Cocktail van gelukshormonen: zo houd je jouw brein scherp en gezond

Gelukshormonen worden voornamelijk in je brein aangemaakt en van daaruit door je lichaam verspreid. Om dat proces te optimaliseren, heb je gezonde hersenen nodig. Tiny Fortezza-Kuiken en Jakob Zwinderman hebben daar vijf tips voor.
Delen:

Je hebt verschillende hormoonklieren in je lichaam. Ze geven chemische boodschappen, oftewel hormonen af aan het bloed. Hormonen zorgen voor allerlei processen in je lichaam. Zoals ontwikkeling, groei, energiehuishouding, voortplanting, afweer, gedrag en stofwisseling.

In je hersenen bevindt zich de hypofyse. Dit zou je de hoofdklier kunnen noemen. Deze is zo groot als een erwtje en wordt aangestuurd vanuit een groter deel van de hersenen, de hypothalamus. De hypofyse regelt met name hormoonafgifte aan de schildklier, de geslachtshormonen en de bijnieren. Goed voor je stofwisseling, warmte- en koudegevoelens, stresshormonen en voortplanting. Je voelt je dus onder invloed van de hypofyse goed dan wel slecht.

Gelukshormonen

Om goed voor je brein te zorgen, moet je goed voor je lijf zorgen. De eerste drie gelukshormonen die we hieronder noemen, worden vanuit je hoofd aangemaakt. Het laatste vanuit je buik. Je darmen, bijnieren, alvleesklier en schildklier doen ook allemaal mee.

  • Endorfinen bij beweging en ontspanning.
  • Oxytocine bij een gevoel van verbinding, het ‘knuffelhormoon’.
  • Dopamine bij het behalen van doelen.
  • Serotonine bij het leveren van een belangrijke bijdrage.

5 tips voor gezonde hersenen

Hoe houd je jouw hersenen scherp en gezond genoeg om voldoende gelukshormonen te blijven aanmaken? Vijf snelle tips:

  1. Beweeg.
  2. Zorg voor gezonde tanden.
  3. Eet gezond en drink genoeg water.
  4. Train je brein.
  5. Slaap voldoende en goed.

Tip 2 valt misschien het meest op. Die lichten we dan ook graag toe. Poets, flos, ga regelmatig naar de tandarts. Zo voorkom je dat je tandvlees ontstoken raakt. Wat je tanden met je brein te maken hebben? Op het eerste gezicht helemaal niets.

Toch is er een verband. Als je je mond niet verzorgt, kunnen er ontstekingen ontstaan. Die ontstekingen kunnen chronisch worden. En dat kan op termijn ook in je hersenen een ontstekingsreactie veroorzaken. Wetenschappers spreken dan van neuro-inflammatie. En die ontstekingen in de hersenen worden gelinkt aan aandoeningen als alzheimer, parkinson en depressie.

Workshopdagen

Kom naar de Workshopdagen en sluit aan bij onze sessie over de gelukshormonencocktail. Leer haalbare doelen te stellen die bijdragen aan je persoonlijke groei en werkgeluk.
Benut je brein beter