Zo haal je het maximale uit je meeting

Zo haal je het maximale uit je meeting

Wil je het maximale uit je meeting halen, dan zijn er verschillende manieren om de productiviteit te verhogen. Een tot nu toe weinig belichte kant is het beïnvloeden van het brein. Hoe je met brainfood de productiviteit van je meeting kunt verbeteren.

Een vergadering voorzitten, deelnemen aan een meeting of je werkt aan een lastige klus achter je laptop: bij dit alles presteer je nu eenmaal het beste als je fit, energiek en in balans bent. Een behoorlijke uitdaging in deze stressvolle tijd. Wil je het maximale uit je meeting halen, dan zijn er verschillende manieren om de productiviteit te verhogen. Dat dit ook met brainfood kan, is tot nu toe een beetje onderbelicht.

Wat is brainfood?

Van alles wat je eet, gaat maar liefst 20 tot 25 procent van de binnengekregen energie naar je hersenen, stelt voedingsexpert Charlotte Labee. Voedsel dat rijk is aan deze stoffen - oftewel brainfood - draagt dan ook het meeste bij aan het goed functioneren van je brein. Je bent niet alleen beter bestand tegen stress, maar bent ook vele malen scherper en hebt een betere concentratie. Iets wat goed van pas komt als je in een meeting zit!

Brainfood: de do's

Hoe zorg je er nu voor dat je de juiste voedingsstoffen voor je brein binnenkrijgt? We zetten de do’s voor je op een rij:

 • Omdat je hersenen voor een groot deel uit vetten en water bestaat, worden zij sowieso heel gelukkig van omega-3-rijke voeding en water. Omega-3 kun je tot je nemen door regelmatig vette vis te eten, extra vierge olijfolie aan je gerechten toe te voegen en eieren te nuttigen.
 • Zorg voor voldoende choline in je dieet. Choline is nodig voor de aanmaak van een neurotransmitter die betrokken is bij de prikkeloverdracht in de hersenen. Het zit onder andere in eieren, zalm, oesters, (runder)lever, kabeljauw en pistache.
 • Polyfenolen vallen onder antioxidanten en kunnen ontstekingsremmend en kankerbestrijdend werken. Polyfenolen komen vooral veel voor in groente en fruit, thee, olijfolie, pinda’s en walnoten.
 • Wat je misschien niet zou verwachten, is dat voedingsvezels ook van belang zijn voor je hersenen. Ze zijn een bron van goede darmbacteriën waardoor zij via een omweg je hersenen ondersteunen.
 • Tot slot maakt je brein een sprongetje van voldoende vitamines en mineralen, met name vitamine A, B, C, D en mineralen zoals magnesium, calcium, zink en selenium. Bronnen van deze vitamines en mineralen zijn:
  • Vitamine A: lever, vette vis, boter, groente en fruit.
  • Vitamine B: vette vis, aardappelen, zilvervliesrijst, bananen, noten, broccoli en eieren.
  • Vitamine C: fruit, groente en aardappelen.
  • Vitamine D: vette vis, eieren, zuivelproducten en niet te vergeten zonlicht.
  • Magnesium: groene bladgroenten, broccoli, avocado, noten, peulvruchten en rauwe cacao.
  • Calcium: kaas, noten, groene bladgroenten, peulvruchten en zuivelproducten.
  • Zink: vlees, vis, schaal- en schelpdieren, noten, zaden, kaas en oergranen.
  • Selenium: vis, schaal- en schelpdieren, eieren, rijst, noten, oergranen en zuivelproducten.

