Hoe krijg je écht iets veranderd in je organisatie? Vijf adviezen

Hoe krijg je écht iets veranderd in je organisatie? Vijf adviezen

In veel organisaties is het moeilijk om echte veranderingen tot stand te brengen. Wij vroegen lezers om hun adviezen op dit gebied.

In september interviewden wij Margreet Oostenbrink over haar nieuwe boek Verborgen verbanden, waarin zij beschrijft waarom organisaties zo moeilijk te veranderen zijn, en wat je eraan kunt doen.

Management Support gaf vijf exemplaren van het boek weg, en vroeg deelnemers aan de prijsvraag om hun advies. Hoe pakken zij het aan als zij een verschil willen maken in hun bedrijf?

De redactie vindt de volgende tips het delen waard.

Herken het patroon

"Eén keer is toeval, twee keer is opletten, drie keer is een patroon. Als je een patroon herkent, benoemd dat dan, zodat je iets aan de oorzaak kunt doen."

Verken de systemen

"Vraag eens aan iemand: ‘Wat zou X daarover zeggen?’ Of: ‘Als afdeling A dat doet, wat gaat afdeling B dan doen?’ Daarmee kun je de systemen verkennen en op dat niveau veranderingen doorvoeren."

Lees dit boek

"Ik raad het boek Stop van Marije van den Berg aan. Het leest erg makkelijk weg, in één ruk uit. Het blijkt vooral in complexe organisaties een goed middel om de processen eens met andere ogen te bekijken. De schrijver geeft handvatten om te onderzoeken waarmee je kunt stoppen, in plaats van alleen maar méér en méér. We gaan het inzetten bij de Hogeschool van Amsterdam!"

Vier de overwinningen

"Probeer niet ineens heel grote stappen te maken. Hak de weg naar jouw doel in stukjes en benoem en vier onderweg de overwinningen."

Daag elkaar uit

"In onze organisatie zijn we gegroeid en hebben we veranderingen kunnen doorvoeren omdat we steeds werden uitgedaagd. Door elkaar, maar vooral door onze teamleider. We hebben geleerd om elkaar op zaken te attenderen en zijn daardoor uitgegroeid tot een mooi en professioneel team van managementassistenten!"

Lees ook het interview met Margreet Oostenbrink: ‘Als besluitvorming heel snel gaat, moeten er alarmbellen afgaan’

Thuiswerken: privilege of nieuwe norm?

Thuiswerken: privilege of nieuwe norm?

We werken al jaren hybride, of thuis. Toch lijkt thuiswerken nog steeds geen gegeven te zijn. Hoe zit dat nou?

Waar komt de ervaringskloof op kantoor vandaan?

Waar komt de ervaringskloof op kantoor vandaan?

De ervaringskloof op het werk heeft veel te maken met de inrichting van het kantoor.

Zit Donald Trump in jouw vergadering? Zes tips

Zit Donald Trump in jouw vergadering? Zes tips

Een Donald Trump-type aan de vergadertafel maakt effectief en efficient overleggen moelijk. Zo herken je hem en zo ga je ermee om.

In een handomdraai een checklist met ChatGPT

In een handomdraai een checklist met ChatGPT

Zo gebruik je ChatGPT voor het maken van een checklist voor administratieve taken, evenementen - en projectbeheer of het inwerken van nieuwe collega's.

Hoe ga je om met een narcistische manager?

Hoe ga je om met een narcistische manager?

Bij narcisme denken we snel aan de Donald Trumps van deze wereld. Maar de werkelijkheid ligt veel genuanceerder, en secretaresses zijn helaas een makkelijke prooi.

Kijk verder dan Outlook voor oplossingen op het krap bezette secretariaat

Kijk verder dan Outlook voor oplossingen op het krap bezette...

Een krap bezet team kan allerlei oorzaken hebben: vacatures die maar niet gevuld kunnen worden of een te vol takenpakket voor de ondersteuner. In deze aflevering van de serie 'krappe bezetting' de rol van automatiseren, digitaliseren en standaardiseren in het overzichtelijk houden van het werk.

Zo ga je van goede voornemens naar nieuwe gewoontes

Zo ga je van goede voornemens naar nieuwe gewoontes

Heb jij goed voornemens? Dan zul je hard moeten werken die te verwezenlijken. Twee experts leggen uit hoe je duurzaam gedrag en gewoontes verandert.

Misstanden melden vraagt morele moed van een klokkenluider

Misstanden melden vraagt morele moed van een klokkenluider

Morele moed is niet vanzelfsprekend. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers zich veilig genoeg voelen om misstanden te melden? Danielle van Essen van het Huis voor Klokkenluiders geeft advies en concrete handvatten.