Personal assistant: krijg zelfinzicht en zet problemen om in kansen

Personal assistant: krijg zelfinzicht en zet problemen om in kansen

Kijk naar jezelf en leer van wat je ziet en voelt, adviseert trainer Gerry Ubels. Zij verzorgt de opleiding Personal Assistant.

Een heleboel mensen wijzen automatisch naar hun omgeving als er lastige dingen op hun pad komen. Misschien doe jij, de personal assistant, dat ook weleens.

Dat is een gemiste kans, want die problemen hebben een belangrijke boodschap voor ons. Datgene wat je het meest irritant vindt, leert jou het meeste over jezelf. Niet altijd leuk, wel leerzaam.

Leer van ongemak

Als je geraakt wordt door een bepaalde situatie, dan komt dat doordat anderen bij jou op de knoppen drukken van je gevoelige plekken. Anderen bieden je dus kansen om dingen te leren over jezelf en je rol als personal assistant.

Misschien herken je dit bij jezelf:

 • Je zelf niet goed genoeg vinden;
 • Er niet bij horen;
 • Als je de lat voor jezelf heel hoog legt;
 • Als je altijd perfectionistisch moet zijn;
 • Als je altijd klaarstaat voor anderen ten koste van jezelf;
 • Als je je grenzen niet duidelijk aan kunt geven;
 • Als anderen beslissingen voor jou genomen hebben, waar je het niet mee eens was;
 • Als je te hard werkt;
 • En ga zo maar door.

Herken je dit? Als je je hart wilt volgen komen er allerlei innerlijke stemmen in ons op. Die noemen we 'saboteurs'. Die stemmen proberen je te stoppen in wat je wilt: “ach, je kunt dat niet”, “dat is niet goed”, “jij bent daarvoor niet goed genoeg”, “wat vinden anderen daarvan?

Saboteurs staan in dienst van het ego. Het onvolwassen ego staat je persoonlijke groei in de weg. Je innerlijke saboteurs maken dat je onbewust bepaalde keuzes maakt. En dan blijf je steeds op zoek naar erkenning en bevestiging.

Ga na waar gevoelens vandaan komen

Ben je vaak moe of voel je je uitgeput na een dag kantoor? Gewoon moe zijn nadat je hard gewerkt hebt is normaal. Zeker als assertieve en actieve personal assistant. Maar als je altijd moe bent en niet meer weet hoe je dit kunt doorbreken, dan is het belangrijk hier inzicht in te krijgen.

Het is dan belangrijk om in de 'reiskoffer van je leven', je bagage, te kijken:

 • Wat heb ik meegekregen (de bakstenen) tijdens mijn opvoeding?
 • Welke patronen zijn hierdoor ontstaan?
 • Wat voor drivers (ballonnen) heb ik daardoor ontwikkeld?
 • Wat wil ik houden?
 • Wat wil ik weggooien of oplossen?

Maak energie en hersenkracht vrij

Vergelijk jezelf met een computer. De helft van de problemen om je heen staan op je eigen harde schijf en die kun je wissen. Daarna kun je bij jezelf blijven. Je maakt gebruik van je eigen energie en versnippert die niet meer over anderen; je gaat geen collega’s meer opbellen om te vertellen wat je baas nu weer heeft uitgehaald; je roddelt niet meer over de mensen om je heen.

Waarom zou je? Je hebt je balans gevonden, je bent weer in verbinding met jezelf. En als er dan feedback gegeven moet worden dan kun je dat ook vanuit je hart, dan zeg je wat je voelt, met zorg ook voor de ander.

Als we ophouden te zoeken naar een schuldige en problemen gaan labelen als kansen, komt er energie vrij om patronen of pijnpunten die je hebt opgebouwd te doorbreken. Hoe kun je dit doen?

Uitdagingen en valkuilen inzetten

Tijdens de training Personal Assistant vinden we samen de les die je kunt leren uit de lastige situaties die zich in jouw professionele en persoonlijke leven voordoen. Vaak raakt iets in die situatie aan een patroon in jou.

Leer als personal assistant je eigen uitdagingen en valkuilen in te zetten om je effectiviteit te vergroten:

 • Wil je ontdekken welke patronen je hebt opgebouwd?;
 • Inzicht in jezelf krijgen en te ontdekken waarom bepaalde dingen niet lukken? Zodat de energie in jouw leven weer volop gaat stromen? Wil je ontdekken waar je je kracht vandaan haalt?;
 • Wil je ontdekken wat jou er van weerhoudt in je volledig potentieel als assistant te gaan staan?;
 • Wie wil je zijn?;
 • Wat wil je uitstralen?;
 • De energie die jij uitstraalt bepaalt hoe de wereld om jou heen er uit ziet!

Dit artikel werd geschreven door coach en trainer Gerry Ubels. Meer weten? Bezoek haar website.

Onderdeel van de collectie

Functies

Hier vind je alles over de belangrijkste functies op het gebied van managementondersteuning. Inclusief functieprofielen met taken, competenties en verantwoordelijkheden. En inspirerende praktijkverhalen.

Gerry Ubels is coach, healer, trainer en adviseur. Ze doet niets liever dan mensen stimuleren tot nadenken over zichzelf en de situatie waarin ze als mens functioneren.

Met deze tips bezorg je leerlingen en starters een succesvolle stage

Met deze tips bezorg je leerlingen en starters een succesvolle stage

Hoe zorg je voor een succesvol inwerkproces, ofwel onboarding, van stagiairs op het secretariaat? Dit zijn de tips van experts.

Onderzoek: zo beïnvloeden toekomstige ontwikkelingen werkstress

Onderzoek: zo beïnvloeden toekomstige ontwikkelingen werkstress

Flexibele arbeidskrachten, werkende mantelzorgers en andere medewerkers lopen de komende jaren een verhoogd risico op uitval door werkstress. Een...

'Een goede virtual assistant is nog geen goede ondernemer'

'Een goede virtual assistant is nog geen goede ondernemer'

Werken als Virtual Assistant betekent meer keuzevrijheid over waar, wanneer en voor wie je werkt. Toch zet Marianne Sturman van Moneypenny daar een...

Hoe overtuig ik mijn manager om een training of event te volgen?

Hoe overtuig ik mijn manager om een training of event te volgen?

Het kan soms lastig zijn om een manager te overtuigen van het nut jou een training te laten volgen, of een event te bezoeken. Hoe zorg je ervoor dat...

Laat je outfit vóór jou werken

Laat je outfit vóór jou werken

Het loont om jezelf professioneel en representatief te kleden. Een positieve uitstraling en een verzorgd uiterlijk helpt je om succesvoller te zijn....

Het Kantelpunt: 'Hier ben ik'

Het Kantelpunt: 'Hier ben ik'

In de rubriek Het Kantelpunt nemen smaakmakers uit ons vak je mee naar het moment waarop hun kijk op hun werk en zichzelf veranderde. Deze keer:...

5 tips om jouw manager om een opleiding te vragen

5 tips om jouw manager om een opleiding te vragen

Wil je een opleiding volgen? Het kan soms lastig zijn om een manager te overtuigen. Deze tips helpen je op weg.

Oproep: deel met ons jouw Kantelpunt

Oproep: deel met ons jouw Kantelpunt

In de rubriek Het kantelpunt nemen assistants je mee naar het moment waarop hun kijk op hun werk en zichzelf veranderde. Ik ben op zoek naar degenen...