7 praktische toepassingen van OneNote

7 praktische toepassingen van OneNote

OneNote is een van de meest veelzijdige programma's van Office. Notities, taken, afbeeldingen, geluidsopnames, je kunt het zo gek niet bedenken of OneNote kan ermee overweg. Laat dat nou ook precies het grootste probleem zijn, OneNote biedt zoveel dat het je door de bomen het bos niet meer ziet. Geen nood, wij zetten een aantal praktische toepassingen op een rij, zodat ook jij het maximale uit OneNote haalt.

1. De dagmap

Werk je voor een manager die veel buiten de deur is of een overvolle agenda heeft? Of run je samen met een aantal collega’s een secretariaat? Dan is OneNote het ideale programma om een dagmap in te maken.

Zet de afspraken voor de dag op een rijtje, voeg vergaderagenda’s, notulen, routebeschrijvingen en tijdschema’s toe. Zo creëer je in één keer een overzicht van de hele dag.

Helemaal prettig is dat anderen direct het document kunnen bewerken. Denk aan het afvinken van taken op een gezamenlijke to-dolijst of aanvullen van notulen met aantekeningen. Zit je manager in een externe vergadering, dan kan zij met een digipen aantekeningen maken in het kladblok die jij direct ziet. Zo hoef je nooit meer te wachten met uitwerken.

Ook fijn, collega’s die er op een bepaalde dag niet zijn, kunnen precies zien wat er gebeurd is door een gedeelde overdracht.

2. Het reis- of eventoverzicht

Organiseer je zakenreizen of events? Doe het in OneNote. Maak voor een zakenreis een overzicht van vluchten en hotels, voeg tickets toe, belangrijke telefoonnummers en wat verder maar relevant is.

Niet meer wachten met het verwerken van de declaraties of het organiseren van bonnetjes tot de reis afgelopen is? Voeg op een aparte pagina direct een foto en beschrijving van ieder bonnetje toe.

Deze opzet is prima te kopiëren voor je volgende event. Door de opbouw van OneNote kun je makkelijk veel informatie kwijt die je toch snel terugvindt. Zet alles in één notitieblok en je hoeft nooit langer dan 10 seconden te zoeken. Doordat OneNote op desktop, tablet en mobiel perfect werkt en snel synchroniseert heb je alle benodigde informatie altijd bij de hand.

3. De takenlijst

De takenlijst is misschien wel een van de meest gangbare toepassingen van OneNote. Integreer je takenlijst met Microsoft Outlook voor nog meer functionaliteit en gebruik labels om je taken te ordenen.

Een nadeel van OneNote is dat je niet met vervaldata kunt werken. Dit probleem los je op door de koppeling te maken met Outlook. Taken synchroniseren in zowel OneNote als Outlook, dus als je een taak in OneNote afvinkt, gebeurt dit ook in Outlook.

4. Een bedrijfs- of afdelingshandboek

Heeft jouw bedrijf geen intranet en moet je toch een bedrijfs- of afdelingshandboek schrijven. Maak gebruik van OneNote. Ook hier is de duidelijke structuur van OneNote een groot voordeel. Je kunt veel verschillende pagina’s en secties binnen één notitieblok aanmaken, zonder dat het onoverzichtelijk of rommelig wordt. Zo hoef je niet alle belangrijke info in één Word-document te proppen waar nieuwe medewerkers vervolgens eindeloos doorheen scrollen.

Wil je niet dat anderen je notitieblok met het handboek aanpassen? Zet dan ‘Bewerken toestaan’ uit als je een notitieblok deelt met je nieuwe collega.

5. Papierloos vergaderen

Als jouw organisatie papierloos vergadert is OneNote heel handig. Zeker als jullie geen specifieke software hiervoor hebben, zoals Petear of iBabs.

OneNote bevat veel handige features die papierloos vergaderen een eitje maken. Zo combineer je de agenda en notulen in één notitieblok, voeg je vanuit Outlook de details toe van de vergadering en maken deelnemers direct getypte of geschreven aantekeningen bij een agendapunt.

