Cécile de Roos: 'Vertel eens een leugentje om bestwil'

Cécile de Roos: 'Vertel eens een leugentje om bestwil'
Cécile de Roos

Arbeids- en organisatiedeskundige Cécile de Roos vertelde op het Management Support Event over het effect van thuis- en hybride werken op werkdruk en werkstress. We spraken haar ook even voor de camera.

Cécile de Roos was op 21 september 2021 de tweede spreker op het Management Support Event. Met ‘De hybride assistent’ als thema vertelde zij over werkdruk en -stress als gevolg van hybride werken.

Na haar presentatie kregen we Cécile voor de camera om kort te vertellen over haar visie.

Hybride werken is een grote verandering voor veel mensen. Welk effect verwacht jij op werkdruk en -stress?

“Wat ik nu zie, is dat mensen veel eisen van zichzelf en van anderen. Als je focus nodig hebt om een taak te doen, wordt er tussendoor ook nog verwacht dat je bij Zoom-meetings aanwezig bent. Mensen zijn al snel geneigd om ja te zeggen. En daardoor verliezen ze focus. Ze kunnen zich minder goed concentreren en wisselen te veel af tussen bezigheden. Dat kost energie en levert stress op.”

Welk advies geef je mensen om om te gaan met werkdruk en stress?

“Het advies dat ik zou willen geven, is een praktische tip: vertel eens een leugentje om bestwil. Thuiswerken en hybride werken heeft veel met techniek te maken. Af en toe kun je best eens zeggen dat je internet eruit ligt. Bewaar je focus voor zo’n dagdeel.”

Welke kansen zie je voor managementondersteuners bij het hybride werken?

“Maak goed gebruik van de techniek. Bouw er juist meer vrijheid mee in voor jezelf, in zodat je wel kunt focussen. En plan maximaal drie kwartier in voor Zoom- of Teams-meetings en ga daarna een kwartier herstellen.”

Lees ook:

Ex-schaatsprof Martin Hersman: "Een overprikkeld brein maakt je een minder leuk mens."

Saskia Vandenbroeck: Mijn haat-liefdeverhouding met productiviteit.

Hersengymnastiek: 16 manieren om in de flow te komen.

Onderdeel van de collectie

Hybride werken

Wat is hybride samenwerken eigenlijk wel én niet? Over het uitgangspunt ervan en de leidende principes die je helpen om er gezamenlijk een succes van te maken. Met een stappenplan en praktische tips voor onder meer op afstand werken, je zichtbaarheid en het houden van verbinding.

Burn-out? Doe aan intervallen en weer opstaan

Burn-out? Doe aan intervallen en weer opstaan

Dit is de tip van neurobioloog Brankele Frank om uit een (bijna) burn-out te komen.

Zo style je de panterprint op kantoor

Zo style je de panterprint op kantoor

Bij de panterprint is de grens tussen classy en trashy dun. Maar met deze tips van imagostylist Berna de Jong tover je dit motief om tot een...

Zo vat je die burn-out bij de horens

Zo vat je die burn-out bij de horens

Een burn-out heeft veel gevolgen, zoals moeite met organiseren of plannen. Zaken die belangrijk zijn voor de assistant. Ervaringsdeskundige Brankele...

12 belemmerende overtuigingen - en hoe je ze ombuigt

12 belemmerende overtuigingen - en hoe je ze ombuigt

Dit zijn twaalf irrationele en belemmerende overtuigingen én hoe jij ze kunt omvormen tot helpende gedachten of overtuigingen.

'Ik stel vaker de vraag: wat is goed voor mij?'

'Ik stel vaker de vraag: wat is goed voor mij?'

Een fulltime office assistant* met hr-taken ontdekt in de periode dat ze in een burn-out belandt dat ze hoogsensitief is. Het geeft haar inzicht in...

Je persoonlijke gedragsstijl en de valkuilen

Je persoonlijke gedragsstijl en de valkuilen

Soms lijkt het wel of je ieder een andere taal spreekt. Herkenbaar? Ontdek je persoonlijke gedragsstijl met de LIFO-methodiek. En ken de valkuilen.

Dit is een met AI gegenereerde afbeelding. Foto Shutterstock

Collega's coachen: voorbeelden van coachende vragen

Vanuit de secretaresserol coachen? Die rol is je waarschijnlijk op het lijf geschreven. Er zijn veel raakvlakken tussen ondersteuners en coaches.

Experts waarschuwen voor 'destructieve gevolgen' van perfectionisme

Experts waarschuwen voor 'destructieve gevolgen' van perfectionisme

Perfectionisme heeft raakvlakken met dwang en verslaving, en kan tot serieuze mentale én fysieke problemen leiden, waarschuwen twee experts.