vraag & antwoord

Wat is het verschil tussen de merknaam en de generieke naam van een medicijn?

Taal en communiceren

Neem bijvoorbeeld Voltaren® (diclofenac). De eerste naam is de merknaam die de farmaceutische industrie aan het product geeft, met een hoofdletter en beschermd merkteken ®. De tweede naam (diclofenac) is de generieke naam die niet met een hoofdletter hoeft te beginnen. Deze naam is vaak een aanduiding van de werkzame scheikundige stof in het medicijn. […]

Neem bijvoorbeeld Voltaren® (diclofenac). De eerste naam is de merknaam die de farmaceutische industrie aan het product geeft, met een hoofdletter en beschermd merkteken ®.

De tweede naam (diclofenac) is de generieke naam die niet met een hoofdletter hoeft te beginnen. Deze naam is vaak een aanduiding van de werkzame scheikundige stof in het medicijn.

In de praktijk gaat het zo: een nieuw geneesmiddel krijgt een scheikundige naam, die gebaseerd is op de werkzame stof in het medicijn. Deze generieke naam wordt niet door beschermende rechten beschermd.

De fabrikant geeft het middel een merknaam (ook wel: specialité) als het op de markt komt. Deze naam is beschermd totdat het patentrecht verloopt. De uitvinder kan onder de merknaam blijven produceren, maar anderen kunnen het nu ook op de markt brengen onder de generieke (scheikundige) naam.

Er zijn farmaceutische bedrijven die zich alleen richten op het produceren van generieke middelen, om deze aan te bieden voor een lagere prijs nadat het patent op de merknaam is verlopen. Geneesmiddelen als prednison of paracetamol kennen we vooral onder deze generieke namen.

Reageer op dit artikel