Bestaan iemands initialen uit de eerste letters van zowel voor- als achternaam?

Initialen van iemands naam zijn vaak lastig. En welke gebruik je bij een zakelijke brief of e-mail? Of de voor- en achternaam hierbij meegenomen moeten worden lees je hieronder.
Delen:

Van Dale zegt: het mag allebei

Volgens Van Dale is de tweede betekenis van het woord initiaal: elk van de eerste letters van iemands verschillende namen. Dit gaat vaak over iemands voornaam en doopnaam of tweede naam.

Voorbeeld: Johan Hendrik Peterus Smit heeft dan als initialen J.H.P.

Het kan echter ook om meer letters gaan dan alleen de voorletter(s). Je kunt met initialen zowel alleen de voorletter(s) als de letters van de voor- en achternaam aangeven.

Lees alle adviezen over het schrijven van zakelijke brieven en e-mails.

Voorbeeld: Johan Hendrik Peterus Smit kan ook de initialen J.H.P.S. hebben.

Het kan dus allebei. Gebruik initialen waar het netjes staat, vooral bij formele berichten en verslagen. Bij informele berichten is een voornaam gebruiken persoonlijker dan initialen.

Verkort

Bij het voorbeeld van Johan H.P. Smit zou je ook nog de initialen J.S. kunnen gebruiken. Dit staat iets minder netjes als je zijn voornamen weet, maar mocht deze persoon zelf hebben aangegeven deze initialen te gebruiken, dan kun je dat ook zeker in de toekomst doen.

Lees ook:

Eindredactie voor experts: zo zet je de puntjes op de i

Onduidelijke taal: gebruik jij deze verboden woorden?

De tussen-n; Hoe schrijf je groentesoep, frikandel en pannenkoeken?

Meer weten?

Op ons opleidingsplatform vind je communicatietrainingen als ‘Creatief zakelijk schrijven’ en ‘Helder en tactvol communiceren’. Nooit meer een tip missen? Meld je hieronder aan voor onze nieuwsbrief!