NLP: modellen, technieken en een gratis e-paper

NLP: modellen, technieken en een gratis e-paper

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) is een methode om effectief te communiceren. NLP bevat praktisch bruikbare methoden en technieken voor het verbeteren van jouw communicatie en persoonlijk functioneren.

NLP geeft je inzicht in de gedragspatronen van jezelf en die van anderen. Als je de patronen bij jezelf doorziet, heb je de keuze om het gedragspatroon te houden of te veranderen. Oefeningen helpen om een bepaald gedrag te veranderen. In je communicatie reageer je vervolgens anders op de ander, waardoor je ook weer een andere reactie terugkrijgt.

Kenmerkend voor Neuro Linguïstisch Programmeren is dat het een model is voor bewustwording en flexibiliteit. Je ontwikkelt meerdere gedragsmogelijkheden om met een bepaalde situatie om te gaan. Het is een model om uit je bestaande denkkaders te treden en patronen te doorbreken, waardoor je effectiever wordt in communicatie en je doelen gemakkelijker bereikt.

NLP is ontstaan in een omgeving van psychologen en therapeuten en werd in de beginjaren vooral gebruikt als een nieuwe vorm van therapie. Geleidelijk aan drong het als communicatietechniek door in het onderwijs en in organisaties en inmiddels is het een beproefde en veel gebruikte methode om gedragspatronen te doorbreken en communicatie te verbeteren.

Lees verder over NLP:

Het communicatiemodel beschrijft op een eenvoudige manier hoe iemands persoonlijkheid werkt.

Het metamodel is een model om te achterhalen wat iemand precies bedoelt. Het is een heel nuttig en waardevol middel dat je in communicatie kunt inzetten.

Het Miltonmodel is een verzameling taalpatronen die je kunt gebruiken zodat mensen toegang krijgen tot hun onderbewuste. Zo kunnen ze in contact komen met onbewuste hulpbronnen.

Binnen NLP is ‘rapport opbouwen’ een handige vaardigheid. Rapport opbouwen betekent: het maken van goed contact.

In onze gratis e-paper vind je praktische en bruikbare methoden en technieken voor het verbeteren van jouw communicatie en persoonlijk functioneren.

Onderdeel van de collectie

Spreken

Hier vind je alles over helder en tactvol communiceren, actief luisteren en hoe je verbinding maakt tijdens videocalls en presentaties.