nieuws

Samen werken aan (nog) meer werkgeluk

Persoonlijke ontwikkeling

Samen werken aan (nog) meer werkgeluk

Gelukkige mensen zijn vaak gezonder, hebben betere sociale relaties en ervaren minder stress. Goede redenen om eens te kijken naar je eigen werkgeluk en hoe je dit kunt vergroten. HR-experts Gea Peper en Heleen Mes geven tips voor meer voldoening en plezier op het werk.

Gemiddeld brengen we zo’n 70.000 uur van ons leven door met werken. Dat is meer tijd dan we aan onze familie en vrienden samen besteden. Dan kun je maar beter gelukkig zijn op je werk en iets doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent.

De 3 factoren van werkgeluk

Waaruit bestaat werkgeluk? Daarvoor keken wij naar de positieve psychologie, een stroming binnen de psychologie die het welbevinden van mensen centraal stelt. Psychologen binnen dit werkveld doen onderzoek naar hoe mensen tot bloei komen. Op basis van die kennis hebben wij een model ontwikkeld voor werkgeluk: het P3F-model. De factoren die werkgeluk beïnvloeden zijn purpose, flow en fun & friendship.

Het P3F-model, Purpose, Flow, Fun & Friendship

Purpose

Mensen zijn gelukkiger in hun werk als ze het gevoel hebben zinvol werk te doen en een positieve bijdrage te kunnen leveren.

Flow

Door elke dag voortgang te boeken en zaken af te maken, vergroot je je geluksgevoel op het werk. Ook doen waar je goed in bent en nieuwe vaardigheden ontwikkelen zorgen ervoor dat je in een flow-situatie komt.

Fun & friendship

Het onderhouden van goede relaties en het delen van positieve momenten maakt veel mensen gelukkig.

Word management- ondersteuner van de toekomst

Word management- ondersteuner van de toekomst

Van werkgeluk naar employee experience

Hoe zorg je voor meer werkgeluk in jouw werk? Daarvoor is het begrip werkbeleving ofwel employee experience belangrijk. Die beleving begint op het moment dat een werkzoekende bij een bedrijf besluit te solliciteren en gaat door tot op de dag dat hij de organisatie verlaat. En zelfs nog tot voorbij dat punt. Een goede employee experience creëer je door de omstandigheden zodanig te maken dat de beleving van het personeel positief wordt beïnvloed. Met als uitkomst gelukkige medewerkers.

Denk je nu: daar zijn wij bij ons op het werk helemáál niet mee bezig? Een schrale troost: jouw organisatie staat niet alleen in het (nog) niet creëren van de beste employee experience. Het goede nieuws is dat iedereen in het bedrijf – van leidinggevende tot stagiair – invloed heeft op zijn eigen en andermans werkgeluk. Tijd dus om in actie te komen.

Waaraan herken je een goede employee experience?

Er moet aan vijf aspecten van de organisatie aandacht worden besteed om de beste medewerkersbeleving te bewerkstelligen: cultuur, werkomgeving, leiderschap, de employee journey en technologie. Deze vijf vormen de basis van ons HEART-model voor gelukkige medewerkers.

Het HEART-model

H – Happy cultuur

In een ‘happy cultuur’ staan medewerkers op de eerste plaats. Medewerkers kunnen werken aan hun ontwikkeling en mogen zichzelf zijn. En er is ruimte voor plezier. Iedereen binnen een organisatie heeft invloed op de cultuur: dit kan niet alleen van bovenaf worden opgelegd, maar wordt door alle medewerkers uitgedragen.

E – Energiegevende werkplekken

De fysieke omgeving heeft een niet te onderschatten invloed op de werkbeleving. Waar werk je liever: in een muf kantoor waar je aan het einde van de dag met hoofdpijn vandaan komt of in een fris, gezellig pand? Werknemers met een eigen werkplek geven die niet voor niets een persoonlijke touch met bijvoorbeeld foto’s of eigen spullen.

A – Agile leiderschap

Voor de beste employee experience is agile leiderschap van groot belang. Leiders die een inspirerende visie delen en een voorbeeldrol vervullen, dragen bij aan de motivatie en betrokkenheid van medewerkers.

R – Redesign de employee journey

Alle HR-instrumenten, -processen en -regelgeving zal HR moeten stroomlijnen naar de beste employee experience door met empathie vanuit de medewerker zelf te denken en handelen. Zo krijg je de beste employee experience.

T – Technologie die voor je werkt

De technologie, tools en sociale media die nodig zijn om het werk goed te kunnen doen, zijn van groot belang voor de beste employee experience.

Wie trekt de kar?

Nu je aan de slag gaat met werkgeluk, vraag je je misschien af wie nu eigenlijk de ‘eigenaar’ is van de employee experience.

‘Medewerkersbeleving’ is geen afdeling. Het onderwerp raakt zoveel facetten van het werk dat het alleen een succes kan worden als de héle organisatie van het belang ervan is doordrongen.

Dus of je nu bij HR, IT, Communicatie, Facility Management of op een andere afdeling werkt: door het onderwerp ook bij jouw manager en collega’s aan te kaarten, draag je bij aan een groter draagvlak en daarmee een grotere kans op succes.

Test 1: hoe gelukkig ben jij op je werk?

