vraag & antwoord

Waarom is het goedenavond en goedemorgen?

Taal & Spelling

Waarom schrijf je goedenavond wel met een tussen-n en goedemorgen niet? Is dat niet inconsequent? Taalexpert Judith Winterkamp geeft antwoord.

Waarom is het goedenavond en goedemorgen?

Ooit hadden goedenmorgen, goedenmiddag, goedenavond, goedennacht en goedendag allemaal de n in het woord. Deze n was de naamvals-n. Maar de naamvals-n in goedenmorgen, goedenmiddag en goedennacht was niet hoorbaar en dus lieten taalgebruikers hem steeds vaker weg. Uiteindelijk verdween hij halverwege de twintigste eeuw. Nu is de schrijfwijze zonder n bij goedemorgen, goedemiddag en goedendag zelfs de enige correcte spelling.

Inconsequent

De n in goedenavond en goedendag is wel gebleven. Die is namelijk goed hoorbaar waardoor mensen hem altijd uit bleven spreken. Sterker, de d van dag lokt het zelfs uit om de n te zeggen. En de n in goedenavond komt natuurlijk door de e-a combinatie die anders ontstaat.

Je hebt gelijk dat de schrijfwijzen van deze woorden inconsequent is. Gelukkig hebben we het Groene Boekje, zodat je de juiste spelling altijd kunt checken.

Meer Taaltips?

Volg dan bij Management Support de ééndaagse opleiding Kei in taal, een intensieve taaltraining waarin je alle regels van de Nederlandse spelling en grammatica op een rij zet.

Reageer op dit artikel