checklist

Engelse aanspreekvormen: zo begin je een brief aan een Madam, Miss of Mrs

Taal en communiceren

Engelse aanspreekvormen: zo begin je een brief aan een Madam, Miss of Mrs

Net als in een Nederlandse adressering hoor je ook in een Engelse adressering vóór de naam van de geadresseerde een aanspreekvorm te zetten, zoals Mr, Mrs, Miss, Ms of Dr.

Man

De normale aanspreekvorm voor een man is ‘Mr.’ Dit wordt altijd in de verkorte vorm geschreven – dus nooit Mister – en altijd met een hoofdletter – dus nooit ‘mr’. ‘Mr’ wordt in het Amerikaans Engels gevolgd door een punt, maar in het Brits of Australisch Engels meestal niet.

Vrouw

Bij vrouwen ligt het iets lastiger:
In het Engels wordt een getrouwde vrouw aangesproken met Mrs (spreek uit: ‘Misses’) en een ongetrouwde vrouw met Miss. In veel Engelstalige landen, vooral in de VS, maar ook in Canada, Groot-Brittannië en Australië, wordt de titel Ms (spreek uit: ‘Muz’) gebruikt voor alle vrouwen in het bedrijfsleven, ongeacht hun burgerlijke staat.

Onbekende lezers

Soms komt het voor dat je een brief schrijft aan een onbekende lezer, zoals bijvoorbeeld bij een aanbevelingsbrief. Dan kun je de speciale aanheft ‘To whom it may concern’ gebruiken. De afkorting L.S. is niet bekend in het Engels.

Onbekend geslacht

Als je niet weet welk geslacht de geadresseerde heeft, kun je ervoor kiezen zowel de voor- als de achternaam in de aanhef mee te nemen, bijvoorbeeld: ‘Dear Sam Gregory’.

Onbekende naam

Als je de naam van de geadresseerde niet kent, of er reden is om afstandelijk of formeel te blijven (door verschil in stand of omdat je verwikkeld bent in een rechtszaak), zijn er verschillende mogelijkheden voor de aanhef:

Je kent het geslacht Dear Sir of Dear Madam
Je kent het geslacht niet Dear Sir of Madam of Dear Sir/Madam

De geadresseerde is een bedrijf of instantie

Als je naar een bedrijf of instantie schrijft, zijn er verschillende opties voor de aanhef.

Brits Engels Dear Sirs
Amerikaans Engels Ladies and Gentlemen: of Dear Turnhill and Westport:

Je kent de geadresseerde goed en je kunt die tutoyeren

Als je de persoon in kwestie goed kent, kun je gewoon de voornaam gebruiken en schrijf je bijvoorbeeld Dear John, Dear Mary.

Leer professioneel communiceren in het Engels

Tijdens de training Zakelijk Engels scherp je, binnen één dag, je functie specifieke taalvaardigheid aan.

Meer tips & tricks voor Engelse mails: 

Reageer op dit artikel