Slim en efficiënt ontwerpen met Canva: zo bespaar je tijd

Slim en efficiënt ontwerpen met Canva: zo bespaar je tijd

De wereld van ontwerpen is de afgelopen jaren flink veranderd. Je hoeft geen grafisch ontwerper meer te zijn om iets moois of professioneels te maken. Tools zoals Canva maken ontwerpen toegankelijk voor iedereen. Expert Celine Verhoef deelt praktische tips waarmee je tijd bespaart, consistenter werkt én het maximale uit Canva haalt.

Canva is een online grafisch ontwerpplatform waarmee je visuele content maakt zoals presentaties, posters, nieuwsbrieven en social media posts. Of je nu een beginner bent of al vaker in Canva werkt: de tool biedt sjablonen, grafische elementen en slimme functies om snel en professioneel iets neer te zetten.

Dankzij de intuïtieve interface en uitgebreide bibliotheek is ontwerpen in Canva voor iedereen haalbaar. Toch gaat het nog soepeler als jij je deze basisstappen eigen weet te maken.

Waar voldoet een goed ontwerp aan?

Een ontwerp is meer dan een mooie opmaak. Het moet ook duidelijk en doeltreffend zijn. Denk aan:

  • Heldere hiërarchie (koppen, tussenkoppen, bodytekst)
  • Voldoende witruimte voor overzicht en rust
  • Goede balans in kleuren en lettertypes
  • Consistent gebruik van elementen binnen je huisstijl

De stelregel is: je wilt dat je boodschap in één oogopslag duidelijk is. En zorg daarbij dat het één boodschap is. Net als bij tennissen kun je maar één bal over het net slaan. Die krijg je dan teruggespeeld door de ontvanger. Als je vijf ballen (of boodschappen) over het net gooit, kun je erop rekenen dat de ontvanger niet weet wat hij of zij ermee aan moet.

De juiste formaten gebruiken

Niks zo frustrerend als een post die wordt afgesneden op LinkedIn, of een afbeelding die pixelig wordt in een presentatie. Maar welk formaat heb je nou wanneer nodig? Deze handige tabel helpt je op weg:

Tabel met Canva-formaten.
Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Per ongeluk toch het verkeerde formaat? Gebruik de Magic Switch-functie om een ontwerp automatisch aan te passen naar een ander formaat. Eén klik en klaar.

Werken met sjablonen en eigen templates

Canva biedt duizenden sjablonen, maar wist je dat je ook je eigen templates kunt maken? Zo werk je sneller en blijf je trouw aan de huisstijl van je organisatie. Denk aan vaste opmaak voor nieuwsbrieven, presentaties, rapportcovers of uitnodigingen. Via ‘Share’ (of ‘Delen’) rechtsboven in een ontwerp kies je voor ‘brand template’.

Tip: maak direct een map met favoriete sjablonen of eigen ontwerpen die je vaker nodig hebt. Alles op één plek, ready to go. Lekker efficiënt!

Hergebruiken van eerdere ontwerpen

Je hoeft niet elke keer het wiel opnieuw uit te vinden. Heb je een flyer of post die goed werkte? Dupliceer deze en pas alleen de inhoud aan. Zo hoef je niet telkens opnieuw te beginnen en houd je visuele consistentie.

Canva bewaart oude versies automatisch. Dus ook als je iets per ongeluk hebt overschreven, kun je altijd een stap terug.

Werken met hulplijnen, posities en lagen

Voor de wat gevorderde gebruiker: Canva heeft slimme hulplijnen, lagen en snap-functies om je ontwerp netjes uit te lijnen. Handig als je werkt met meerdere tekst- en beeldblokken op één pagina.
Zet via Bestand > Hulplijnen of Raster je ontwerpstructuur aan. Zo werk je sneller én strakker.

Slim ontwerpen is geen luxe, maar noodzaak

In een drukke werkweek wil je niet blijven hangen in details of het wiel opnieuw uitvinden. Door slim te werken met Canva bespaar je tijd, voorkom je frustratie en til je de kwaliteit van je ontwerpen omhoog.

Tijdens mijn workshop op het Management Support Event neem ik je stap voor stap mee. We gaan praktisch aan de slag met slimme tools, sjablonen, formaten en meer. Dit artikel is nog maar een tipje van de sluier. Neem vooral je laptop mee, dan kun je gelijk meedoen.

Tot dan!

Celine Verhoef is communicatie- en socialmediastrateeg met een hart voor storytelling. Als trainer weet ze complexe zaken heel simpel uit te leggen. Daarnaast houdt ze van praktisch, zodat je niet alleen veel kennis opdoet, maar vooral weet hoe je het moet toepassen.