Is het een vergadering waarbij het van belang is dat de audio opgenomen wordt? Ook dit kan met OneNote, waarbij het audiobestand direct aan je notitieblok gekoppeld wordt.

6. Ideeën en notities

De naam zegt het al, maar OneNote is gemaakt voor notities. Het is een digitaal kladblok, handig in de strijd tegen papierverspilling. Bovendien heb je je notities altijd bij de hand en hoef je dankzij de uitstekende zoekfunctie nooit lang naar de juiste pagina te zoeken.

Een praktische toepassing van OneNote is het verzamelen van ideeën. Interessante boeken, praktische artikelen, recepten, inspiratie voor een event, alles is te verzamelen in OneNote. Voeg foto’s, links, documenten en webpagina’s toe in je notitieblok.

OneNote Clipper

Wil je supersnel links, afbeeldingen of webpagina’s toevoegen aan je notitieblokken? Gebruik dan de OneNote Clipper. Deze is beschikbaar als browser-extensie en app voor je mobiele apparaten.

7. Managen van projecten

Na alle eerdere voorbeelden snap je waarschijnlijk wel waarom OneNote ook prima te gebruiken is voor projectmanagement. De integratie met Outlook, gemakkelijk deelbare notitieblokken, overal toegankelijk – het zijn allemaal eigenschappen die goed van pas komen bij projectmanagement.

Toch zijn er nog enkele andere handigheidjes die onbesproken zijn. Met behulp van tags maak je onderscheid tussen projecten, vragen die nog openstaan en markeer je belangrijke informatie. Voeg spreadsheets toe vanuit Excel om je budgetten en planningen te integreren en belangrijke e-mails plak je direct vanuit Outlook in je projectdocumentatie.

Jelle Schut

Jelle Schut

Redacteur en audience developer

Wat ik zo mooi vind aan werken voor Management Support is dat we managementondersteuners ondersteunen. Normaal zijn zij degenen die zich altijd voor een ander inzetten. Dat ik eraan bij mag dragen dat jullie je ontwikkelen is heel gaaf.

Mijn werk bij Management Support:

Naast het schrijven van artikelen zorg ik voor drie dingen:

  1. Dat de artikelen die Vera, Muriël en onze andere fantastische redacteurs schrijven de aandacht krijgen die ze verdienen. Dit doe ik via social media, optimalisatie voor zoekmachines en ondersteuning bij de e-mailnieuwsbrieven.
  2. Het verbeteren van en ondersteunen bij de opmaak van online artikelen. De inhoud is altijd strak voor elkaar, ik zet de kers op de taart door de redactie te ondersteunen bij de opmaak.
  3. Zorgen voor een connectie met commerciële producten. Laten we eerlijk zijn, de schoorsteen van Management Support moet ook roken. Ik verbind artikelen aan abonnementen voor het magazine, trainingen en events.

Deze drie stappen analyseer ik continu en mijn bevindingen deel ik weer met de redactie, uitgever en marketing. Zo maken we als team iedere keer stappen om beter te worden.

Wat ik nog meer doe:

Ik schaats sinds mijn zesde en in het leven zijn er weinig dingen mooier dan een bocht op volle snelheid doorknallen. Ook zit ik een paar keer per week op de fiets, in het krachthonk en in de zomer komen de skeelers uit de kast. Naast zelf sporten kan ik ook heel goed tegen de televisie schreeuwen tijdens het sport kijken, vooral met wielrennen, F1 en MotoGP.

Tien jaar lang heb ik een grote website over videogames gerund en de liefde voor games verdwijnt nooit. Ook hier komt de sport terug, want ik race het liefst virtueel over circuits.

