Waarom jouw brein graag afgeleid is - en hoe je focus houdt

Waarom jouw brein graag afgeleid is - en hoe je focus houdt

Hoe graag je ook productief wilt zijn, jouw brein raakt graag afgeleid. Waarom is dat zo en hoe creëer je toch focus? Breintrainer Cor van Drieberge legt uit.

“Je moet je gewoon focussen!” Wie heeft dit weleens tegen jou gezegd als jij moeite hebt met concentreren? Of zeg je dit tegen jezelf om werk gedaan te krijgen, maar blijf je focus verliezen?

Focus betekent voor mij: je volle aandacht besteden aan één enkele taak zonder afleidingen en onderbrekingen voor een langere tijd. Maar gemiddeld worden we elke 3 tot 5 minuten afgeleid. Als je eens zou bijhouden hoe vaak je jouw telefoon pakt, je inbox checkt of een vraag van een collega beantwoordt… Talloze keren per dag word je afgeleid van waar je mee bezig bent. Je eindigt de dag vermoeid, maar bent niet overal aan toegekomen.

Waarom ons brein graag afgeleid is

Er zijn twee voorname redenen waarom ons brein zich graag laat lenen voor afleiding:

  1. Overleving
    Ons brein is geprogrammeerd om te overleven. Bewust en onbewust zoeken we constant naar gevaar om te vermijden. Onze hersenen reageren dus alert op een collega die ineens naast het bureau staat en op geluid van een kind tijdens het thuiswerken.
  2. Dopaminekicks
    Ons brein wil constant beloond worden. Een telefoontje, e-mail, app of veroorzaakt dopaminekicks. En die leiden weer de aandacht af van waar je mee bezig bent.

Zo creëer je focus

Je brein heeft een filter, het zogenoemde reticular activating system (RAS). Dit systeem helpt je om focus te creëren door onbelangrijke informatie weg te filteren en voorrang te geven aan belangrijke zaken.

Je kunt het filter een handje helpen door jouw werkdag te beginnen met het stellen van de juiste vragen:

  • Welke resultaten wil ik vandaag bereiken?
  • Op welk moment van de dag kan ik zonder afleiding werken?
  • Op welke momenten van de dag kan ik gewoon afgeleid worden?
  • Wanneer zeg ik nee tegen een afleiding?

Naast deze voorbeeldvragen kun je jezelf natuurlijk nog allerlei andere vragen stellen om meer focus te creëren. Het is een kwestie van oefenen. Toegeven aan afleiding is verleidelijk en gemakkelijk. Raak je inderdaad afgeleid, wat nog steeds vaak genoeg zal gebeuren, ga dan snel terug naar waar je mee bezig was. Hoe sneller je dit doet, hoe effectiever je focus kunt terugkrijgen en al je aandacht weer op jouw oorspronkelijke taak hebt!

Maak slim gebruik van de mogelijkheden van je brein

Wil je beter leren begrijpen waarom jouw brein werkt zoals het werkt en je bewuster worden van je toegevoegde waarde op je werk en thuis? Volg de training Zelfverzekerd omgaan met (hoog)sensitiviteit.

Onderdeel van de collectie

Omgaan met werkdruk

Managementondersteuners werken vaak onder hoge werkdruk. Hier vind je artikelen die jou helpen met onder meer stress-, tijd- en energiemanagement.

Lees meer over

Mantelzorg, nog een onbetaalde baan erbij

Mantelzorg, nog een onbetaalde baan erbij

Mantelzorg is en blijft vooral een vrouwenzaak, meldt het CBS. Zeker omdat de vraag ernaar stijgt, zal de last op de schouders van vrouwen blijven...

De kracht van goed genoeg

De kracht van goed genoeg

Wil je leren om optimaal keuzes te maken? Dan moet je het concept van 'goed genoeg' omarmen, adviseert psycholoog Lisette Dragt.

Van subassertief naar assertief gedrag

Van subassertief naar assertief gedrag

Ben je van nature niet zo assertief? Dan bestaat de kans groot dat je je subassertief gedraagt. Tips om van subassertief naar assertief te komen.

Omarm groei en word jezelf

Omarm groei en word jezelf

Jezelf ten diepste leren kennen vraagt tijd en aandacht. En geeft ongemak, schrijft psycholoog en trainer Gerda Bos. Toch is het de manier om te...

Het 'snoepreisje' draait tegenwoordig om inspiratie en goede content

Het 'snoepreisje' draait tegenwoordig om inspiratie en goede content

Aan de term incentivereis kleven soms wat negatieve associaties. Een groepsreis in de zakelijke markt wordt weleens gezien als 'snoepreisje'. Maar...

Heb jij last van eenzaamheid? Drie tips om je te helpen

Heb jij last van eenzaamheid? Drie tips om je te helpen

Eenzaam? Waarschijnlijk mis je verbinding met de wereld om je heen. Met deze tips herstel je dat en buig je die eenzaamheid om.

Eenzaamheid is heel normaal

Eenzaamheid is heel normaal

Eenzaamheid is een signaal dat we wat afstand tussen onszelf en de wereld ervaren. Hoe vervelend het ook kan voelen, is het wel een nuttig signaal,...

Burn-out? Doe aan intervallen en weer opstaan

Burn-out? Doe aan intervallen en weer opstaan

Dit is de tip van neurobioloog Brankele Frank om uit een (bijna) burn-out te komen.