werken, een gezin en sociale contacten onderhouden, vrijwilligerswerk doen, helpen bij de sportclub en sporten om nog enigszins in shape te blijven. En die dat dan in 24 uur proberen te proppen. Het lijkt soms wel of iedereen druk is. En als vader van drie dochters, vind ik dat van […]

Ontzorgende multitasker

Iedereen kent ze. Personen die werken, een gezin en sociale contacten onderhouden, vrijwilligerswerk doen, helpen bij de sportclub en sporten om nog enigszins in shape te blijven. En die dat dan in 24 uur proberen te proppen. Het lijkt soms wel of iedereen druk is. En als vader van drie dochters, vind ik dat van mijzelf ook. Sinds de oudste meent dat feestjes, shoppen, sportwedstrijden en schoolavonden de rechten zijn van een puber, heb ik er een baan bij. Als taxichauffeur. Bij het kinderdagverblijf van mijn jongste dochter zie ik regelmatig moeders die met zwetende gezichten en stress in hun ogen kinderen afzetten, waarna zij met rode konen en gillende banden wegrijden om op tijd op hun werk te komen. Ik ben kennelijk niet de enige drukke taxichauffeur. En dan mag ik niet klagen. Soms ben ik in het buitenland. En als ik op kantoor werk, ben ik vaak laat thuis. Bij ons thuis is ‘mama’ degene die de zorg voor de kids op zich neemt. Bij ons is mama ook degene die het eten kookt. En zolang ping-maaltijden niet in de schijf van vijf voorkomen, denk ik dat mijn nageslacht hier niet rouwig om hoeft te zijn. Eigenlijk ben ik hopeloos ouderwets en dat hoor ik dan ook regelmatig – en terecht. Maar ondanks trends als ouderparticipatie en vaderschapsverlof, zie ik in mijn omgeving veelal hetzelfde beeld. Papa’s werken en mama’s multitasken om, naast hun eigen baan, ook nog te zorgen voor hun kroost en zeker te stellen dat niemand verhongert. En dan heb ik het nog niet over de was en de boodschappen. Hoor je die mama’s hierover? Ik niet! Ik klaag dan ook niet: deze man heeft geen stress. Of dat ook voor mijn vriendin geldt…? Ik durf het niet te vragen.

Multitasken op kantoor

In mijn werk zie ik hetzelfde. Veel managementondersteuners, veelal werkende moeders, multitasken en hebben een breed takenpakket. Hun werk richt zich op het ontzorgen van collega’s. Net zoals die moeders thuis. Opvallend is dat de rol van de management assistant lijkt te veranderen. Zeker daar waar het ons vak – het verzorgen van zakenreizen – betreft. De management assistant was altijd de beslisser voor het inkopen van zakenreizen. Nu verschuift dit naar inkopers en financieel managers. Is dat goed? Wie zal het zeggen. Een opvallende uitkomst van ons recente onderzoek (www.ervaardekracht.nl) naar de organisatie van zakenreizen, is wel dat relatief weinig bedrijven aandacht besteden aan de zorgplicht voor hun reizende medewerkers. De vraag die bij mij opkomt is, of er een relatie is tussen de nieuwe inkoopmethodes, de veranderende rol van de management assistant en de aandacht voor de zorgplicht. Ik heb het antwoord niet. Maar ik weet wel dat het onvoldoende invulling geven aan de zorgplicht voor reizende medewerkers serieuze consequenties heeft voor een werkgever als het een keer misgaat. En dan denk ik bijvoorbeeld aan een zakenreiziger die tijdens een reis ziek wordt.

Onmisbaar

Misschien is het raadzaam de mening van de management assistant zwaarder mee te laten wegen tijdens een inkoopproces voor zakelijke reizen. Want als zij ook nog moeder is, dan weet je zeker dat zij weet hoe zorg ingevuld moet worden én hoe collega’s ‘ontzorgd’ kunnen worden. Iedereen, inclusief ikzelf, kan nog veel van hen leren. Nu sluit ik mijn blog af; mijn middelste dochter belt net. Of ik haar op kan halen van paardrijden.

Auteur: Michael van der Woude, VCK Travel

Reageer op dit artikel