Humor in zakelijke teksten, kan dat? 3 vragen aan schrijftrainer Rick Evers

Humor in zakelijke teksten, kan dat? 3 vragen aan schrijftrainer Rick Evers

Is humor in zakelijke teksten niet ongepast? "Mensen zijn vaak bang dat lezers boos worden", zegt schrijftrainer Rick Evers. "Tja, dan worden ze maar boos."

Een woordgrap, een geestige binnenkomer of afsluiter; je maakt je teksten er luchtig en leesbaar mee. Maar kan dat ook in zakelijke teksten? Schrijftrainer Rick Evers is duidelijk: “Wees niet bang voor humor, doe het gewoon. Dan ben je onderscheidend en pak je de lezer.”

In de nieuwe rubriek ‘Drie vragen aan…’ stellen we vragen aan experts, trainers en coaches over een actueel, urgent of ander belangrijk onderwerp. Dit keer: humor in zakelijke teksten. Kan dat?

Rick, je geeft schrijftrainingen met ‘glimlachgarantie’. Daar moest ik natuurlijk om glimlachen. In welke zakelijke teksten werkt humor? Of kan het in alle teksten?

“Humor past in veel meer teksten dan mensen denken. Wees er in elk geval niet bang voor. Kijk wel altijd eerst naar het doel van je tekst en de doelgroep: wie is je lezer? Het kan niet altijd. Maar zeer zeker wel op bijvoorbeeld sociale media, waar informatie vaak luchtig en laagdrempelig is. Ook past het goed in nieuwsbrieven. Die worden vaak bar slecht gelezen. Met wat humor erbij pak je de lezer wél. Op een website of intranet past het ook. En zelfs in een-op-een-correspondentie met klanten kan het.

“Het grootste bezwaar dat ik vaak hoor is dat je de plank kunt misslaan: ‘Wat als iemand boos wordt?’, hoor ik dan. Tja, dat is dan jammer. Daar zou ik niet zo bang voor zijn, dan worden ze maar boos. Als je het niet probeert, blijven je teksten saai en droog. Dan krijg je teksten die vlees noch vis zijn en waar de lezer na drie zinnen afhaakt.

“Ik zeg altijd: als je doet wat iedereen doet, dan moet je niet zeuren dat je niet gezien wordt. Breng er dus wat humor in, daarmee val je op. En blijft de lezer lezen.”

Rick Evers
Rick Evers

Heb je een voorbeeld?

“Laatst stuurde ik een offerte naar een bedrijf in Den Bosch. Ik schreef: ‘Deze prijs is inclusief een Bossche bol voor de trainer.’ Vind ik leuk. En het landde daar goed. Wees niet te bang, doe het gewoon. Daarmee kun je onderscheidend zijn. Dat geldt ook voor vacatureteksten: laat met humor zien hoe leuk je bedrijf of organisatie is.

“Plaats je iets op socials of in een interne nieuwsbrief, zet er dan ook een foto bij. En zorg voor een pakkende eerste zin. Zie je iets bijzonders op de foto? Ga daar dan op in. Het gaat erom dat je de lezer pakt en hongerig maakt naar de rest van de tekst.”

Wat als je geen humor hebt? Of misschien heb je wel humor, maar krijg je het niet opgeschreven.

“Iedereen heeft ergens wel humor. Het is slim om bekend te zijn met bepaalde technieken en vormen van humor. De woordgrap. De overdrijving. Absurdisme. Er zijn heel veel vormen van humor en die kun je combineren met jouw inhoudelijke boodschap. De kracht zit hem in de combinatie.

“Vergeet ook niet: mensen verwachten helemaal niet dat je grappig bent. Je bent geen stand-upcomedian. Je hoeft mensen niet van hun bureaustoel te laten rollen van het lachen of ze in hun broek te laten plassen. Een kleine kwinkslag of een grappig woord kan al genoeg zijn en je hebt hun aandacht.

“Groot voordeel van humor: mensen delen het! Op sociale media zullen mensen eerder op het duimpje omhoog klikken. Meer likes betekent meer zichtbaarheid. Ik merk het zelf: als ik een serieuze, informatieve post plaats, krijg ik hooguit twee likes, als ik Pipo de clown uithang, krijg ik er tweehonderd.

“Overigens: ik neem teksten schrijven heel serieus. Het kost tijd, moeite en aandacht. Je doet het ook niet ‘even’. Er zit tijd in. Zeker als je een originele invalshoek wilt met humor.”

‘Easy reading is hard writing.’ Welk schrijfadvies wil je elke assistant of andere managementondersteuner meegeven?

“Mijn gouden tip is: schrijf nooit iets op wat je nooit zou uitspreken. Dat is echt een stelregel. Schrijf geen ingewikkelde, wollige beleidstaal. Níémand praat zo. Waarom zou je het dan opschrijven?

“We zijn een raar volkje. We praten normaal, maar zodra we gaan schrijven, maken we het ingewikkeld. Dat zou dan zogenaamd zakelijk en professioneel zijn. Dat is het grootste misverstand. Het is juist professioneel om de lezer een plezier te doen.

“Taal ontwikkelt zich naar een informele stijl. Kijk maar naar de vlotte teksten van grote bedrijven als Hema, Coolblue, Bol.com. Dat slaat aan, dat vinden veel mensen fijn. Bij een gemiddeld mkb-bedrijf lees ik dan weer: ‘Naar aanleiding van ons telefonisch onderhoud dd 14 juli 2025’ enzovoort. Dat is écht niet meer van deze tijd.”

Rick Evers (47) is een ervaren schrijftrainer, auteur en spreker. Hij is auteur van het boek Schrijf eens even normaal joh! en geeft op het Management Support Event een workshop waarin hij praktische tips geeft voor het schrijven van allerlei soorten teksten.

Vera Bot

Vera Bot

Hoofdredacteur Management Support

Vera Bot is hoofdredacteur van Management Support Magazine en manager van de online content op managementsupport.nl en de verspreiding ervan via social media kanalen.