Wat moet je als extravert in een wereld die introvert is geworden?

De coronacrisis heeft de wereld een stuk introverter gemaakt. Extraverten hebben ineens een probleem. Wat kunnen zij doen om mentaal gezond door de crisis te komen?

Houd jij van mensen om je heen? Ideeën uitwisselen met je collega’s? Een geintje tussendoor? Over het algemeen liever met anderen zijn dan alleen? Tussendoor een praatje maken bij de koffieautomaat? Een robbertje argumenteren om je mening aan te scherpen? Tijdens een vergadering spontaan meedenken? Leven in de brouwerij brengen? Afwisseling organiseren?

Dan kan het weleens zijn dat je extravert bent en last hebt van de coronabeperkingen. Dat je minder energie voelt stromen, omdat je niet voldoende wordt gevoed door inspirerende contacten met anderen.

Ik neem je mee naar ‘het oude kantoorleven’ van begin 2020:

Een ruimte vol mensen. Teamoverleg. Piet blijft zijn mening herhalen, anderen vallen hem in de rede. Sabrina kijkt op haar horloge. Sanne en Ewout giechelen met hun hoofd gebogen over een YouTube-filmpje. Tijdens de koffiepauze klinken de stemmen van Guus en Piet luid door de ruimte, schept Jochem op over zijn succes, rennen Ewout en Sanne lachend achter elkaar aan naar de rookruimte en zoekt Sabrina de stilte op van de toiletten.

Het stille leven hakt erin

Inmiddels zijn de introverten aan zet. Gestructureerde, rustige Teams-meetings worden afgewisseld met koffie uit eigen keuken, lunches thuis op de bank, een wandeling met de Ommetje-app, achter de pc zitten op zolder en af en toe een-op-eencontact met familie of vrienden. Voor veel introverte mensen is dit heerlijk rustig. Ze kunnen geconcentreerd werken en raken niet langer overprikkeld.

Maar voor velen van ons hakt dit stille leven erin. Jongeren die depressief of angstig worden, collega’s die al maanden geen mens hebben gezien, en volwassenen die zich niet kunnen zetten tot hun werk, omdat structuur en inspiratie ontbreken. Maar ook stress bij ouders die hun kinderen thuisonderwijs geven en de moed er bij hen in proberen te houden, terwijl ze zelf bijna overspannen raken van alle stress om voldoende werk op te leveren.

Dat een groot deel van ons de lockdown en beperkingen zat wordt, is dus hartstikke logisch. Want meer dan 50 procent van de mensen in Nederland is extravert. Extraverte mensen houden van sociale prikkels. Spontane gezelligheid van mensen om zich heen, een praatje hier en daar, reuring, lichtvoetigheid, lekker in de aandacht staan, sparren met anderen, veel afwisseling… En waar de meeste extraverten nou juist een hekel aan hebben, is langdurig alleen zijn en een sociaal prikkelarm leven leiden!

Energiegevers voor extraverten

Als jij jezelf herkent in de extraverte omschrijving, kun je waarschijnlijk wel wat energiegevers gebruiken om weer wat lekkerder in je vel te zitten.

Begin bij het begin:

  • Bel iemand die jou goed kent om samen te bedenken wat je nu niet meer doet en wat je mist.
  • Hoe kun je, binnen de gestelde regels, toch meer krijgen van wat je nodig hebt?

Wat dacht je van een wandelestafette in tweetallen met vier collega’s? Je start in tweetallen en ziet elkaar bijvoorbeeld na 20 minuten op een afgesproken plek. Daarna wisselen jullie van gesprekspartner en wandelen weer 20 minuten in tweetallen verder. Op het afgesproken punt wisselen jullie nogmaals van gesprekspartner en als je voldoende hebt gewandeld en besproken, ga je weer huiswaarts. Je bent opgeladen, omdat je bewogen hebt en buiten bent geweest. Maar ook omdat je met drie verschillende mensen hebt gesproken, je gedachten hebt geordend en je mening hebt gescherpt.

Extraverte mensen denken namelijk hardop. Dus bel een collega en zorg dat je jouw gedachten goed helder krijgt voordat je aan het werk gaat. Bij een extravert gaat dat het best door hardop van gedachten te wisselen met iemand. Terwijl je aan het sparren bent, komen je ideeën volop op gang en kun je geïnspireerd aan de slag.

Neem de tijd om even gek te doen

Zin om te dansen, grappen uit te wisselen met een extraverte vriend of collega, of een gek filmpje op te nemen? Doen! Als extravert haal je energie uit spontaniteit en sociale inspiratie. Laat je niet opsluiten in je eigen hoofd, maar kom weer in actie en voel dat je leeft!

Meer tips? Kom dan samen brainstormen in de online workshop Extravert en opgesloten, hoe houd je de moed erin? Je krijgt meer inzicht in hoe je in elkaar zit en wat je nodig hebt om fysiek en mentaal fit te blijven. We bedenken alternatieve manieren om voldoende sociale contacten te hebben en we bekijken hoe je vaker voedende, creatieve inspiratie kunt vangen.

Gerda Bos is coach, psycholoog, relatietherapeut en trainer.

Lees van Gerda ook:

Je bent een rots in de branding, maar staat jezelf én anderen in de weg.

Gebruik boosheid en teleurstelling om innerlijk verlangen te ontdekken.

Overprikkeling de baas: 3 tips voor rust in je brein.

Dit vind je misschien ook interessant