Zo verschijn je altijd representatief op werk, ook als het warm is

Zo verschijn je altijd representatief op werk, ook als het warm is
Aileen Out

Eindelijk, het is weer tijd voor mooi weer. Tijd voor vrolijke jurkjes, slippertjes, middagen op het strand of op het terras. Maar er moet ook nog gewerkt worden. En dan breekt bij velen de paniek uit. Want hoe zorg je er nu voor dat je er op kantoor representatief blijft uitzien?

Hoewel de meesten direct denken aan wat ze moeten aantrekken, wordt er vaak één belangrijk ding vergeten. Namelijk dat het in de meeste kantoren echt niet zo warm zal worden als in je achtertuin of op straat. Vrijwel ieder gebouw is tegenwoordig uitgerust met een airco. Dus ondanks dat het buiten misschien wel 30 graden wordt, kun jij je gewoon kleden naar een graadje of 20.

Oké, er zijn uitzonderingen. Niet ieder kantoor heeft zo’n goede airco. En tijdens de pauze doe je een lekkere wandeling buiten. Daarna wil je er ook nog netjes uitzien.

Laat ik als eerste een groot misverstand uit de wereld helpen: het gaat niet om je kleding. Tenminste, niet in de eerste instantie. De basis is persoonlijke verzorging. Want hoe warmer het wordt, des te sneller we gaan transpireren en we ons luchtig willen kleden. En luchtige kleding betekent het tonen van meer huid. Dus wat je ook aantrekt, besteed als eerste aandacht aan je lichaam. Gebruik sowieso een goede deodorant. Neem hem mee in je werktas of leg hem in je kluisje of bureaulade. Ben je alsnog bang om te gaan ruiken? Gebruik dan een lichte parfum en spuit hem in je nek en op de polsen. Op die plekken wordt de geur het snelste in je huid opgenomen.

Wil je het gelijk goed doen? Pak dan een geparfumeerde bodylotion in plaats van een parfum. De bodylotion zorgt er niet alleen voor dat je lichaam fijn ruikt, maar ook dat je huid zacht blijft en er goed blijft uitzien. Juist in de zomer heeft onze huid door de zon veel te verduren, dus dit is zeker geen overbodige luxe.

En dan is er natuurlijk nog de vraag wat je wel en niet kunt laten zien. Het antwoord is simpel: draag alleen kleding die je ook tijdens zeer formele gelegenheden zou dragen. Want je planning kan gedurende de dag veranderen. Wellicht moet je last minute notuleren bij een vergadering met belangrijke, externe contacten. Niets is zo vervelend als erachter komen dat je kleding eigenlijk ongepast is voor die gelegenheid.

Wanneer jij ervoor zorgt dat je er representatief genoeg uitziet voor een formele bijeenkomst, zul je nooit iets dragen wat ongepast is. Jij bent immers voorbereid.

Aileen Out is de eigenaresse van Prettybusiness, een blog dat zich exclusief richt op zakelijke mode en werkkleding.

Word jij ook zo moe van jezelf?

Leer om je emoties te voelen, adviseert psycholoog Gerda Bos. Door goede en slechte gevoelens te accepteren, houd je jouw lichaam gezond.