In deze coronatijd heb je soms gevoel dat de wereld stilstaat. En dat ook jouw persoonlijke ontwikkeling stilstaat. Er is weinig contact met je collega’s. Je maakt je rondjes thuis en probeert je werk zo goed mogelijk doen, als de techniek het toestaat. En dit gaat nog een tijdje duren.
Een managementassistent gaf in een sessie aan dat ze het contact met de collega’s miste, de ontwikkelingen in de afdeling niet meer volgde, de techniek soms vastliep en dat de digitale werkoverleggen vaak eenrichtingsverkeer zijn. Zaken die in deze tijd nog meer opvallen.
Je kan het ook omdraaien: wat doe jij om jouw collega’s op een virtuele manier te ontmoeten, hoe investeer je in een goede thuiswerkplek met alle techniek, en hoe zorg je samen met collega’s dat jullie iets te melden hebben in een vergadering?
Coronatijd is een prima reflectietijd. Vooral nu we het wandelen hebben (her)ontdekt en je buiten met collega’s, op veilige afstand, kunt sparren. Wat doe jij, wat wil je en hoe gaan we elkaar stimuleren om dat te doen?
Een aantal vragen met betrekking tot werkgeluk zou je snel moeten kunnen beantwoorden:
- Waar doe ik het voor?
- Hoe vul ik mijn taken in?
- Hoe staat het met mijn vitaliteit (fysiek en mentaal)?
- Hoe sta ik in het team?
- Hoe werk ik aan mijn persoonlijke groei?
5 (anti)tips
Vaak worden dit soort blogs afgesloten met tips om volgende stappen te maken. Deze keer geef ik juist vijf antitips, om jouw talent te verspillen. Klinken ze aantrekkelijk?
- Slaap te weinig, minder dan 6 uur.
- Werk te veel uren, meer dan 10 uur op een dag, zonder pauzes.
- Zet laag in, verwacht er niets van.
- Houd vast aan wat je al kent en doet.
- Wees een perfectionist zonder je af te vragen wat de ander wil of verwacht.
Werk met plezier!
In 4 workshops van 2 uur ga je aan de slag met de vijf pijlers van werkgeluk. Deelnemers ontvangen een gelukspakket en het boek Werken aan werkgelukcadeau. Jakob Zwinderman is een van de trainers.