Vergroot je veerkracht in deze vijf stappen

Vergroot je veerkracht in deze vijf stappen

Veerkracht is een van de 'agile attitudes' die je nodig hebt om wendbaar te kunnen werken. Volg dit vijfstappenplan om jouw veerkracht te vergroten.

“We moeten voortdurend veranderen, agile zijn, onze processen aanpassen, dat kan niet meer anders", aldus psycholoog Jocelyn Rebbens, die als consultant en coach organisaties en hun medewerkers leert om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. “De hakken in het zand zetten en tegen alle nieuwe dingen nee zeggen is er niet meer bij, dan sta je echt aan de kant over een paar jaar.”

Om wendbaar te kunnen werken, heb je vijf zogenoemde 'agile attitudes' nodig: mentale flexibiliteit, verbindingsvermogen, kunnen omgaan met onzekerheid, kunnen veranderen, én veerkracht. Om jezelf op dat laatste punt te verbeteren, kun je het volgende vijfstappenplan volgen:

1. Storytelling
Je gaat anders kijken door een verhaal opnieuw onder woorden te brengen. Neem een moment uit je leven waar je steeds opnieuw een verhaal over vertelt dat je bang maakt of verdrietig. Probeer een nieuwe versie te schrijven met een positievere interpretatie. Onderken hoe je je voelt in dat proces.

Lees ook: Voor alle stille helden; ontdek de storyteller in jezelf

2. Doeloefening
Het hebben van een doel is een belangrijk aspect om veerkrachtig te kunnen zijn. Reflecteer op jezelf met open vragen: wanneer leef je het meest; wat betekent succes voor jou; hoe zou je je kwaliteiten inzetten als je vanuit je ziel koos; wat kun je doen om vandaag een verschil te maken voor iemand; wat is je motto in 140 karakters; waar zou je nee tegen zeggen als je een zinvol bestaan vooropzet?

3. Gaveninventarisatie
Het identificeren en inzetten van je eigen vermogen en kwaliteiten verhoogt je veerkracht. Breng je individuele talenten in kaart, ook die buiten je werk, en beschrijf hoe je daar verschil mee maakt. Vraag collega’s of iemand die je goed kent je vijf grootste kwaliteiten te omschrijven, op papier, dus niet persoonlijk.

4. Dagboek van dankbaarheid
Mensen die dagboeken van dankbaarheid bijhouden, voelen zich wezenlijk beter, heeft onderzoek aangetoond. Schrijf in je dagboek dagelijks drie tot vijf kleine en grote dingen waar je dankbaar voor bent. Schrijf een brief aan iemand die veel voor je betekent. Of vertel mensen op je werk wat je in ze waardeert.

5. Zoek de lol op
Lachen heeft een enorm effect op je veerkracht. Neem aan het eind van de dag tien minuten om de drie grappigste dingen die je hebt meegemaakt, gezien of gehoord op te schrijven en zet erbij hoe je je voelde. Zelfspot telt ook. Was je dag niet leuk, zoek online grappige filmpjes en anekdotes.

Meer leren?

Voor Management Support verzorgt Jocelyn Rebbens de tweedaagse training ‘Positieve praktische psychologie’.

Onderdeel van de collectie

Werken aan jezelf

Werk maakt waarschijnlijk een aanzienlijk deel uit van je leven. Wel zo fijn dus als dat werk plezierig is en je productief kunt zijn in een prettige werkomgeving. Deels heb je dat zelf in de hand. Zorg goed voor jezelf (en je omgeving), train je veerkracht en blijf optimistisch. Ook wanneer er (soms) gevoelens van eenzaamheid ontstaan.

Mantelzorg, nog een onbetaalde baan erbij

Mantelzorg, nog een onbetaalde baan erbij

Mantelzorg is en blijft vooral een vrouwenzaak, meldt het CBS. Zeker omdat de vraag ernaar stijgt, zal de last op de schouders van vrouwen blijven...

Het 'snoepreisje' draait tegenwoordig om inspiratie en goede content

Het 'snoepreisje' draait tegenwoordig om inspiratie en goede content

Aan de term incentivereis kleven soms wat negatieve associaties. Een groepsreis in de zakelijke markt wordt weleens gezien als 'snoepreisje'. Maar...

Eenzaamheid is heel normaal

Eenzaamheid is heel normaal

Eenzaamheid is een signaal dat we wat afstand tussen onszelf en de wereld ervaren. Hoe vervelend het ook kan voelen, is het wel een nuttig signaal,...

Burn-out? Doe aan intervallen en weer opstaan

Burn-out? Doe aan intervallen en weer opstaan

Dit is de tip van neurobioloog Brankele Frank om uit een (bijna) burn-out te komen.

Zo style je de panterprint op kantoor

Zo style je de panterprint op kantoor

Bij de panterprint is de grens tussen classy en trashy dun. Maar met deze tips van imagostylist Berna de Jong tover je dit motief om tot een...

Zo vat je die burn-out bij de horens

Zo vat je die burn-out bij de horens

Een burn-out heeft veel gevolgen, zoals moeite met organiseren of plannen. Zaken die belangrijk zijn voor de assistant. Ervaringsdeskundige Brankele...

12 belemmerende overtuigingen - en hoe je ze ombuigt

12 belemmerende overtuigingen - en hoe je ze ombuigt

Dit zijn twaalf irrationele en belemmerende overtuigingen én hoe jij ze kunt omvormen tot helpende gedachten of overtuigingen.

'Ik stel vaker de vraag: wat is goed voor mij?'

'Ik stel vaker de vraag: wat is goed voor mij?'

Een fulltime office assistant* met hr-taken ontdekt in de periode dat ze in een burn-out belandt dat ze hoogsensitief is. Het geeft haar inzicht in...