Je kunt je kleding beter afstemmen op je omgeving dan op je werk

Je kunt je kleding beter afstemmen op je omgeving dan op je werk
Aileen Out

We zijn alweer geruime tijd terug op kantoor, zonder beperkingen. Maar wat draag je? De joggingbroeken horen echt bij het thuiswerken. Of heeft de pandemie de dresscode weggevaagd en kun je eigenlijk alles aan? Wat dragen je collega’s? En wat verwacht jouw werkgever?

Eén ding staat vast: de vercasualisering is de afgelopen twee jaar in een sneltreinvaart verder gegaan. Zo snel dat we eigenlijk een beetje de weg zijn kwijtgeraakt. En het was daarvoor ook al niet zo makkelijk. Want vanaf het moment dat de vrijheid rondom werkkleding toenam, ontstonden er steeds meer vragen. Uiteindelijk kwam iedere vraag op hetzelfde neer: wat is wel en niet gepast op het werk? We zijn immers mensen en we vinden het belangrijk om bij een groep te horen. Al is het maar bij het bedrijf, je afdeling of directe collega’s. Maar wat trek je aan wanneer de rest het eigenlijk ook niet weet?

Het is makkelijk om met termen als business casual, business formal en casual friday te gaan gooien. Dit klinkt allemaal leuk, maar roept eigenlijk nog meer vragen op. Want wat is business casual? En hoe ziet dit eruit op een advocatenkantoor of bij de gemeente? In beide gevallen is het een totaal ander verhaal.

Laten we daarom maar eens kijken naar een van de zaken die ons houvast biedt: de wetenschap. Lange tijd werd er vanuit de wetenschap geroepen dat je tijdens het thuiswerken dezelfde kleding zou moeten dragen als op kantoor. Je moest immers in de ‘werkmodus’ komen en die joggingbroek paste daar niet bij. Dit klinkt ook allemaal erg logisch. Toch blijkt uit een recent onderzoek van de Columbia Universiteit dat dit niet zo zwart-wit is.

De onderzoekers kwamen erachter dat het beter is om je werkkleding af te stemmen op je omgeving in plaats je werkzaamheden. Zo blijkt casual thuiswerkkleding te zorgen voor een hogere mate van betrokkenheid bij het werk dan formele kleding of een combinatie van casual en formeel. Andersom is het goed om op kantoor te dragen wat je daar altijd hebt gedragen.

Het onderzoek laat zien dat die casual thuiswerkkleding helemaal niet zo erg is. En mocht je weer naar kantoor gaan, dan kun je gewoon dezelfde werkkleding uit de kast halen als vóór de pandemie. De kans is groot dat jij je daarin het fijnste voelt, en dat zorgt weer voor een hogere mate van betrokkenheid. Geen werkgever die daar iets op tegen kan hebben!

Aileen Out is de eigenaresse van Prettybusiness, een blog dat zich exclusief richt op zakelijke mode en werkkleding.

Lees meer over