Early adopters

Early adopters

Aan alle lezers van Management Support; de regelmatige bezoekers, de vaste abonnees, de sociale reageerders en onze trouwe ambassadeurs. Vandaag is het Secretaressedag.

Ieder jaar stel ik me de vraag: moeten we hier aandacht aan besteden? Als ik het níet doe, krijg ik er mailtjes en vragen over. En als ik het wél doe… ook.

Punt is: ik kan deze dag niet zo maar voorbij laten gaan. Ja, het ís leuk om elkedag gewaardeerd te worden, niet alleen op Secretaressedag. En ja, je hebt méér aan bijvoorbeeld een training of opleiding dan aan een bos bloemen of een doos bonbons. Dat weten we allemaal. En toch, een kleinigheidje, een blijk van waardering is gewoon fijn, vandaar deze column.

Vooruitgang die het hart sneller laat kloppen

Afgelopen dinsdagochtend haakte ik aan bij de training Digital savvy en AI. Trainer en innovatie-expert Marianne Smits vertelde enthousiast over ChatGPT, Copilot en Gemini. De groep ondersteuners luisterde ademloos en was aan het einde van de dag bijna murw van de mogelijkheden. En mijn collega Marscha van Kins en ikzelf ook.

Mariannes enthousiasme sloeg zoals altijd over op de groep. Niemand die zo opzwepend én met praktische inzichten en toepassingen kan vertellen over de mogelijkheden, onmogelijkheden, haken en ogen van vernieuwing.

Nu gaat Mariannes hart nu eenmaal sneller kloppen zodra er innovatie om de hoek komt kijken, vertelde ze: “Niet zozeer vanwege de techniek, maar vanwege de slimme toepasbaarheid ervan. Wat kan ik ermee, denk ik dan.” Let wel: Marianne werkte in 1984 (!) al in een papierloos kantoor. “Omdat het kon,” zegt ze lachend.

Neem het voortouw

Is kunstmatige intelligentie (AI) een bedreiging? Nee, zeker niet, zegt zij stellig. Afgelopen eeuwen bleek steeds opnieuw dat de vooruitgang (stoommachine, elektriciteit, computers, internet, smartphone) eerder méér banen schiep dan ze afnam. “En wij kunnen nog steeds van alles wat AI níet kan. Wat onderscheidt ons van kunstmatige intelligentie? Empathisch vermogen. Creativiteit. Kritisch meedenken. Overzicht houden.”

In de koffiepauze zei een managementassistent het zo: “Ik weet gewoon dat ik van zoveel méér toegevoegde waarde kan zijn voor het MT. Ik kan ze meer uit handen nemen, processen stroomlijnen, notulen samen met kunstmatige intelligentie opstellen, misschien zelfs hr-taken vergemakkelijken.”

Het is zó gaaf om te zien dat juist jullie, managementondersteuners, het voortouw nemen. Laten zien: we willen de early adopters zijn. En wij gaan dit laten zien aan onze managers, het MT, de organisatie. Een rol die jullie op het lijf geschreven is. Hoera voor de nieuwsgierige, onderzoekende, professionele managementassistent, de early adopter.

Vera Bot

Vera Bot

Hoofdredacteur Management Support

Vera Bot is hoofdredacteur van Management Support Magazine en manager van de online content op managementsupport.nl en de verspreiding ervan via social media kanalen.

10 tips om als officemanager je hr-rol te vervullen

10 tips om als officemanager je hr-rol te vervullen

Wat moet je als officemanager allemaal kunnen op P&O-gebied? Trainer Karen Visser geeft advies.

Sparren met je manager? Maak eerst even pas op de plaats

Sparren met je manager? Maak eerst even pas op de plaats

Vertaal de vraag van jouw manager niet te snel in een oplossing. Gedoseerde proactiviteit is een van de drie eigenschappen van een goede...

Assistants tippen deze vijf podcasts - van vakgerelateerd tot keuvelen

Assistants tippen deze vijf podcasts - van vakgerelateerd tot keuvelen

Het merendeel van de assistants luistert weleens naar een podcast, blijkt uit onderzoek. Maar welke? Dit zijn de tips van onze lezers.

Dit hoort een VA per uur te verdienen

Dit hoort een VA per uur te verdienen

De uurtarieven voor een virtual assistants lopen erg uiteen. Maar wat is een schappelijk, maar ook terecht bedrag om te factureren? Ondernemersbank...

Met deze tips bezorg je leerlingen en starters een succesvolle stage

Met deze tips bezorg je leerlingen en starters een succesvolle stage

Hoe zorg je voor een succesvol inwerkproces, ofwel onboarding, van stagiairs op het secretariaat? Dit zijn de tips van experts.

Onderzoek: zo beïnvloeden toekomstige ontwikkelingen werkstress

Onderzoek: zo beïnvloeden toekomstige ontwikkelingen werkstress

Flexibele arbeidskrachten, werkende mantelzorgers en andere medewerkers lopen de komende jaren een verhoogd risico op uitval door werkstress. Een...

'Een goede virtual assistant is nog geen goede ondernemer'

'Een goede virtual assistant is nog geen goede ondernemer'

Werken als Virtual Assistant betekent meer keuzevrijheid over waar, wanneer en voor wie je werkt. Toch zet Marianne Sturman van Moneypenny daar een...

Hoe overtuig ik mijn manager om een training of event te volgen?

Hoe overtuig ik mijn manager om een training of event te volgen?

Het kan soms lastig zijn om een manager te overtuigen van het nut jou een training te laten volgen, of een event te bezoeken. Hoe zorg je ervoor dat...