Sketchnotes: visuele aantekeningen zijn veel makkelijker te onthouden

Sketchnotes: visuele aantekeningen zijn veel makkelijker te onthouden

Sketchnotes maken het ons brein veel makkelijker om informatie te verwerken. Wat zijn sketchnotes precies en hoe maak je ze? Expert Danielle van Hierden legt uit.

Stel je eens voor dat jij een eenvoudige manier ontdekt waardoor je met meer focus luistert, informatie beter overziet en alles ook nog eens beter en makkelijker onthoudt. Een manier die, naast ontzettend leuk, ook bijzonder goed in te zetten is, zowel privé als zakelijk. We hebben het hier over het maken van sketchnotes.

Wat zijn sketchnotes?

Sketchnotes worden ook wel visuele aantekeningen genoemd. Met een sketchnote zet je informatie om in een combinatie van woorden en eenvoudige symbolen en iconen. Op deze manier is het voor ons brein veel makkelijker om data/kennis te verwerken. De hersenen zijn namelijk grotendeels gericht op visuele prikkels (75 procent) en we verwerken beelden tot 60 duizend keer sneller dan tekst. Denk je eens in wat dit kan betekenen voor jou wanneer je deze (zakelijke) sketchnotes zou gaan delen met jouw team. Hier kun je enorm indruk mee maken! Op naar notulen die wél gelezen worden en waar mensen naar uitkijken.

Denk niet gelijk: ik kan helemaal niet tekenen. Laat me je geruststellen: het gaat echt niet om het tekenen zelf. Het gaat er in de eerste plaats om dat je de belangrijkste highlights uit de informatie haalt en deze structureert in een aantrekkelijk overzicht. En laten dat nou nét twee punten zijn die managementondersteuners goed afgaan: door het vele notuleren zijn wij al gewend om de belangrijkste informatie uit een verhaal te filteren, én we zijn ontzettend goed in zaken structuren. Dat is een heel fijne basis om mee te starten.

Sketchnotes leren maken

Uiteraard is dit niet een skill die je vandaag op morgen leert. Het heeft net als alle andere vaardigheden tijd nodig: om te leren hoe je met de basistechnieken eenvoudig kunt tekenen, hoe je op verschillende manieren informatie kunt structureren, op welk niveau je gaat luisteren en hoe je uiteindelijk vol zelfvertrouwen jouw sketchnotes kunt gaan delen.

Je kunt natuurlijk heel klein beginnen, gewoon puur voor jezelf. Dat kan privé bijvoorbeeld tijdens een film, voor een recept of op vakantie. Maar je zou ook kunnen starten met het visueel notuleren van één agendapunt tijdens de eerstvolgende vergadering. Wanneer je dit vaker gaat doen, wordt het steeds makkelijker.

Wees niet verbaasd wanneer nieuwsgierige blikken jou volgen bij het maken van deze aantekeningen. Tekenen trekt nu eenmaal de aandacht, het is hoe ons brein in ingericht. Laat je hierdoor niet remmen, maar zie het als aanmoediging. Je doet iets wat jouw collega’s intrigeert!

Maak gebruik van deze belangstelling door na afloop te vragen aan dat ene leuke teamlid wat hij/zij van jouw aantekening vindt. Best een beetje eng wellicht, maar het geeft jou een podium én directe feedback waar je mee verder kunt. Je laat hierdoor zien dat jij actief zoekt naar nieuwe mogelijkheden om te werken aan efficiënte communicatie, dat je openstaat voor innovatie en werkt aan de ontwikkeling van jouw creativiteit. En laat dat nou net een van de top-3 vaardigheden van de toekomst zijn! Go for it!

sketchnote voorbeeld
Voorbeeld van een sketchnote.
Onderdeel van de collectie

Notuleren

Hier vind je alles over notuleren, van de voorbereiding tot de uitwerking. Haal je voordeel uit voorbeelden, best practices van collega’s uit het vak en checklists die jou een betere notulist maken.

Hoe ga je om met verschillende plaatsnamen en windrichtingen?

Hoe ga je om met verschillende plaatsnamen en windrichtingen?

Is het Zuid-Holland Zuid? Of juist Zuid-Holland-Zuid? Zo ga je om met aardrijkskundige onduidelijkheden.

Goede teksten schrijven met AI blijft mensenwerk

Goede teksten schrijven met AI blijft mensenwerk

Schrijven gaat niet vanzelf. Ook niet met een AI-tool als ChatGPT. Daar weet Judith Winterkamp alles van.

8 tips voor een goede zinsbouw

8 tips voor een goede zinsbouw

Hoe zorg je er als assistant voor dat de teksten die je schrijft leesbaar zijn?

De kunst van actief luisteren: niet verdedigen, maar verbinden

De kunst van actief luisteren: niet verdedigen, maar verbinden

Als je de ander het gevoel wilt geven dat hij gehoord wordt, moet je loslaten wat er in jezelf speelt. Psycholoog Gerda Bos legt uit hoe je dat doet.

Voorkom onduidelijke taal: schrap deze verboden woorden

Voorkom onduidelijke taal: schrap deze verboden woorden

Waarom zijn mensen zo bang om duidelijke taal te gebruiken? Trainer Judith Winterkamp zou deze woorden het liefst verbieden.

Hoe check je in of uit bij vergaderingen? Tips van onze lezers

Hoe check je in of uit bij vergaderingen? Tips van onze lezers

Met in- en uitchecken kun je de effectiviteit van vergaderingen vergroten. We vroegen onze lezers hoe zij dit aanpakken in hun organisatie.

10 tips om ongemakkelijke onderwerpen bespreekbaar te maken

10 tips om ongemakkelijke onderwerpen bespreekbaar te maken

Je moet een ongemakkelijk onderwerp bespreken met een collega. Moet je je voorbereiden? Hoe voer je het gesprek? Tien tips van Karen Visser.

Neem de lezer van je e-mail serieus, begin met het slechte nieuws

Neem de lezer van je e-mail serieus, begin met het slechte nieuws

Verpak je boodschap niet in drie lagen pakpapier om rekening te houden met je lezer, schrijft Judith Winterkamp. Neem je lezer serieus en wind er...