Early adopters

Early adopters

Aan alle lezers van Management Support; de regelmatige bezoekers, de vaste abonnees, de sociale reageerders en onze trouwe ambassadeurs. Vandaag is het Secretaressedag.

Ieder jaar stel ik me de vraag: moeten we hier aandacht aan besteden? Als ik het níet doe, krijg ik er mailtjes en vragen over. En als ik het wél doe… ook.

Punt is: ik kan deze dag niet zo maar voorbij laten gaan. Ja, het ís leuk om elkedag gewaardeerd te worden, niet alleen op Secretaressedag. En ja, je hebt méér aan bijvoorbeeld een training of opleiding dan aan een bos bloemen of een doos bonbons. Dat weten we allemaal. En toch, een kleinigheidje, een blijk van waardering is gewoon fijn, vandaar deze column.

Vooruitgang die het hart sneller laat kloppen

Afgelopen dinsdagochtend haakte ik aan bij de training Digital savvy en AI. Trainer en innovatie-expert Marianne Smits vertelde enthousiast over ChatGPT, Copilot en Gemini. De groep ondersteuners luisterde ademloos en was aan het einde van de dag bijna murw van de mogelijkheden. En mijn collega Marscha van Kins en ikzelf ook.

Mariannes enthousiasme sloeg zoals altijd over op de groep. Niemand die zo opzwepend én met praktische inzichten en toepassingen kan vertellen over de mogelijkheden, onmogelijkheden, haken en ogen van vernieuwing.

Nu gaat Mariannes hart nu eenmaal sneller kloppen zodra er innovatie om de hoek komt kijken, vertelde ze: “Niet zozeer vanwege de techniek, maar vanwege de slimme toepasbaarheid ervan. Wat kan ik ermee, denk ik dan.” Let wel: Marianne werkte in 1984 (!) al in een papierloos kantoor. “Omdat het kon,” zegt ze lachend.

Neem het voortouw

Is kunstmatige intelligentie (AI) een bedreiging? Nee, zeker niet, zegt zij stellig. Afgelopen eeuwen bleek steeds opnieuw dat de vooruitgang (stoommachine, elektriciteit, computers, internet, smartphone) eerder méér banen schiep dan ze afnam. “En wij kunnen nog steeds van alles wat AI níet kan. Wat onderscheidt ons van kunstmatige intelligentie? Empathisch vermogen. Creativiteit. Kritisch meedenken. Overzicht houden.”

In de koffiepauze zei een managementassistent het zo: “Ik weet gewoon dat ik van zoveel méér toegevoegde waarde kan zijn voor het MT. Ik kan ze meer uit handen nemen, processen stroomlijnen, notulen samen met kunstmatige intelligentie opstellen, misschien zelfs hr-taken vergemakkelijken.”

Het is zó gaaf om te zien dat juist jullie, managementondersteuners, het voortouw nemen. Laten zien: we willen de early adopters zijn. En wij gaan dit laten zien aan onze managers, het MT, de organisatie. Een rol die jullie op het lijf geschreven is. Hoera voor de nieuwsgierige, onderzoekende, professionele managementassistent, de early adopter.

Vera Bot

Vera Bot

Hoofdredacteur Management Support

Vera Bot is hoofdredacteur van Management Support Magazine en manager van de online content op managementsupport.nl en de verspreiding ervan via social media kanalen.

'Je moet doen waar je bang voor bent' - ook met AI

'Je moet doen waar je bang voor bent' - ook met AI

De wijze woorden van Connie Palmen hielpen taaltrainer Judith Winterkamp kunstmatige intelligentie omarmen.

Sparringpartner worden? Vermijd deze drie valkuilen

Sparringpartner worden? Vermijd deze drie valkuilen

De rol van sparringpartner is uitdagend en aantrekkelijk. Trainer Gunilla Blijsie vertelt welke drie valkuilen je moet vermijden.

NLP helpt als je soms bot reageert: 'Ineens zag ik hoe mijn gedrag overkwam'

NLP helpt als je soms bot reageert: 'Ineens zag ik hoe mijn gedrag...

Met NLP leerden managementondersteuners Ivett en Manon om anderen beter te begrijpen. 'Ik kan nu beter met lastige situaties omgaan.'

Personal assistant: profiel

Personal assistant: profiel

Personal assistant zijn is een brede, veeleisende functie. Wat wordt er van je verwacht?

Leer van jonge collega's!

Leer van jonge collega's!

Er wordt nog te weinig gedaan om jongeren op waarde schatten. Dat is een gemiste kans en niet inclusief, schrijft HR-consultant Hans van der Spek.

Toekomstbestendig blijven in het tijdperk van AI: jobcrafting helpt!

Toekomstbestendig blijven in het tijdperk van AI: jobcrafting helpt!

Jobcrafting maakt je baan niet alleen relevanter en interessanter, maar is ook cruciaal nu kunstmatige intelligentie steeds meer taken van...

Leer zien wanneer perfectie nodig of juist overbodig is

Leer zien wanneer perfectie nodig of juist overbodig is

Ben jij een perfectionist? Dan zit je jezelf vaak in de weg, ziet onze trainer Sanne Smid. Vergeet perfectionisme, is haar boodschap, en omarm...

Zo ga je als notulist beter om met 'ingewikkelde' vergaderingen

Zo ga je als notulist beter om met 'ingewikkelde' vergaderingen

Jargon, te snel sprekende collega's. Soms ontsporen vergaderingen een beetje voor de notulist. Taaltrainer Judith Winterkamp geeft advies.