Naast alle veranderingen die we zien in technologische ontwikkelingen, zoals kunstmatige intelligentie (AI), is er een schreeuwende behoefte aan de menselijke maat. Soms zit ons techniek meer in de weg dan dat het echt processen en projecten versneld.
De menselijke maat waar ook in de onze maatschappij vraag naar is, zit in de DNA van de projectassistent. Het contact zoeken met de projectleider en het projectteam om zaken echt voor elkaar te krijgen.
Een vijftal tips voor de menselijke maat in projecten:
- Leer de projectleider goed kennen en speel in op zijn/haar behoefte in communicatie;
- Leer het projectteam (hoe tijdelijk ook) kennen en weet waar hun communicatievragen en -behoeften zijn;
- Maak van de PSU ('Project Start Up') een feestje, met een persoonlijke touch;
- Maak bij langdurige (en voortslepende) projecten een voortgangsmeeting, die echt het bezoeken waard is: de urgentie van de meeting, de persoonlijke communicatiebehoefte en de onderlinge ontmoeting;
- Maak van de afsluiting van het project, naast een inhoudelijke ronde over leerervaringen, een viering van de successen.
Wees de spin in het web van communicatie, reageer op signalen, benader de projectleden persoonlijk en laat zien dat vele lijnen via de projectassistent lopen. Haal meer uit jezelf in de rol van projectassistent. Gebruik je DNA.
Meer weten over de rol van de projectassistent en AI? Kom naar de workshop op 16 november!

In deze workshop krijg je van Jakob Zwinderman een introductie in de rol van projectassistent. Wat houdt de rol in? Wat zijn de verschillen ten opzichte van je huidige rol en wat mag men van een projectassistent verwachten? Je kan bijvoorbeeld verwachten dat de projectassistent fungeert als sparringpartner van de projectleider; de projectassistent die qua verantwoordelijkheden naar de projectleider toe beweegt. Of dat een projectassistent adviseert, meedenkt en zorgt voor de zichtbaarheid van het project en de resultaten. Vooral in een veranderende AI-omgeving.
