Wat is assertiviteit en hoe is het gelinkt aan zelfvertrouwen?

Wat is assertiviteit en hoe is het gelinkt aan zelfvertrouwen?
Trainer Heleen Valkema

Assertiviteit en zelfvertrouwen worden vaak met elkaar verward. Dat is logisch, want ze hebben veel met elkaar te maken. Wat is de definitie van assertiviteit en hoe is het gelinkt aan zelfvertrouwen?

Assertiviteit wordt gedefinieerd als:

Het Engelse werkwoord ‘to assert’ is opgenomen in het woord assertiviteit. Het houdt in dat je jezelf vestigt, je stem laat horen, opkomt voor je overtuigingen en niet over je heen laat lopen. Zo is het ook in het Nederlands vertaald. Een assertief persoon drukt zichzelf en zijn mening duidelijk uit en komt op voor zichzelf en zijn overtuigingen. Het is van cruciaal belang dat de manier waarop je dit doet de andere persoon niet kwetst.

Wat is assertiviteit niet?

Naast assertiviteit worden de uitdrukkingen sub-assertief, agressief en passief-agressief gebruikt. Dit zijn de vier opties die je als persoon ter beschikking staan in reactie op een scenario.

  • Sub-assertief zijn houdt in dat je een onderdanige houding aanneemt. Je bent het met de ander eens, je gaat mee in wat de ander wil. Ongeacht of je het met de ander eens of oneens bent.
  • Agressief zijn is boos reageren en verbale of fysieke agressie gebruiken om het gewenste resultaat te bereiken. Agressief gedrag omvat woede-uitbarstingen, bedreigingen en uitschelden.
  • Passief-agressief houdt in dat je het ermee eens lijkt te zijn terwijl je dit eigenlijk niet zo is. Als gevolg daarvan ben je niet eerlijk. Passief-agressief gedrag omvat sarcasme en gemene uitspraken. Je belooft iets maar komt het niet na, of ja zeggen en nee doen.

Wat is assertiviteit wel?

Assertiviteit is opkomen voor jezelf met behoud van een relatie. We zeggen vaak ‘ja’ tegen dingen die eigenlijk niet willen doen. Waarom is het toch zo moeilijk om voor jezelf op te komen? We willen de ander niet kwetsen, je wilt aardig gevonden worden of je bent bang dat je de relatie verstoord. Besef dat als je ‘ja’ zegt tegen de een, je ‘nee’ zegt tegen jezelf.

Wat zijn dan de regels voor assertiviteit?

  • Snap wat de ander wil en waarom dat belangrijk is (toon begrip)
  • Daarna zeg je wat jij wilt en geef je hooguit één reden
  • Vervolgens vang je de reactie op, benoem je de emotie die je ziet en je legt het niet nog een keer uit.

Assertiviteit en zelfvertrouwen

Je voelt je precies goed zoals je bent, als je genoeg zelfvertrouwen hebt en je anderen kunt laten zijn wie hij of zij zijn. Je begrijpt dat je aanwezig mag zijn, dat je inbreng waardevol is en dat deze het besluitvormingsproces kan beïnvloeden. Zelfverzekerdheid zorgt voor flexibiliteit, die je in een samenwerking goed kunt gebruiken!

Veranderingen in het secretaressevak door Heleen Valkema

  • Wat is assertiviteit?
  • Wat is feedback?
  • Wat is proactief zijn?
  • Hoe kun je je meer focussen op de dingen die voor jou belangrijk zijn?
Dit platform is volledige kosteloos, een bedankje voor het mede mogelijk maken van beter vergaderen. Aangeboden door iBabs en Management Support.
Eenzaamheid is heel normaal

Eenzaamheid is heel normaal

Eenzaamheid is een signaal dat we wat afstand tussen onszelf en de wereld ervaren. Hoe vervelend het ook kan voelen, is het wel een nuttig signaal,...

Burn-out? Doe aan intervallen en weer opstaan

Burn-out? Doe aan intervallen en weer opstaan

Dit is de tip van neurobioloog Brankele Frank om uit een (bijna) burn-out te komen.

De incentivereis draait om tijd voor elkaar

De incentivereis draait om tijd voor elkaar

Aan de term incentivereis kleven soms wat negatieve associaties. Een groepsreis in de zakelijke markt wordt weleens gezien als 'snoepreisje'. Maar...

Zo style je de panterprint op kantoor

Zo style je de panterprint op kantoor

Bij de panterprint is de grens tussen classy en trashy dun. Maar met deze tips van imagostylist Berna de Jong tover je dit motief om tot een...

Zo vat je die burn-out bij de horens

Zo vat je die burn-out bij de horens

Een burn-out heeft veel gevolgen, zoals moeite met organiseren of plannen. Zaken die belangrijk zijn voor de assistant. Ervaringsdeskundige Brankele...

12 belemmerende overtuigingen - en hoe je ze ombuigt

12 belemmerende overtuigingen - en hoe je ze ombuigt

Dit zijn twaalf irrationele en belemmerende overtuigingen én hoe jij ze kunt omvormen tot helpende gedachten of overtuigingen.

'Ik stel vaker de vraag: wat is goed voor mij?'

'Ik stel vaker de vraag: wat is goed voor mij?'

Een fulltime office assistant* met hr-taken ontdekt in de periode dat ze in een burn-out belandt dat ze hoogsensitief is. Het geeft haar inzicht in...

Je persoonlijke gedragsstijl en de valkuilen

Je persoonlijke gedragsstijl en de valkuilen

Soms lijkt het wel of je ieder een andere taal spreekt. Herkenbaar? Ontdek je persoonlijke gedragsstijl met de LIFO-methodiek. En ken de valkuilen.