NLP: modellen, technieken en een gratis e-paper

NLP: modellen, technieken en een gratis e-paper

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) is een methode om effectief te communiceren. NLP bevat praktisch bruikbare methoden en technieken voor het verbeteren van jouw communicatie en persoonlijk functioneren.

NLP geeft je inzicht in de gedragspatronen van jezelf en die van anderen. Als je de patronen bij jezelf doorziet, heb je de keuze om het gedragspatroon te houden of te veranderen. Oefeningen helpen om een bepaald gedrag te veranderen. In je communicatie reageer je vervolgens anders op de ander, waardoor je ook weer een andere reactie terugkrijgt.

Kenmerkend voor Neuro Linguïstisch Programmeren is dat het een model is voor bewustwording en flexibiliteit. Je ontwikkelt meerdere gedragsmogelijkheden om met een bepaalde situatie om te gaan. Het is een model om uit je bestaande denkkaders te treden en patronen te doorbreken, waardoor je effectiever wordt in communicatie en je doelen gemakkelijker bereikt.

NLP is ontstaan in een omgeving van psychologen en therapeuten en werd in de beginjaren vooral gebruikt als een nieuwe vorm van therapie. Geleidelijk aan drong het als communicatietechniek door in het onderwijs en in organisaties en inmiddels is het een beproefde en veel gebruikte methode om gedragspatronen te doorbreken en communicatie te verbeteren.

Lees verder over NLP:

Het communicatiemodel beschrijft op een eenvoudige manier hoe iemands persoonlijkheid werkt.

Het metamodel is een model om te achterhalen wat iemand precies bedoelt. Het is een heel nuttig en waardevol middel dat je in communicatie kunt inzetten.

Het Miltonmodel is een verzameling taalpatronen die je kunt gebruiken zodat mensen toegang krijgen tot hun onderbewuste. Zo kunnen ze in contact komen met onbewuste hulpbronnen.

Binnen NLP is ‘rapport opbouwen’ een handige vaardigheid. Rapport opbouwen betekent: het maken van goed contact.

In onze gratis e-paper vind je praktische en bruikbare methoden en technieken voor het verbeteren van jouw communicatie en persoonlijk functioneren.

Onderdeel van de collectie

Spreken

Hier vind je alles over helder en tactvol communiceren, actief luisteren, omgaan met klachten en hoe je verbinding maakt tijdens videocalls en presentaties.

Jeroen Busscher

Alles wat er niet toe doet

We zijn niet in de wereld om in ons eentje alles te doen of op te lossen, schrijft onze columnist Jeroen Busscher. Omarm gemeenschap.

Mantelzorg, nog een onbetaalde baan erbij

Mantelzorg, nog een onbetaalde baan erbij

Mantelzorg is en blijft vooral een vrouwenzaak, meldt het CBS. Zeker omdat de vraag ernaar stijgt, zal de last op de schouders van vrouwen blijven...

De kracht van goed genoeg

De kracht van goed genoeg

Wil je leren om optimaal keuzes te maken? Dan moet je het concept van 'goed genoeg' omarmen, adviseert psycholoog Lisette Dragt.

Van subassertief naar assertief gedrag

Van subassertief naar assertief gedrag

Ben je van nature niet zo assertief? Dan bestaat de kans groot dat je je subassertief gedraagt. Tips om van subassertief naar assertief te komen.

Omarm groei en word jezelf

Omarm groei en word jezelf

Jezelf ten diepste leren kennen vraagt tijd en aandacht. En geeft ongemak, schrijft psycholoog en trainer Gerda Bos. Toch is het de manier om te...

Het 'snoepreisje' draait tegenwoordig om inspiratie en goede content

Het 'snoepreisje' draait tegenwoordig om inspiratie en goede content

Aan de term incentivereis kleven soms wat negatieve associaties. Een groepsreis in de zakelijke markt wordt weleens gezien als 'snoepreisje'. Maar...

Heb jij last van eenzaamheid? Drie tips om je te helpen

Heb jij last van eenzaamheid? Drie tips om je te helpen

Eenzaam? Waarschijnlijk mis je verbinding met de wereld om je heen. Met deze tips herstel je dat en buig je die eenzaamheid om.

Eenzaamheid is heel normaal

Eenzaamheid is heel normaal

Eenzaamheid is een signaal dat we wat afstand tussen onszelf en de wereld ervaren. Hoe vervelend het ook kan voelen, is het wel een nuttig signaal,...