5 tips om jouw talent te verspillen

5 tips om jouw talent te verspillen

Waarom zou je werkgeluk nastreven als je jouw talent ook gewoon kunt verspillen? Jakob Zwinderman van Sherpas Proyects adviseert.

In deze coronatijd heb je soms gevoel dat de wereld stilstaat. En dat ook jouw persoonlijke ontwikkeling stilstaat. Er is weinig contact met je collega’s. Je maakt je rondjes thuis en probeert je werk zo goed mogelijk doen, als de techniek het toestaat. En dit gaat nog een tijdje duren.

Een managementassistent gaf in een sessie aan dat ze het contact met de collega’s miste, de ontwikkelingen in de afdeling niet meer volgde, de techniek soms vastliep en dat de digitale werkoverleggen vaak eenrichtingsverkeer zijn. Zaken die in deze tijd nog meer opvallen.

Je kan het ook omdraaien: wat doe jij om jouw collega’s op een virtuele manier te ontmoeten, hoe investeer je in een goede thuiswerkplek met alle techniek, en hoe zorg je samen met collega’s dat jullie iets te melden hebben in een vergadering?

Coronatijd is een prima reflectietijd. Vooral nu we het wandelen hebben (her)ontdekt en je buiten met collega’s, op veilige afstand, kunt sparren. Wat doe jij, wat wil je en hoe gaan we elkaar stimuleren om dat te doen?

Een aantal vragen met betrekking tot werkgeluk zou je snel moeten kunnen beantwoorden:

  • Waar doe ik het voor?
  • Hoe vul ik mijn taken in?
  • Hoe staat het met mijn vitaliteit (fysiek en mentaal)?
  • Hoe sta ik in het team?
  • Hoe werk ik aan mijn persoonlijke groei?

5 (anti)tips

Vaak worden dit soort blogs afgesloten met tips om volgende stappen te maken. Deze keer geef ik juist vijf antitips, om jouw talent te verspillen. Klinken ze aantrekkelijk?

  1. Slaap te weinig, minder dan 6 uur.
  2. Werk te veel uren, meer dan 10 uur op een dag, zonder pauzes.
  3. Zet laag in, verwacht er niets van.
  4. Houd vast aan wat je al kent en doet.
  5. Wees een perfectionist zonder je af te vragen wat de ander wil of verwacht.

Werk met plezier!

In 4 workshops van 2 uur ga je aan de slag met de vijf pijlers van werkgeluk. Deelnemers ontvangen een gelukspakket en het boek Werken aan werkgeluk cadeau. Jakob Zwinderman is een van de trainers.

Bekijk het programma en meld je aan!

Je persoonlijke gedragsstijl en de valkuilen

Je persoonlijke gedragsstijl en de valkuilen

Soms lijkt het wel of je ieder een andere taal spreekt. Herkenbaar? Ontdek je persoonlijke gedragsstijl met de LIFO-methodiek. En ken de valkuilen.

Dit is een met AI gegenereerde afbeelding. Foto Shutterstock

Collega's coachen: voorbeelden van coachende vragen

Vanuit de secretaresserol coachen? Die rol is je waarschijnlijk op het lijf geschreven. Er zijn veel raakvlakken tussen ondersteuners en coaches.

Experts waarschuwen voor 'destructieve gevolgen' van perfectionisme

Experts waarschuwen voor 'destructieve gevolgen' van perfectionisme

Perfectionisme heeft raakvlakken met dwang en verslaving, en kan tot serieuze mentale én fysieke problemen leiden, waarschuwen twee experts.

Laat jezelf bloeien door je tuintje op orde te houden

Laat jezelf bloeien door je tuintje op orde te houden

Sta wat vaker stil bij wat mensen van je vragen en verwachten, adviseert psycholoog Gerda Bos. Bedenk of dit je verder helpt of juist beknelt.

Blijven presteren als je depressief bent: vijf nanotips

Blijven presteren als je depressief bent: vijf nanotips

Om uit een depressie te komen, heb je waarschijnlijk begeleiding nodig. Carole Spiers hoopt dat deze kleine ingrepen al een beetje helpen.

Blue Monday: een winterdip is geen depressie

Blue Monday: een winterdip is geen depressie

De meest deprimerende dag van het jaar, Blue Monday, is er weer. Zogenaamd de dag waarop de meeste mensen somber zijn en last hebben van een...

Niet perfect is prima: over de kracht van imperfectie

Niet perfect is prima: over de kracht van imperfectie

Hoe is het met de perfectionist in jou? Durf je geen e-mail te versturen voordat je deze zes keer hebt nagelopen op spelfouten? Sla je jezelf voor je...

6 tips voor de notulist die het even niet meer kan volgen

6 tips voor de notulist die het even niet meer kan volgen

Krijg je als notulist te maken met mensen die te snel praten, of met onderwerpen die je niet volledig begrijpt? Probeer dan de volgende zes tips eens...