Wat zijn goede gratis videobewerkingsprogramma's?

Wil je een video maken, maar heb je geen zin en tijd om te investeren in een videobewerkingsprogramma? Met deze gratis opties kom je een heel eind en maak je snel en gemakkelijk een leuk filmpje.

6 handige gratis videobewerkingsprogramma’s:

YouTube

YouTube heeft een eigen simpele video editor. Je kunt er video’s mee samenvoegen, bijsnijden en draaien en overgangen tussen verschillende beelden minder abrupt maken. Verder is het mogelijk om muziek toe te voegen aan je beelden en kleurcorrecties toe te passen. Het ‘nadeel’ is wel dat je video dan op YouTube staat: het is niet mogelijk om ‘m dan als los bestand te versturen. Je kunt alleen een link delen naar de video (of de video van YouTube rippen met een programma als dit). Mocht je liever niet willen dat iedereen de beelden kan zien, dan kun je de video wel op privé zetten.

Videomomenten

Windows Movie Maker bestaat helaas niet meer, al gaat het gerucht wel dat er een nieuwe versie komt. Tot die tijd moeten we het doen met Videomomenten van Windows. Met deze app kun je de favoriete stukjes uit je video knippen en achter elkaar monteren, belangrijke momenten markeren met bijschriften en effecten en kun je sfeervolle achtergrondmuziek toevoegen. Nadeel: je kunt er alleen video’s van maximaal 60 seconden mee maken.

VSDC Free Video Editor

Deze videobewerker is wat geavanceerder dan de vorige twee. Als je even tijd neemt om te ontdekken hoe het werkt, kun je gebruik maken van heel veel verschillende functies. Er zitten leuke effecten en overgangen in en veel grafische elementen. Nadeel: niet echt laagdrempelig, het duurt even voor je alle functies door hebt.

Lightworks

Dit programma wordt door veel professionals gebruikt. Er is een gratis versie beschikbaar, al kan daarin wel minder dan met de professionele versie. Naast professionale effecten en tekstopties biedt Lightworks ook ondersteuning voor een tweede beeldscherm. Met de gratis versie kun je alleen exporteren naar het web-formaat MPEG4 met een maximale resolutie van 720p, maar dat is voldoende voor een goede beeldkwaliteit. Nadeel: ook dit programma is niet zo laagdrempelig, je moet er even voor gaan zitten.

iMovie

Het videobewerkingsprogramma van Apple. Op iedere Apple-computer zit een gratis versie, al is het ook mogelijk om een meer uitgebreide, betaalde versie aan te schaffen. Met de gratis versie kom je echter al een heel eind: alle basic bewerkingen kun je ermee uitvoeren. Nadeel: het is dus alleen voor Apple-gebruikers.

GoPro Studio

Met dit programma kun je niet alleen de beelden van een GoPro bewerken, maar ook gewoon de beelden die je met een smartphone of videocamera geschoten hebt. Je laadt een paar in en daarna maak je een keuze uit de meegeleverde sjablonen of begin je vanaf nul. Vervolgens plaats je de filmpjes op de tijdlijn en kun je de beelden bewerken.

Via deze link vind je nog meer gratis suggesties voor videobewerkingsprogramma’s.

Dit vind je misschien ook interessant