Linda over haar droombaan als zelfstandig VA

Linda over haar droombaan als zelfstandig VA

Linda de Jong behaalde twee jaar geleden haar diploma HBO Associate degree Officemanagement bij Schoevers. Inmiddels heeft ze als Virtual Assistant haar eigen bedrijf. Wat zijn haar tips voor startende VA's?

Als jong meisje wist Linda al precies wat ze wilde worden. "Ik zei al van kleins af aan: later word ik secretaresse, net als mijn moeder."

Na haar opleiding ging Linda aan de slag als managementassistent bij een internationaal bedrijf. "Ik ondersteunde zowel de Nederlandse directeur, als die van Europa. En hoewel het een superleuke baan was, bleek er uiteindelijk te weinig te doen voor mijn 40-urige werkweek." Daarom stapte ze over naar de Politie. "Hier was het juist flink doorwerken, vooral op het gebied van agendabeheer. Wat ik bij Schoevers had geleerd, kwam in deze functie écht van pas."

En niet alleen in haar dagelijkse werk profiteerde Linda van haar Schoeversachtergrond, ook bij het solliciteren plukte ze de vruchten. "Mijn Schoeversdiploma was écht de reden dat ik die functie als managementassistent kreeg. En bij de politie werd ik gekozen uit zeventig aanmeldingen. Dat kwam wederom door Schoevers – ik heb het nagevraagd!"

Nieuwe inzichten

Op het moment dat Linda bij de Politie startte, zat Nederland middenin een lockdown. "Dat werken op afstand beviel me eigenlijk wel. Ik ben heel zelfsturend en houd ervan om dingen zelfstandig op te pakken. In die lockdown merkte ik dan ook dat het begon te kriebelen om voor mezelf te beginnen. Zonder de pandemie had ik misschien nooit ondervonden hoe fijn het zou zijn om thuis te werken en zelf je tijd in te delen."

Linda pakte direct door. "In februari ben ik gestart met een VA-cursus. In juni dacht ik: nú ben ik er klaar voor en ik schreef me in bij de KvK. Mijn eerste opdrachtgever was mijn vader!"

De voordelen volgens Linda

Hierna begon het balletje te rollen. "Ik kreeg steeds meer aanvragen dankzij LinkedIn en mijn website. In augustus liep het zó goed, dat ik besloot mijn baan bij de Politie op te zeggen."

Het grote voordeel van werken als VA? "De vrijheid! Ik bepaal zelf voor wie ik werk en wanneer ik werk. Soms ben ik de hele ochtend met mijn hobby bezig en werk ik juist in de middag en in de avond. Een andere reden waarom Linda zo graag als VA werkt, is dat ze ontzettend veel bijleert. ‘Bij iedere opdrachtgever ontdek ik weer nieuwe dingen. En wanneer ik even niet weet hoe iets werkt, dan zoek ik het op en heb ik weer wat geleerd. Zo ontwikkel je je razendsnel!"

De nadelen

Toch zijn er ook heus nadelen. "In het begin was het echt even zoeken naar een fijne workflow. Ik heb nu met mijn opdrachtgevers afgesproken dat zij elke maandag doorgeven wat er die week gedaan moet worden, waarna ik de acties indeel – los van de spoedjes natuurlijk!"

Een ander nadeel? "Klanten die niet op tijd betalen. Dat is wel een dingetje als ondernemer, want je krijgt niet elke maand je salaris op je rekening gestort."

‘Doe het gewoon’

Wil je VA worden, dan raad Linda je aan om een opleiding te volgen. ‘Je leert zo écht alles wat je moet weten. Van het opzetten van een website en het werken met social media tot werken op afstand én in een Cloud – tijdens de lessen krijg je alle kennis en kunde aangereikt, ik heb hier heel veel aan gehad!’

Haar tweede tip? "Doe het gewoon. Schrijf jezelf in bij de KvK, máák die website en zorg ervoor dat je zichtbaar wordt op social media. Je hebt echt geen tientallen jaren werkervaring nodig om voor jezelf te beginnen. Ik heb zelf al vrij snel na mijn Schoevers-opleiding deze stap durven zetten en dat pakt geweldig uit!’

Dit artikel is gesponsord door Schoevers.