Zo verschijn je altijd representatief op werk, ook als het warm is

Zo verschijn je altijd representatief op werk, ook als het warm is
Aileen Out

Eindelijk, het is weer tijd voor mooi weer. Tijd voor vrolijke jurkjes, slippertjes, middagen op het strand of op het terras. Maar er moet ook nog gewerkt worden. En dan breekt bij velen de paniek uit. Want hoe zorg je er nu voor dat je er op kantoor representatief blijft uitzien?

Hoewel de meesten direct denken aan wat ze moeten aantrekken, wordt er vaak één belangrijk ding vergeten. Namelijk dat het in de meeste kantoren echt niet zo warm zal worden als in je achtertuin of op straat. Vrijwel ieder gebouw is tegenwoordig uitgerust met een airco. Dus ondanks dat het buiten misschien wel 30 graden wordt, kun jij je gewoon kleden naar een graadje of 20. 

Oké, er zijn uitzonderingen. Niet ieder kantoor heeft zo’n goede airco. En tijdens de pauze doe je een lekkere wandeling buiten. Daarna wil je er ook nog netjes uitzien.

Laat ik als eerste een groot misverstand uit de wereld helpen: het gaat niet om je kleding. Tenminste, niet in de eerste instantie. De basis is persoonlijke verzorging. Want hoe warmer het wordt, des te sneller we gaan transpireren en we ons luchtig willen kleden. En luchtige kleding betekent het tonen van meer huid. Dus wat je ook aantrekt, besteed als eerste aandacht aan je lichaam. Gebruik sowieso een goede deodorant. Neem hem mee in je werktas of leg hem in je kluisje of bureaulade. Ben je alsnog bang om te gaan ruiken? Gebruik dan een lichte parfum en spuit hem in je nek en op de polsen. Op die plekken wordt de geur het snelste in je huid opgenomen.

Wil je het gelijk goed doen? Pak dan een geparfumeerde bodylotion in plaats van een parfum. De bodylotion zorgt er niet alleen voor dat je lichaam fijn ruikt, maar ook dat je huid zacht blijft en er goed blijft uitzien. Juist in de zomer heeft onze huid door de zon veel te verduren, dus dit is zeker geen overbodige luxe.

En dan is er natuurlijk nog de vraag wat je wel en niet kunt laten zien. Het antwoord is simpel: draag alleen kleding die je ook tijdens zeer formele gelegenheden zou dragen. Want je planning kan gedurende de dag veranderen. Wellicht moet je last minute notuleren bij een vergadering met belangrijke, externe contacten. Niets is zo vervelend als erachter komen dat je kleding eigenlijk ongepast is voor die gelegenheid.

Wanneer jij ervoor zorgt dat je er representatief genoeg uitziet voor een formele bijeenkomst, zul je nooit iets dragen wat ongepast is. Jij bent immers voorbereid.

Aileen Out is de eigenaresse van Prettybusiness, een blog dat zich exclusief richt op zakelijke mode en werkkleding.

Burn-out? Doe aan intervallen en weer opstaan

Burn-out? Doe aan intervallen en weer opstaan

Dit is de tip van neurobioloog Brankele Frank om uit een (bijna) burn-out te komen.

Zo style je de panterprint op kantoor

Zo style je de panterprint op kantoor

Bij de panterprint is de grens tussen classy en trashy dun. Maar met deze tips van imagostylist Berna de Jong tover je dit motief om tot een...

Zo vat je die burn-out bij de horens

Zo vat je die burn-out bij de horens

Een burn-out heeft veel gevolgen, zoals moeite met organiseren of plannen. Zaken die belangrijk zijn voor de assistant. Ervaringsdeskundige Brankele...

12 belemmerende overtuigingen - en hoe je ze ombuigt

12 belemmerende overtuigingen - en hoe je ze ombuigt

Dit zijn twaalf irrationele en belemmerende overtuigingen én hoe jij ze kunt omvormen tot helpende gedachten of overtuigingen.

'Ik stel vaker de vraag: wat is goed voor mij?'

'Ik stel vaker de vraag: wat is goed voor mij?'

Een fulltime office assistant* met hr-taken ontdekt in de periode dat ze in een burn-out belandt dat ze hoogsensitief is. Het geeft haar inzicht in...

Je persoonlijke gedragsstijl en de valkuilen

Je persoonlijke gedragsstijl en de valkuilen

Soms lijkt het wel of je ieder een andere taal spreekt. Herkenbaar? Ontdek je persoonlijke gedragsstijl met de LIFO-methodiek. En ken de valkuilen.

Dit is een met AI gegenereerde afbeelding. Foto Shutterstock

Collega's coachen: voorbeelden van coachende vragen

Vanuit de secretaresserol coachen? Die rol is je waarschijnlijk op het lijf geschreven. Er zijn veel raakvlakken tussen ondersteuners en coaches.

Experts waarschuwen voor 'destructieve gevolgen' van perfectionisme

Experts waarschuwen voor 'destructieve gevolgen' van perfectionisme

Perfectionisme heeft raakvlakken met dwang en verslaving, en kan tot serieuze mentale én fysieke problemen leiden, waarschuwen twee experts.