Linda over haar droombaan als zelfstandig VA

Linda over haar droombaan als zelfstandig VA

Linda de Jong behaalde twee jaar geleden haar diploma HBO Associate degree Officemanagement bij Schoevers. Inmiddels heeft ze als Virtual Assistant haar eigen bedrijf. Wat zijn haar tips voor startende VA's?

Als jong meisje wist Linda al precies wat ze wilde worden. "Ik zei al van kleins af aan: later word ik secretaresse, net als mijn moeder."

Na haar opleiding ging Linda aan de slag als managementassistent bij een internationaal bedrijf. "Ik ondersteunde zowel de Nederlandse directeur, als die van Europa. En hoewel het een superleuke baan was, bleek er uiteindelijk te weinig te doen voor mijn 40-urige werkweek." Daarom stapte ze over naar de Politie. "Hier was het juist flink doorwerken, vooral op het gebied van agendabeheer. Wat ik bij Schoevers had geleerd, kwam in deze functie écht van pas."

En niet alleen in haar dagelijkse werk profiteerde Linda van haar Schoeversachtergrond, ook bij het solliciteren plukte ze de vruchten. "Mijn Schoeversdiploma was écht de reden dat ik die functie als managementassistent kreeg. En bij de politie werd ik gekozen uit zeventig aanmeldingen. Dat kwam wederom door Schoevers – ik heb het nagevraagd!"

Nieuwe inzichten

Op het moment dat Linda bij de Politie startte, zat Nederland middenin een lockdown. "Dat werken op afstand beviel me eigenlijk wel. Ik ben heel zelfsturend en houd ervan om dingen zelfstandig op te pakken. In die lockdown merkte ik dan ook dat het begon te kriebelen om voor mezelf te beginnen. Zonder de pandemie had ik misschien nooit ondervonden hoe fijn het zou zijn om thuis te werken en zelf je tijd in te delen."

Linda pakte direct door. "In februari ben ik gestart met een VA-cursus. In juni dacht ik: nú ben ik er klaar voor en ik schreef me in bij de KvK. Mijn eerste opdrachtgever was mijn vader!"

De voordelen volgens Linda

Hierna begon het balletje te rollen. "Ik kreeg steeds meer aanvragen dankzij LinkedIn en mijn website. In augustus liep het zó goed, dat ik besloot mijn baan bij de Politie op te zeggen."

Het grote voordeel van werken als VA? "De vrijheid! Ik bepaal zelf voor wie ik werk en wanneer ik werk. Soms ben ik de hele ochtend met mijn hobby bezig en werk ik juist in de middag en in de avond. Een andere reden waarom Linda zo graag als VA werkt, is dat ze ontzettend veel bijleert. ‘Bij iedere opdrachtgever ontdek ik weer nieuwe dingen. En wanneer ik even niet weet hoe iets werkt, dan zoek ik het op en heb ik weer wat geleerd. Zo ontwikkel je je razendsnel!"

De nadelen

Toch zijn er ook heus nadelen. "In het begin was het echt even zoeken naar een fijne workflow. Ik heb nu met mijn opdrachtgevers afgesproken dat zij elke maandag doorgeven wat er die week gedaan moet worden, waarna ik de acties indeel – los van de spoedjes natuurlijk!"

Een ander nadeel? "Klanten die niet op tijd betalen. Dat is wel een dingetje als ondernemer, want je krijgt niet elke maand je salaris op je rekening gestort."

Zelf werken als virtual assistant

Lijkt de baan van Linda je ook wel wat? Bij Schoevers vind je verschillende opleidingen waarmee je jezelf ontwikkelt tot virtual assistant. Met de Schoevers opleiding Virtual Assistant leg je de basis voor je eigen bedrijf als VA. Zo leer je een ondernemersplan opstellen en werk je aan je persoonlijke communicatie.

Of bekijk de korte Module Tools voor de Virtual Assistant. Tijdens deze module leer je jezelf professioneel online te presenteren en ontdek je welke tools en technieken jou helpen je VA-werkzaamheden uit te voeren.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Schoevers.

Onderdeel van de collectie

Virtual Assistant

De virtual assistant (VA) is in opkomst! Is zo'n baan als zzp'er iets voor jou? Lees hier alles over wat het inhoudt een VA te zijn: taken, skills, tools, praktische tips en advies. Deze collectie is samengesteld samen met Schoevers.

Lees meer over

Tien tips voor persoonlijke groei en ontwikkeling

Tien tips voor persoonlijke groei en ontwikkeling

Je wilt groeien als persoon en als professional. Heel goed! Maar hoe begin je? Trainer Karen Visser geeft haar tips voor een goede start.

Assistants tippen deze vijf podcasts - van vakgerelateerd tot keuvelen

Assistants tippen deze vijf podcasts - van vakgerelateerd tot keuvelen

Het merendeel van de assistants luistert weleens naar een podcast, blijkt uit onderzoek. Maar welke? Dit zijn de tips van onze lezers.

Met deze tips bezorg je leerlingen en starters een succesvolle stage

Met deze tips bezorg je leerlingen en starters een succesvolle stage

Hoe zorg je voor een succesvol inwerkproces, ofwel onboarding, van stagiairs op het secretariaat? Dit zijn de tips van experts.

Onderzoek: zo beïnvloeden toekomstige ontwikkelingen werkstress

Onderzoek: zo beïnvloeden toekomstige ontwikkelingen werkstress

Flexibele arbeidskrachten, werkende mantelzorgers en andere medewerkers lopen de komende jaren een verhoogd risico op uitval door werkstress. Een...

Hoe overtuig ik mijn manager om een training of event te volgen?

Hoe overtuig ik mijn manager om een training of event te volgen?

Het kan soms lastig zijn om een manager te overtuigen van het nut jou een training te laten volgen, of een event te bezoeken. Hoe zorg je ervoor dat...

Laat je outfit vóór jou werken

Laat je outfit vóór jou werken

Het loont om jezelf professioneel en representatief te kleden. Een positieve uitstraling en een verzorgd uiterlijk helpt je om succesvoller te zijn....

Het Kantelpunt: 'Hier ben ik'

Het Kantelpunt: 'Hier ben ik'

In de rubriek Het Kantelpunt nemen smaakmakers uit ons vak je mee naar het moment waarop hun kijk op hun werk en zichzelf veranderde. Deze keer:...

5 tips om jouw manager om een opleiding te vragen

5 tips om jouw manager om een opleiding te vragen

Wil je een opleiding volgen? Het kan soms lastig zijn om een manager te overtuigen. Deze tips helpen je op weg.