Eerste hulp bij angst en zorgen: zo breng je jezelf tot rust

Ook psycholoog en coach Gerda Bos is niet immuun voor angst en zorgen in deze crisis. Gelukkig weet ze hoe ze zichzelf weer tot rust kan brengen.

Ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar ik heb er veel vertrouwen in dat deze tijd ons als mensheid op termijn iets goeds gaat brengen. Maar soms slaat de schrik me om het hart. Houd ik wel genoeg werk en inkomen? Hoe zal het mijn kinderen vergaan in deze onzekere tijd? Wat als een van mijn ouders ziek wordt? En hoe moet het als er iets met mijn zus gebeurt die in Australië woont?

Ik neem je mee naar een paar momenten uit mijn recente leven. Aan het eind van dit artikel deel ik mijn tips met je om jezelf snel tot rust te kunnen brengen.

Stress in de tent

‘Ik vind jullie reuze-eigenwijs en ik hou veel van jullie.’ Ik beëindig het gesprek met mijn ouders en leg mijn mobiel uit het zicht. Mijn hart bonkt en mijn kiezen klemmen op elkaar. Ik trek de vaatwasser met een ruk open en zet de pannen met veel geluid in de lade.

Mijn ouders gaan gewoon hun eigen boodschappen doen. Ik blijf zo veel mogelijk thuis om ouderen gezond te houden en zij gaan winkelen! Terwijl mensen aanbieden hun boodschappen te doen. Stel dat mijn moeder het coronavirus krijgt, dat trekt haar systeem niet. Haar longen zijn hartstikke zwak. Ik wil mijn moeder niet kwijt!

Ik loop naar mijn fijne plekje voor de open haard. Ik vouw mijn benen onder het meditatiekrukje en voel de zachtheid van het schapenvacht eronder. Mijn handen leg ik op elkaar op mijn hart en ik stel me voor dat ik rust inadem. Tijdens de uitademing probeer ik mijn onrust, angst en spanning los te laten. Het duurt even voordat ik me kan concentreren op mijn hartstreek, en dan ineens lukt het. Ik voel mijn schouders zakken en mijn hart rustiger slaan. Ik denk dat mijn immuunsysteem een sprongetje maakt van vreugde; het krijgt weer alle ruimte nu ik meer ontspan.

Drie dagen later laten mijn ouders me weten dat ze om 7 uur bij de Albert Heijn zijn geweest tijdens het speciale ouderenuurtje. Mijn mond plooit zich tot een glimlach. Ze hebben rekening gehouden met hun behoefte aan autonomie en zo veilig mogelijk proberen te handelen. Lieve eigenwijze mensen. Ik hoop dat ze om de onzichtbare vijand heen zijn gelopen!

Wanneer heb jij rust nodig?

Merk je dat jij je zorgen maakt? Ben je onrustig? Reageer je prikkelbaar? Neem dan even de tijd om een paar minuten te zitten of liggen. Als je angst in je systeem hebt, werkt je immuunsysteem minder goed. En dat hebben we juist zo hard nodig in deze tijd.

Het antistressfilmpje hieronder is gemaakt door HeartMath Benelux-oprichter Robert Erdbrink. HeartMath heeft veel onderzoek gedaan naar het rustig krijgen van je stresssysteem. Robert Erdbrink neemt je mee in een oefening waarmee je in 8 minuten rustiger kunt worden.

Het filmpje in het kort:

  • Focus op wat goed gaat, niet op waar je bang voor bent.
  • Erken je gevoel. “Ik ben nu bang, boos, geïrriteerd, gestrest, gehaast.” Neem afstand, zeg tegen jezelf: “Een deel van mij is bang.”
  • Ga met je aandacht naar je hart. Leg je handen op je hart en breng daar je aandacht naartoe.
  • Breng rust en kalmte met je ademhaling. Adem iets langzamer dan normaal. Adem kalmte en rust in via je hart. Laat bij het uitademen angst en stress los door bijvoorbeeld hèhè te zeggen.
Gerda Bos
Gerda Bos

Hoe kun je je zorg en angst verminderen?

Mij hielp het om me te realiseren dat mijn ouders verantwoordelijk zijn voor hun eigen keuzes. Die heb ik te respecteren. Ik mag zeggen wat ik ervan vind, maar zij zijn verantwoordelijk. En daarmee aanvaard ik elke consequentie van hun gedrag. Hoe pijnlijk ik het ook zou vinden als ze ziek zouden worden.

Het is bij zorgen het beste om ze maar helemaal onder ogen te zien en je af te vragen hoe groot de kans is dat iets gebeurt. En wat zou je doen als het gebeurt? Wie zou je kunnen helpen?

Wat ook kan helpen, is om tegenover elke zorg minimaal twee dingen te zetten waar je dankbaar voor bent. Het mooie weer, een dak boven je hoofd, voldoende te eten, een lieve vriend(in), of dat je nog gezond genoeg bent om dit te lezen.

Tot slot: je zorgen maken is heel menselijk. Het helpt ons om zorgvuldig te zijn en relevante actie te ondernemen. De belangrijkste vraag blijft: zit jouw angst achter het stuur van je leven of zit jij achter het stuur van je leven?

Mochten angst en zorg nou echt je hele leven beheersen, dan is het verstandig om professionele hulp te zoeken bij een coach of psycholoog.

Dit vind je misschien ook interessant