Brainfood: de don'ts

Helaas is er ook voeding met een negatief effect op je hersenen! Welke voeding kun je nu het beste zoveel mogelijk vermijden en met mate innemen:

 • Geraffineerde suiker laat de hersenen krimpen, werkt ontstekingsverhogend, geeft pieken en dalen in bloedsuikerwaarden en doet de cognitieve functies achteruit gaan. Geraffineerde suiker zorgt er voor dat het een bepaald eiwit niet goed werkt dat belangrijke functies uitvoert in het zenuwstelsel. Geraffineerde suiker zitten in behoorlijk veel producten. Denk hierbij aan koekjes, chocolade, snoep, maar ook aan sommige broden en zoet beleg.
 • Gluten is een groep eiwitten die in veel granen voorkomt, zoals in brood, crackers, beschuit, koek, gebak en pasta. Deze eiwitten hechten zich aan de dunne darm en kunnen o.a. immuunaandoeningen veroorzaken. Sommige mensen zijn gevoeliger voor gluten, maar het beïnvloedt ieders lichaam, zelfs als je er niks van merkt.
 • Mononatriumglutamaat (MNG of MSG) is een extreem geconcentreerd zout en bevindt zich in bijna alle voedingsmiddelen die verpakt of ingeblikt zijn. Mononatriumglutamaat bevat helaas ook een hoog gehalte aan zogenaamde excitotoxinen, waarvan er sterke aanwijzingen zijn dat deze stof de gezondheid van de hersenen beïnvloedt.

Efficiënt vergaderen

Nu je weet wat de do's and don'ts zijn voor brainfood heb je natuurlijk 101 andere factoren die je vergadering efficiënter maken.

Zo ligt de basis van een productieve vergadering bij het opstellen van een correcte vergaderagenda. Een duidelijke agenda voor je vergadering is voor de deelnemers een onmisbaar middel om zich te kunnen voorbereiden.

Ben jij op zoek naar een overzichtelijke vergaderagenda? Daar heeft Aristo aan gedacht in de vorm van een handig template. Download gratis het template.

Dit artikel is gesponsord door Aristo.

Bijeenkomst of vergadering? Maak het écht inspirerend met een event aan het water

Bijeenkomst of vergadering? Maak het écht inspirerend met een event...

De zee, meren, rivieren. Bij veel mensen spreekt het water tot de verbeelding en wordt dit als inspirerend ervaren. Center Parcs Meetings & Events...

Op event-locatie Van der Valk Amersfoort-A1 kun je eigenlijk alles organiseren

Op event-locatie Van der Valk Amersfoort-A1 kun je eigenlijk alles...

Van kleinschalig teamuitje tot meerdaagse conferentie: bij Van der Valk Amersfoort-A1 kan je terecht voor elke bijeenkomst die je wilt organiseren....

Zo krijg je het vakantiegevoel terug op het werk

Zo krijg je het vakantiegevoel terug op het werk

Ben je nieuwsgiering naar dé manier om vakantiekriebels op je werk te krijgen? De business parken van Center Parcs zijn gelegen in inspirerende en...

Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer.

Zakelijke bijeenkomst? Denk eens aan de Veluwe

Zakelijke bijeenkomst op de planning? Kies voor de Veluwe, een van de mooiste en grootste groene omgevingen van Nederland.

Notuleren voor pro's: voorbeelden, tips en tools

Notuleren voor pro's: voorbeelden, tips en tools

Notulen opstellen van een vergadering is nog steeds een taak die bij jou ligt als secretaresse, assistant of managementondersteuner. Hoewel er best...

7 vaardigheden die je als ondersteuner van vergaderingen moet ontwikkelen

7 vaardigheden die je als ondersteuner van vergaderingen moet...

Als ondersteuner van vergaderingen heb je te maken met een scala aan uitdagingen. In dit artikel vertellen we je welke 7 vaardigheden je verder helpen

WVTTK is vaak tijdsverspilling - 3 tips om tijd te besparen

WVTTK is vaak tijdsverspilling - 3 tips om tijd te besparen

WVTTK staat voor 'wat verder ter tafel komt', maar in de praktijk is het 'wat vaak te veel tijd kost'. Drie tips om met WVTTK tijd te besparen.

Vergadertypes: ben jij rood, groen, geel of blauw?

Vergadertypes: ben jij rood, groen, geel of blauw?

Ben je aan het vergaderen en lijkt het of iedereen op een andere golflengte zit en elkaar niet begrijpt? De één domineert de vergadering, heeft het...