6 tips om beter te worden in zakelijk flirten

6 tips om beter te worden in zakelijk flirten

Zakelijk flirten is aan te leren. Trainer en Event-spreker Mirjam Wiersma geeft zes tips om deze handige vaardigheid onder de knie te krijgen.

Hoe zorg je dat de ander je meteen mag? In de video '6 tricks to make people like you' krijg je meteen een aantal tips om dat voor elkaar te krijgen. Toegegeven: met een dikke Amerikaanse saus.

Wat kun je van deze video leren? Hieronder de zes tips die het makkelijker maken om de banden met collega's aan te halen en de samenwerking te verbeteren: oftewel beter te worden in zakelijk flirten.

1. Rapport maken vanuit de NLP theorie

Stem af op de ander. Deze eerste tip in bovenstaande video duurt wat lang; je kunt ook doorspoelen naar minuut zes voor een korte demonstratie van het spiegelen van lichaamstaal.

We maken makkelijk contact met mensen die op ons lijken, maar hoe zorg je ervoor dat ook mensen die veel van je verschillen je mogen? Zoek naar gemeenschappelijke grond! Zo maak je verbinding met de ander en zo ontstaat die sprankeling.

Dat zoeken naar gemeenschappelijke grond doen we graag door vragen te stellen, maar je kunt het ook met lichaamstaal doen. Spiegel de non-verbale communicatie van de ander, zo kun je ook rapport maken. Mensen houden nu eenmaal van mensen die op hen lijken of die lijken op wie ze zouden willen zijn.

2. Positieve energie

Een mooi betoog van de acteur Will Smith over hoe belangrijk het is om positieve energie mee te nemen. Want op jouw positieve energie reageert een ander weer.

3. Wees aardig en liefdevol

Klinkt dat je suf in de oren? Het geeft echt fijnere relaties die beter werken, zeker ook op zakelijk vlak.

4. Humor

En dat is altijd makkelijker opgeschreven dan gedaan. In de bovenstaande video ziet je ook een paar voorbeelden. Door een grappige vergelijking te maken als je iets duidelijk wilt maken bijvoorbeeld, kan je beter contact maken met de ander.

5. Kwetsbaarheid

Een mooi fragment van Brene Brown in haar TED talk over kwetsbaarheid werd al meer dan 62 miljoen keer bekeken. De grootste mythe over kwetsbaarheid is dat het zwak is. Zij concludeert uit haar onderzoek dat je kwetsbaar opstellen juist een moedige daad is.

6. Complimenteren

Als je iemand ontmoet en je geeft die persoon snel een compliment, dan vindt die persoon jou sympathieker. Probeer zakelijk de ander te complimenteren met hoe hij of zijn zijn of haar werk doet.

Als je elkaar net ontmoet is dat natuurlijk lastig. Probeer dan bijvoorbeeld de ander te bedanken dat jullie zo snel een afspraak konden maken.

Misschien heb je je wel voor kunnen bereiden op je gesprek en de website kunnen bekijken van de organisatie waar de ander werkt? Je kunt dan een compliment maken over een prijs die de organisatie heeft gewonnen of over iets anders dat je positief opvalt aan de website.

Nu nog toepassen

Een filmpje kijken is inspirerend. De toepassing ervan – wat meestal een stapje uit je comfortzone betekent – brengt je persoonlijke ontwikkeling!

Tipje van de sluier: de lezing van Mirjam Wiersma op het Event

Waar kun je beter en leuker verbinden dan op een congres, zoals het Future Smart Event op 16 november? Leer (nieuwe) mensen kennen! Mirjam zet in haar keynote over zakelijk flirten volop in op kennismaken, netwerken, smalltalk, verbinding maken. Dat levert vast fijne gespreksstof op in de pauze die je kunt zien als proeftuin. Wat ga jij toepassen uit haar verhaal?

Dit artikel verscheen al eerder op het blog van Mirjam Wiersma.

Maak van jouw vergadering een échte zinnenprikkelende beleving

Maak van jouw vergadering een échte zinnenprikkelende beleving

Eten verbindt. Eten inspireert. Eten prikkelt je zintuigen. En nergens ervaar je dat meer dan in de Mauritskazerne. Het is dé ontmoetingsplek voor...

Ramadan op de werkvloer: hier moet je op letten

Ramadan op de werkvloer: hier moet je op letten

De ramadan begon bij zonsondergang op zondag 10 maart. Hoe houd je rekening met vastende collega's en wat zijn je rechten en plichten?

Projectassistent: zoek de menselijke maat in wereld van AI

Projectassistent: zoek de menselijke maat in wereld van AI

Hoe houd je de mens centraal in een wereld van kunstmatige intelligentie? Zo doe je dat als projectassistent, legt Jakob Zwinderman hieronder uit.

Negatief werkgedrag, een frisse kijk op een oud probleem

Negatief werkgedrag, een frisse kijk op een oud probleem

Socioloog Orly Polak en psycholoog Cokkie Verschuren geven een onthullende kijk op wat negatief werkgedrag precies inhoudt en wie daar een rol in...

VU hoogleraar Kilian Wawoe. Foto: Cor Salverius

'Praat met collega's over hun behoeftes aan contact'

Hybride werken is redelijk ingeburgerd, maar is het nog steeds de beste oplossing voor jouw organisatie? Volgens arbeidsdeskundige Kilian Wawoe moet...

'Behandel de ander zoals die behandeld wil worden'

'Behandel de ander zoals die behandeld wil worden'

Kennis over DISC helpt je om beter samen te werken met anderen. En ook om minder uitgeput thuis te komen na een werkdag, vertelt trainer Sanne Smid.

Jeroen Busscher

Wil je met me sollen?

Maak het me vooral niet te gemakkelijk, vraagt columnist Jeroen Busscher aan zijn assistent. Hij vindt het heerlijk als iemand voor de verandering...

Assistant mag collega's best dwingen om terug te keren naar kantoor

Assistant mag collega's best dwingen om terug te keren naar kantoor

De terugkeer naar kantoor heeft alleen nut als nagedacht wordt over het 'waarom', zegt arbeidspsycholoog Kilian Wawoe.