Professioneel etiketten printen in 6 stappen

Professioneel etiketten printen in 6 stappen

Je wilt nog snel etiketten printen voor de mailing die eruit moet of je moet voor de open dag gepersonaliseerde naambadges creëren. Hier gaat vaak meer tijd in zitten dan je wilt. Volg de volgende 6 stappen zodat je niet alleen tijd wint, maar ook meteen het gewenste professionele resultaat behaalt.

Stap 1: Kies het juiste etiket voor jouw project

De keuze voor het type etiket beïnvloedt zowel de uitstraling als de technische mogelijkheden. Premium materialen en verschillende vormen kunnen een unieke uitstraling geven. Voor outdoor toepassingen zijn ultra-sterke en waterbestendige folies weer ideaal. En, afhankelijk van de gewenste levensduur kies je voor afneembare of permanent klevende labels. Houd daarnaast ook rekening met het gewenste formaat en de boodschap. Kortom, het is belangrijk om vooraf te bedenken welk type etiket geschikt is voor jouw toepassing. Of het nu gaat om een opvallende communicatie of het etiketteren van een product. En bedenk; kwaliteit zie je altijd terug in het eindresultaat.

Stap 2: Zorg dat je passende labels hebt voor jouw printer

Bij het afdrukken van etiketten is het belangrijk om de juiste etiketten, welke geschikt zijn voor jouw type printer en project, te kopen. Inkjet- en laserprinters werken anders en het gebruik van ongeschikte etiketten kan leiden tot een onbedoelde slechte afdrukkwaliteit. Laserlabels in een inkjetprinter zullen vlekken en vegen veroorzaken doordat de inkt niet goed absorbeert. Terwijl inkjetetiketten in een laserprinter kunnen leiden tot slechte hechting van de toner en schilfering van de afdruk. Controleer het type printer op de cartridge/toner of raadpleeg de website van de printerfabrikant voor nauwkeurige informatie over de compatibiliteit.

Stap 3: Waar moet je op letten bij ontwerpsoftware?

Bij het zelf afdrukken van etiketten is het belangrijk om software te kiezen die gebruiks- en budgetvriendelijk is èn aan jouw ontwerpwensen voldoet. Voor beginnende ontwerpers kan het handig zijn als de software kant-en-klare ontwerpen bevat die eenvoudig gepersonaliseerd kunnen worden met eigen tekst, logo's of afbeeldingen. Let op verborgen kosten of abonnementen bij het aanbod van designs en ontwerpopties. Het gebruik van de juiste template is essentieel om verkeerd uitgelijnde afdrukken te voorkomen. Geavanceerde ontwerpprogramma's zijn ideaal voor ervaren designers, maar ook minder gevorderde ontwerpers kunnen gelijk al profiteren van functies zoals mailmergen of het toevoegen en aanpassen van illustraties, afbeeldingen, speciale lettertypen, vormen en pictogrammen. Zorg ervoor dat het programma ook een streepjescodegenerator bevat als je streepjescodes of QR-codes wilt afdrukken.

Stap 4: Blijf binnen de marges zodat jouw ontwerp niet wordt afgekapt bij het printen

Het is essentieel om bij het ontwerpen van etiketten rekening te houden met het bedrukbare gebied om te voorkomen dat belangrijke delen van het ontwerp tijdens het afdrukken worden afgesneden. Het bedrukbare gebied bestaat uit “het veiligheidsgebied”, waarin alle cruciale inhoud moet worden geplaatst. “Het snijgebied” geeft de fysieke rand van het label aan. “Het aflopende of tot aan de rand bedrukte gebied” biedt ten slotte extra ruimte voor achtergronden en omlijstingen. Door binnen deze marges te werken, voorkom je lege, witte kaders aan de buitenrand van het etiket of afgekapte ontwerpdelen en zorg je voor een optimaal afdrukresultaat.

Stap 5: Let op het ontwerp

Zorg ervoor dat jouw tekst of barcodes leesbaar blijven wanneer deze op ware grootte worden afgedrukt. Het gekozen lettertype lijkt misschien leesbaar wanneer het hele label het canvasscherm van jouw monitor of tablet vult, maar het kan er heel anders uitzien wanneer het etiket eenmaal is afgedrukt.

Pas op dat de kleur van jouw lettertype opvalt en niet wegvalt in de achtergrond; dus zorg voor voldoende contrast. Bedenk bovendien dat een afbeelding meer zegt dan 1.000 woorden!

Stap 6: Check de printerinstellingen

Voordat je etiketten afdrukt, zijn er drie belangrijke printerinstellingen om te controleren: papierformaat, papiersoort en paginaschaling. A) Zorg ervoor dat het geselecteerde papierformaat overeenkomt met het formaat van jouw etiketvel om verkeerde uitlijning te voorkomen. B) Kies de juiste papiersoort, zoals 'Labels' of 'Thick/Heavy' om de doorvoersnelheid aan te passen en uitlijningsproblemen te verminderen. C) Stel de paginaschaling in op 100% of "Ware grootte" om de juiste grootte en uitlijning te behouden. Controleer daarnaast de juiste invoermethode en bedrukkingzijde van het vel in de printer. Maak indien nodig een proefafdruk op normaal papier om nog eventuele aanpassingen te maken.

Let op dat etiketvellen plat worden bewaard, liefst in de originele verpakking, op een koele, droge plaats om kromtrekken te voorkomen.

Met deze 6 stappen ben je klaar om zelf snel en eenvoudig professionele etiketten te printen die indruk maken.

Dit artikel is gesponsord door AVERY.

Zuurstofmasker voor de overbelaste assistant

Zuurstofmasker voor de overbelaste assistant

Weet jij eigenlijk wel waar je eigen grenzen liggen? En waarom je soms uitglijdt en in je valkuil schiet? Dit is de eerste aflevering van de serie...

Grijp in bij deze signalen van een burn-out

Grijp in bij deze signalen van een burn-out

Burn-out wordt veroorzaakt door een zeer langdurige blootstelling aan te hoge stress. Het kan jaren duren voordat iemand daadwerkelijk ziek wordt.

Jeroen Busscher

Alles wat er niet toe doet

We zijn niet in de wereld om in ons eentje alles te doen of op te lossen, schrijft onze columnist Jeroen Busscher. Omarm gemeenschap.

De kracht van goed genoeg

De kracht van goed genoeg

Wil je leren om optimaal keuzes te maken? Dan moet je het concept van 'goed genoeg' omarmen, adviseert psycholoog Lisette Dragt.

Omarm groei en word jezelf

Omarm groei en word jezelf

Jezelf ten diepste leren kennen vraagt tijd en aandacht. En geeft ongemak, schrijft psycholoog en trainer Gerda Bos. Toch is het de manier om te...

Het 'snoepreisje' draait tegenwoordig om inspiratie en goede content

Het 'snoepreisje' draait tegenwoordig om inspiratie en goede content

Aan de term incentivereis kleven soms wat negatieve associaties. Een groepsreis in de zakelijke markt wordt weleens gezien als 'snoepreisje'. Maar...

Heb jij last van eenzaamheid? Drie tips om je te helpen

Heb jij last van eenzaamheid? Drie tips om je te helpen

Eenzaam? Waarschijnlijk mis je verbinding met de wereld om je heen. Met deze tips herstel je dat en buig je die eenzaamheid om.

Eenzaamheid is heel normaal

Eenzaamheid is heel normaal

Eenzaamheid is een signaal dat we wat afstand tussen onszelf en de wereld ervaren. Hoe vervelend het ook kan voelen, is het wel een nuttig signaal,...