Cocktail van gelukshormonen: zo houd je jouw brein scherp en gezond

Cocktail van gelukshormonen: zo houd je jouw brein scherp en gezond

Gelukshormonen worden voornamelijk in je brein aangemaakt en van daaruit door je lichaam verspreid. Om dat proces te optimaliseren, heb je gezonde hersenen nodig. Tiny Fortezza-Kuiken en Jakob Zwinderman hebben daar vijf tips voor.

Je hebt verschillende hormoonklieren in je lichaam. Ze geven chemische boodschappen, oftewel hormonen af aan het bloed. Hormonen zorgen voor allerlei processen in je lichaam. Zoals ontwikkeling, groei, energiehuishouding, voortplanting, afweer, gedrag en stofwisseling.

In je hersenen bevindt zich de hypofyse. Dit zou je de hoofdklier kunnen noemen. Deze is zo groot als een erwtje en wordt aangestuurd vanuit een groter deel van de hersenen, de hypothalamus. De hypofyse regelt met name hormoonafgifte aan de schildklier, de geslachtshormonen en de bijnieren. Goed voor je stofwisseling, warmte- en koudegevoelens, stresshormonen en voortplanting. Je voelt je dus onder invloed van de hypofyse goed dan wel slecht.

Gelukshormonen

Om goed voor je brein te zorgen, moet je goed voor je lijf zorgen. De eerste drie gelukshormonen die we hieronder noemen, worden vanuit je hoofd aangemaakt. Het laatste vanuit je buik. Je darmen, bijnieren, alvleesklier en schildklier doen ook allemaal mee.

  • Endorfinen bij beweging en ontspanning.
  • Oxytocine bij een gevoel van verbinding, het ‘knuffelhormoon’.
  • Dopamine bij het behalen van doelen.
  • Serotonine bij het leveren van een belangrijke bijdrage.

5 tips voor gezonde hersenen

Hoe houd je jouw hersenen scherp en gezond genoeg om voldoende gelukshormonen te blijven aanmaken? Vijf snelle tips:

  1. Beweeg.
  2. Zorg voor gezonde tanden.
  3. Eet gezond en drink genoeg water.
  4. Train je brein.
  5. Slaap voldoende en goed.

Tip 2 valt misschien het meest op. Die lichten we dan ook graag toe. Poets, flos, ga regelmatig naar de tandarts. Zo voorkom je dat je tandvlees ontstoken raakt. Wat je tanden met je brein te maken hebben? Op het eerste gezicht helemaal niets.

Toch is er een verband. Als je je mond niet verzorgt, kunnen er ontstekingen ontstaan. Die ontstekingen kunnen chronisch worden. En dat kan op termijn ook in je hersenen een ontstekingsreactie veroorzaken. Wetenschappers spreken dan van neuro-inflammatie. En die ontstekingen in de hersenen worden gelinkt aan aandoeningen als alzheimer, parkinson en depressie.

Burn-out? Doe aan intervallen en weer opstaan

Burn-out? Doe aan intervallen en weer opstaan

Dit is de tip van neurobioloog Brankele Frank om uit een (bijna) burn-out te komen.

Zo style je de panterprint op kantoor

Zo style je de panterprint op kantoor

Bij de panterprint is de grens tussen classy en trashy dun. Maar met deze tips van imagostylist Berna de Jong tover je dit motief om tot een...

Zo vat je die burn-out bij de horens

Zo vat je die burn-out bij de horens

Een burn-out heeft veel gevolgen, zoals moeite met organiseren of plannen. Zaken die belangrijk zijn voor de assistant. Ervaringsdeskundige Brankele...

12 belemmerende overtuigingen - en hoe je ze ombuigt

12 belemmerende overtuigingen - en hoe je ze ombuigt

Dit zijn twaalf irrationele en belemmerende overtuigingen én hoe jij ze kunt omvormen tot helpende gedachten of overtuigingen.

'Ik stel vaker de vraag: wat is goed voor mij?'

'Ik stel vaker de vraag: wat is goed voor mij?'

Een fulltime office assistant* met hr-taken ontdekt in de periode dat ze in een burn-out belandt dat ze hoogsensitief is. Het geeft haar inzicht in...

Je persoonlijke gedragsstijl en de valkuilen

Je persoonlijke gedragsstijl en de valkuilen

Soms lijkt het wel of je ieder een andere taal spreekt. Herkenbaar? Ontdek je persoonlijke gedragsstijl met de LIFO-methodiek. En ken de valkuilen.

Dit is een met AI gegenereerde afbeelding. Foto Shutterstock

Collega's coachen: voorbeelden van coachende vragen

Vanuit de secretaresserol coachen? Die rol is je waarschijnlijk op het lijf geschreven. Er zijn veel raakvlakken tussen ondersteuners en coaches.

Experts waarschuwen voor 'destructieve gevolgen' van perfectionisme

Experts waarschuwen voor 'destructieve gevolgen' van perfectionisme

Perfectionisme heeft raakvlakken met dwang en verslaving, en kan tot serieuze mentale én fysieke problemen leiden, waarschuwen twee experts.