Tekenen voor focus: zo stop je met dagdromen tijdens vergaderingen

Tekenen voor focus: zo stop je met dagdromen tijdens vergaderingen

Dwalen jouw gedachten ook weleens af tijdens een vergadering? Danielle van Hierden heeft een makkelijke manier om je focus te verscherpen én informatie beter te verwerken.

“Een halfje brood, pot pindakaas, tomaten en… o ja, niet vergeten om een oppas te regelen voor woensdagavond.”

Stiekem overkomt ons dit allemaal: je gedachten dwalen af terwijl je midden in een belangrijke meeting zit. Je begint te mijmeren over van alles en nog wat, dingen die niets te maken hebben met het onderwerp dat besproken wordt.

Focus houden kan best een uitdaging zijn in een wereld waarin zoveel verschillende dingen onze aandacht vragen: we krijgen diverse alerts binnen, mail, telefoon, vergaderingen, chats, bila’s, appjes en ga zo maar door.

Oprechte aandacht in communicatie is ontzettend belangrijk, een van de basisbehoeften van de mens is immers erkenning. We willen gezien, gehoord en gewaardeerd worden.

Tekenen voor focus

Er is een eenvoudige manier waarop jij jouw focus kunt verscherpen, die er niet alleen voor zorgt dat je beter luistert, maar de informatie ook direct verwerkt – waardoor je het beter gaat begrijpen én makkelijker kunt onthouden. Het is geen magische oplossing, juist een die ontzettend simpel is: door te tekenen. Je hoeft niet eens goed te kunnen tekenen. Het gaat om het proces, waarbij je drie verschillende handelingen tegelijk uitvoert, waardoor je echt actief leert luisteren. Je:

  • luistert;
  • kijkt;
  • filtert informatie qua importantie;
  • verwerkt informatie en visualiseert deze zodat je samenhang / het grote verband kunt zien.

Maak sketchnotes tijdens vergaderingen, combineer eenvoudige tekeningen met woorden. Verwerk de informatie die je te horen krijgt niet rechtlijnig, maar dynamisch, zoals het gesprek of de meeting verloopt. Maak voor jezelf een visuele weergave waarin je eenvoudig kunt terughalen wat belangrijk is en wat niet.

Het maakt het bijwonen van vergaderingen niet alleen leuker, maar zorgt er ook voor dat jij jezelf in razend tempo ontwikkelt. Je werkt aan het vergroten van jouw concentratie, creativiteit en het vermogen om complexe informatie te vereenvoudigen. En laat dat laatste nou nét hetgeen zijn waar ontzettend veel behoefte aan is in board rooms. Durf anders te zijn, onderscheidend, maak jezelf onmisbaar door simpelweg te starten met tekenen. Wie weet wat het je allemaal kan brengen… en daar mag je, wat mij betreft, gerust eens fijn over dagdromen!

Onderdeel van de collectie

Notuleren

Hier vind je alles over notuleren, van de voorbereiding tot de uitwerking. Haal je voordeel uit voorbeelden, best practices van collega’s uit het vak en checklists die jou een betere notulist maken.