Goede kans dat jij de privacyregels van de AVG overtreedt

Goede kans dat jij de privacyregels van de AVG overtreedt

Je kan de krant niet openen of er is weer een datalek geweest. Ergernis, onbegrip en boetes volgen. Maar ook met alledaagse handelingen kun je de regels van privacywet AVG schenden.

Ook in jouw organisatie zijn er ongetwijfeld diverse maatregelen getroffen om te voldoen aan de AVG, de privacywet die inging in mei 2018. Maar zijn die maatregelen wel genoeg? Hoe zit het met het gedrag van medewerkers binnen de organisatie? De bewustwording? Hoe verwerkt het secretariaat de veranderingen? Gedrag verandert niet zomaar door een nieuwe wet.

De meesten van ons zijn zich wel bewust van de AVG, maar worstelen met de uitvoering ervan in het dagelijkse werk. Het is ook lastig. Want hoe weet je of wat je al jaren doet eigenlijk in strijd is met het AVG-beleid? Je bent al druk met je eigen werk, er is weinig tijd om je echt te verdiepen in de regelgeving. En het vraagt tijd en toewijding om bestaande patronen en procedures te doorbreken.

Heb je nog mails van sollicitanten?

Een voorbeeld: de sollicitatieprocedure. Cv’s en mailtjes stromen je inbox binnen. Daar zit jouw toekomstige collega tussen. Je stuurt er een paar door naar je collega. Wat vindt zij ervan? De sollicitatiemail verplaats je naar het mapje ‘Sollicitaties’.

Het cv staat nu ineens in drie mappen: je eigen mailbox in de map Sollicitaties, in je verzonden items en bij je collega in haar inbox. Of heeft zij de mail ook nog doorgestuurd?

Waarschijnlijk heeft HR een verwerkingsregister, waarin staat hoe jouw organisatie met deze gegevens omgaat. Je zal hier niet lezen dat het mailtje op drie verschillende plekken mag staan. Maar ja, dat wist je niet, je deed gewoon je werk. Er staan nu persoonlijke gegevens op verschillende plekken, waar ze straks ook allemaal moeten worden verwijderd.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zegt hierover: “Heeft een sollicitant de functie niet gekregen? Dan moet de organisatie die gegevens uiterlijk vier weken na het einde van de sollicitatieprocedure verwijderen.”

Privacy op het secretariaat

Privacy op het secretariaat klinkt wellicht als saaie kost, maar het is wel belangrijk, anders riskeer je boetes. Meer weten? Op de Workshopdagen van Management Support kun je de workshop AVG, er is inderdaad “Al Veel Gebeurd” volgen. Met daarin:

  • Wat mag nou wel en niet?
  • Privacyjargon voor de ondersteuner
  • Voorbeelden van privacyrisico’s
  • Tips om je aan de AVG-regels te houden

Meer informatie en aanmelden >>

Zo gebruik je ChatGPT om e-mails te schrijven en je overvolle inbox te legen

Zo gebruik je ChatGPT om e-mails te schrijven en je overvolle inbox...

Een volle inbox, dringende emails met verzoeken en vragen die opgevolgd moeten worden. Je kan zelf wel een assistant gebruiken. ChatGPT biedt...

Dit zijn ChatGPT prompts die notuleren makkelijker maken

Dit zijn ChatGPT prompts die notuleren makkelijker maken

Kunstmatige intelligentie is de assistant van de assistant. Hier zijn zeven prompts om ChatGPT te gebruiken bij het notuleren.

Zo schrijf je een goede prompt met ChatGPT

Zo schrijf je een goede prompt met ChatGPT

ChatGPT inzetten voor je werk als assistant? Dat is een goed idee. Het succes ervan staat of valt met het schrijven van een goede 'prompt'. Wat is...

Microsoft Copilot voor beginners

Microsoft Copilot voor beginners

Werk jij al met het AI-hulpje van Office 365, Copilot? Onze techexpert Gertjan Groen helpt je deze nieuwste tool te begrijpen en gebruiken.

Help! Ik kan geen vergaderstukken meer toevoegen in agenda's binnen Outlook

Help! Ik kan geen vergaderstukken meer toevoegen in agenda's binnen...

Met een update maakte Microsoft het deze zomer onmogelijk om nog documenten te koppelen aan afspraken in Outlook. Tot ergernis van assistants...

Hoe maak je een projectagenda in Outlook?

Hoe maak je een projectagenda in Outlook?

Hoe maak je een projectagenda in Outlook? Microsoft-specialist Roel Peeters legt het uit.

Wanneer gebruik je Planner, wanneer To Do?

Wanneer gebruik je Planner, wanneer To Do?

De apps Planner en To Do in Microsoft 365 zijn even handig als verwarrend. Specialist Joyce Dunnewold legt uit wanneer je welke gebruikt, én hoe je...

Wees niet bang voor ChatGPT - een introductie voor de ondersteuner

Wees niet bang voor ChatGPT - een introductie voor de ondersteuner

Kunstmatige intelligentie kan de ondersteuner helpen, laat techexpert Gertjan Groen zien. Zeker als je nu al leert omgaan met apps als ChatGPT.