Als Jutta het op televisie kan, kunnen wij het op kantoor

Als Jutta het op televisie kan, kunnen wij het op kantoor
Aileen Out

Het is volgens onze columnist Aileen Out de hoogste tijd dat menstruatie uit de taboesfeer wordt gehaald.

Toen ik een aantal weken geleden op kantoor naar het toilet ging, vond ik een heel klein tasje. Hij lag op de grond, precies achter de toiletpot. Als ik niet had gebukt omdat mijn broche naast het toilet was gevallen, had ik hem nooit gevonden.

Zou dit echt zijn wat ik dacht dat het was? Ik kon mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en maakte het etui open. En jawel, daarin lagen twee kleine tampons en een opgevouwen inlegkruisje. Meer paste er ook niet in. Ik bedacht mij dat er op mijn verdieping een vrouw was die dit had gedaan. Ik had geen idee wie het zou zijn, maar ze wilde niet dat iemand zou zien dat ze deze producten gebruikte.

Het is logisch en treurig tegelijk. We leren als vrouw dat ongesteldheid bij het leven hoort, maar dienen dit niet te laten zien. Het taboe rondom deze maandelijks periode is honderden jaren geleden ontstaan. Men wist niet waarom vrouwen bloedden en dus werd het als iets giftigs gezien.

Hoewel we inmiddels weten dat het te maken heeft met het voortplantingsproces, rust er nog steeds een taboe op. Menstruatieproducten worden verstopt en doorlekken is je grootste angst. Want wie doorlekt, die laat zien dat ze ongesteld is. Dus trekken we zwarte broeken aan, mogen we alleen fluisterend vragen om een maandverbandje bij een collega en verstoppen we etuis op het toilet.

Ik liep terug naar mijn kantoor, pakte een tampon en een post-it uit mijn lade. Op het briefje schreef ik dat wij met de vrouwen op onze verdieping een mandje voor menstruatieproducten konden maken. Ik plakte mijn tampon aan het briefje vast, stopte het in het etui en legde hem weer achter het toilet.

De weken verstreken en het bleef stil. Geen vrouw aan mijn deur, geen briefje terug. Ik besloot naar onze community manager te gaan. Ik huur een kantoor in een bedrijfsverzamelgebouw en deze community manager organiseert altijd de gezamenlijke activiteiten. Ik vertelde over het tasje en opperde om op ieder damestoilet in het gebouw een mandje te plaatsen. Ze was direct enthousiast.

Niet snel daarna hoorde ik dat mijn plan unaniem was goedgekeurd en er budget vrij werd gemaakt voor de mandjes, maar ook voor de producten zelf. Ons kantoor gaat gratis menstruatieproducten aanbieden. Super goed!

De laatste tijd zijn er gelukkig steeds meer vrouwen die het taboe doorbreken. Schaatser Jutta Leerdam bijvoorbeeld, zij vertelt in interviews openlijk over hevige menstruatiepijn en bloedverlies. Als zij het al op televisie kan, waarom kunnen wij het op kantoor dan niet? Ons lichaam kan mensen creëren. Hoe gaaf is dat? We zouden er trots op moeten zijn.

Aileen Out is de eigenaresse van Prettybusiness, een blog dat zich exclusief richt op zakelijke mode en werkkleding.

Burn-out? Doe aan intervallen en weer opstaan

Burn-out? Doe aan intervallen en weer opstaan

Dit is de tip van neurobioloog Brankele Frank om uit een (bijna) burn-out te komen.

Zo style je de panterprint op kantoor

Zo style je de panterprint op kantoor

Bij de panterprint is de grens tussen classy en trashy dun. Maar met deze tips van imagostylist Berna de Jong tover je dit motief om tot een...

Zo vat je die burn-out bij de horens

Zo vat je die burn-out bij de horens

Een burn-out heeft veel gevolgen, zoals moeite met organiseren of plannen. Zaken die belangrijk zijn voor de assistant. Ervaringsdeskundige Brankele...

12 belemmerende overtuigingen - en hoe je ze ombuigt

12 belemmerende overtuigingen - en hoe je ze ombuigt

Dit zijn twaalf irrationele en belemmerende overtuigingen én hoe jij ze kunt omvormen tot helpende gedachten of overtuigingen.

'Ik stel vaker de vraag: wat is goed voor mij?'

'Ik stel vaker de vraag: wat is goed voor mij?'

Een fulltime office assistant* met hr-taken ontdekt in de periode dat ze in een burn-out belandt dat ze hoogsensitief is. Het geeft haar inzicht in...

Je persoonlijke gedragsstijl en de valkuilen

Je persoonlijke gedragsstijl en de valkuilen

Soms lijkt het wel of je ieder een andere taal spreekt. Herkenbaar? Ontdek je persoonlijke gedragsstijl met de LIFO-methodiek. En ken de valkuilen.

Dit is een met AI gegenereerde afbeelding. Foto Shutterstock

Collega's coachen: voorbeelden van coachende vragen

Vanuit de secretaresserol coachen? Die rol is je waarschijnlijk op het lijf geschreven. Er zijn veel raakvlakken tussen ondersteuners en coaches.

Experts waarschuwen voor 'destructieve gevolgen' van perfectionisme

Experts waarschuwen voor 'destructieve gevolgen' van perfectionisme

Perfectionisme heeft raakvlakken met dwang en verslaving, en kan tot serieuze mentale én fysieke problemen leiden, waarschuwen twee experts.