Gelukkig zijn op je werk is iets dat je voor een groot deel zelf in de hand hebt door hier regelmatig mee bezig te zijn, al dan niet samen met je collega’s. Onderstaande vragenlijst geeft je inzicht in hoe gelukkig je nu bent op je werk. Geef jezelf op alle drie de onderdelen een score op een schaal van 1-10 (waarbij 10 de hoogste score is).

1.    Purpose (zingeving)

 • Mijn werk draagt bij aan mijn levensgeluk.
 • Mijn waarden komen overeen met die van de organisatie.
 • Ik vind dat ik een zinvolle bijdrage lever aan de organisatie waar ik werk.
 • Door mijn werk maak ik de wereld elke dag een stukje beter.

Totale score Purpose: …

2.    Flow (voldoening)

 • Ik ontwikkel mijzelf in mijn werk.
 • Ik kan mijn talenten en kwaliteiten in mijn werk gebruiken.
 • Ik bepaal zelf mijn manier van werken.
 • In mijn werk is er voldoende ruimte om nieuwe dingen te leren.
 • Ik krijg complimenten voor mijn werk en voel me gewaardeerd.

Totale score Flow: …

3.    Fun & friendship (plezier & verbinding)

 • Ik heb goed contact met mijn collega’s.
 • Ik voel me ondersteund door mijn collega’s en mijn leidinggevende.
 • Ik heb plezier op mijn werk en lach geregeld.
 • Binnen de organisatie heerst een goede sfeer.
 • Binnen de organisatie zijn we meer bezig met oplossingen dan met problemen; er heerst geen klaagcultuur.

Totale score Fun & Friendship: …

Bespreek de resultaten met een collega. Vragen om aan elkaar te stellen: Waarom is een score hoog of laag? Wat zou je kunnen doen om een score (verder) te verhogen? Door dit soort onderwerpen regelmatig in je team te bespreken, wordt werken aan werkgeluk een gewoonte. Dit zal je team zeker een boost geven!

Lees meer over werkgeluk

Lees meer over werkgeluk

Test 2: hoe vind je zingeving op het werk?

Hoe leuk we ons werk vinden gaat vaak gepaard met een gevoel van zingeving. Een doel hebben in het leven draagt bij aan jouw welzijn. Verschillende studies hebben aangetoond dat een gevoel van zingeving bijdraagt aan een goede gezondheid en meer werkgeluk. Daarom is zingeving op het werk belangrijk. Ervaar jij voldoende zingeving in jouw werk? En sta je weleens stil bij de voldoening die je haalt uit jouw werkzaamheden, collega’s en zelfs de organisatie waar je werkt? Gebruik de onderstaande vragen om te ontdekken in hoeverre zingeving voor jou een rol speelt in jouw huidige baan.

Waar ben je goed in?

Welke werkzaamheden doe je moeiteloos? Welke zaken pak jij op omdat je ervan overtuigd bent dat je de beste persoon voor de taak bent? Wat valt je op als je terugkijkt op jouw loopbaan?

Wat vind je leuk?

Waar kijk je het meest naar uit in jouw werkweek? Van welke afspraken krijg je energie? Als je jouw baan kon ontwerpen, hoe zou je dan jouw tijd besteden?

Wanneer voel je je goed?

Op welke werkzaamheden/resultaten ben je trots? Welke werkzaamheden maken jou belangrijk voor jouw organisatie? Wat vind jij echt belangrijk en waaruit blijkt dit in jouw werkzaamheden?

Wat motiveert jou?

Hoe werk je aan jouw toekomst? Waar zie je jezelf over een paar jaar? Brengt het werk dat je vandaag doet je dichter bij de toekomst die je graag wilt voor jezelf?

Hoe verhoud je jezelf tot collega’s?

Hoe ziet jouw ideale werkplek eruit? Met welke collega’s werk je het liefste samen? Hoe draagt jouw werk bij aan je sociale leven?

Je kunt de antwoorden op de bovenstaande vragen gebruiken om een persoonlijk mission statement te maken. Hierin verwoord je hoe je besluit te leven en te werken. Maak het beknopt, specifiek, jargon-vrij en expressief. Jouw verklaring moet persoonlijk zijn en een helder beeld geven van jouw sterktes, interesses en ambities. Deel jouw verklaring als hij af is met collega’s en je leidinggevende.

Zorg voor meer werkgeluk als Agile assistant

Tijdens het Management Support Event 2019 leer jij technieken en vaardigheden voor de toekomst van de managementondersteuner. Geef zelf richting en invulling aan jouw toekomst. Kom jij ook?

Meer lezen over werkgeluk:

Wil je meer weten over werkgeluk en employee experience? Lees dan het boek ‘Werken aan werkgeluk’ van Heleen Mes en Gea Peper.

Trainingen voor Agile werken

 • De agile assistent – Scrum, agile en kanban – Gebruik agile om efficiënter en sneller te werken, laat je projecten vlekkeloos verlopen met scrum en houd flow in je werkzaamheden met kanban.

 • POWER Agile werken – Ben jij klaar voor agile werken? Wil je meer weten over de mindset die nodig is om als ondersteuner wendbaar en succesvol te zijn? Kom naar de training Power Agile werken!
Reageer op dit artikel