Tot slot nog een 'ouderwetse' hobby, boeken lezen. Hier vijf boekentips:

  1. Sapiens - Yuval Noah Harrari. Fantastisch boek over de historie van de mens, vooral vanuit een sociologisch perspectief. Het is een inkijkje in onze ontwikkeling die geen gelijke heeft. Ook zijn andere boeken, Homo Deus over de toekomst van de mensheid en 21 Lessons for the 21st Century, zijn geweldig.
  2. Augustus - John Williams. Fictie over de eerste keizer van Rome, Augustus. Williams weet het karakter, leven en verhaal van Augustus op magistrale wijze te vangen. De Nederlandse vertaling is van hoog niveau, dus veilig om in het Nederlands te lezen.
  3. Burn the fat, feed the muscle - Tom Venuto. Mijn bijbel om fit te blijven. Ook voor iedereen die een paar kilootjes kwijt wil een absolute must. Het boek lijkt in een eerste oogopslag gemaakt voor bodybuilders, maar niets is minder waar.
  4. De Welwillenden - Jonathan Littel. Boek dat je zowel in één ruk uit wilt lezen als met een misselijk gevoel weg wilt leggen. Verhaalt over een Duitse soldaat die betrokken is bij de Endlösung. Littel zet deze soldaat perfect neer, zo goed zelfs dat je op een gegeven moment denkt 'hij is ook maar een mens'. Een enge gedachte als je het over een fanatieke Nazi hebt, maar dat is precies wat dit boek zo aangrijpend maak.
  5. Eet als een expert - Verschillende auteurs. Boek over wat nu wel en niet gezonde voeding is geschreven door vier gedreven voedingswetenschappers. Op no-nonsense manier leggen ze uit hoe je gezond en lekker kunt eten. Met een aantal lekkere en goed te maken recepten.
Zo gebruik je ChatGPT om e-mails te schrijven en je overvolle inbox te legen

Zo gebruik je ChatGPT om e-mails te schrijven en je overvolle inbox...

Een volle inbox, dringende emails met verzoeken en vragen die opgevolgd moeten worden. Je kan zelf wel een assistant gebruiken. ChatGPT biedt...

Dit zijn ChatGPT prompts die notuleren makkelijker maken

Dit zijn ChatGPT prompts die notuleren makkelijker maken

Kunstmatige intelligentie is de assistant van de assistant. Hier zijn zeven prompts om ChatGPT te gebruiken bij het notuleren.

Zo schrijf je een goede prompt met ChatGPT

Zo schrijf je een goede prompt met ChatGPT

ChatGPT inzetten voor je werk als assistant? Dat is een goed idee. Het succes ervan staat of valt met het schrijven van een goede 'prompt'. Wat is...

Kies voor een Teams-webinar in plaats van een meeting

Kies voor een Teams-webinar in plaats van een meeting

Een belangrijke vergadering? Gebruik dan eens de webinar functionaliteit van Microsoft Teams, adviseert expert Roel Peeters.

Help! Ik kan geen vergaderstukken meer toevoegen in agenda's binnen Outlook

Help! Ik kan geen vergaderstukken meer toevoegen in agenda's binnen...

Met een update maakte Microsoft het deze zomer onmogelijk om nog documenten te koppelen aan afspraken in Outlook. Tot ergernis van assistants...

Hoe maak je een projectagenda in Outlook?

Hoe maak je een projectagenda in Outlook?

Hoe maak je een projectagenda in Outlook? Microsoft-specialist Roel Peeters legt het uit.

Wanneer gebruik je Planner, wanneer To Do?

Wanneer gebruik je Planner, wanneer To Do?

De apps Planner en To Do in Microsoft 365 zijn even handig als verwarrend. Specialist Joyce Dunnewold legt uit wanneer je welke gebruikt, én hoe je...

Wees niet bang voor ChatGPT - een introductie voor de ondersteuner

Wees niet bang voor ChatGPT - een introductie voor de ondersteuner

Kunstmatige intelligentie kan de ondersteuner helpen, laat techexpert Gertjan Groen zien. Zeker als je nu al leert omgaan met apps als ChatGPT.