Professioneel etiketten printen in 6 stappen

Professioneel etiketten printen in 6 stappen

Je wilt nog snel etiketten printen voor de mailing die eruit moet of je moet voor de open dag gepersonaliseerde naambadges creëren. Hier gaat vaak meer tijd in zitten dan je wilt. Volg de volgende 6 stappen zodat je niet alleen tijd wint, maar ook meteen het gewenste professionele resultaat behaalt.

Stap 1: Kies het juiste etiket voor jouw project

De keuze voor het type etiket beïnvloedt zowel de uitstraling als de technische mogelijkheden. Premium materialen en verschillende vormen kunnen een unieke uitstraling geven. Voor outdoor toepassingen zijn ultra-sterke en waterbestendige folies weer ideaal. En, afhankelijk van de gewenste levensduur kies je voor afneembare of permanent klevende labels. Houd daarnaast ook rekening met het gewenste formaat en de boodschap. Kortom, het is belangrijk om vooraf te bedenken welk type etiket geschikt is voor jouw toepassing. Of het nu gaat om een opvallende communicatie of het etiketteren van een product. En bedenk; kwaliteit zie je altijd terug in het eindresultaat.

Stap 2: Zorg dat je passende labels hebt voor jouw printer

Bij het afdrukken van etiketten is het belangrijk om de juiste etiketten, welke geschikt zijn voor jouw type printer en project, te kopen. Inkjet- en laserprinters werken anders en het gebruik van ongeschikte etiketten kan leiden tot een onbedoelde slechte afdrukkwaliteit. Laserlabels in een inkjetprinter zullen vlekken en vegen veroorzaken doordat de inkt niet goed absorbeert. Terwijl inkjetetiketten in een laserprinter kunnen leiden tot slechte hechting van de toner en schilfering van de afdruk. Controleer het type printer op de cartridge/toner of raadpleeg de website van de printerfabrikant voor nauwkeurige informatie over de compatibiliteit.

Stap 3: Waar moet je op letten bij ontwerpsoftware?

Bij het zelf afdrukken van etiketten is het belangrijk om software te kiezen die gebruiks- en budgetvriendelijk is èn aan jouw ontwerpwensen voldoet. Voor beginnende ontwerpers kan het handig zijn als de software kant-en-klare ontwerpen bevat die eenvoudig gepersonaliseerd kunnen worden met eigen tekst, logo's of afbeeldingen. Let op verborgen kosten of abonnementen bij het aanbod van designs en ontwerpopties. Het gebruik van de juiste template is essentieel om verkeerd uitgelijnde afdrukken te voorkomen. Geavanceerde ontwerpprogramma's zijn ideaal voor ervaren designers, maar ook minder gevorderde ontwerpers kunnen gelijk al profiteren van functies zoals mailmergen of het toevoegen en aanpassen van illustraties, afbeeldingen, speciale lettertypen, vormen en pictogrammen. Zorg ervoor dat het programma ook een streepjescodegenerator bevat als je streepjescodes of QR-codes wilt afdrukken.

Stap 4: Blijf binnen de marges zodat jouw ontwerp niet wordt afgekapt bij het printen

Het is essentieel om bij het ontwerpen van etiketten rekening te houden met het bedrukbare gebied om te voorkomen dat belangrijke delen van het ontwerp tijdens het afdrukken worden afgesneden. Het bedrukbare gebied bestaat uit “het veiligheidsgebied”, waarin alle cruciale inhoud moet worden geplaatst. “Het snijgebied” geeft de fysieke rand van het label aan. “Het aflopende of tot aan de rand bedrukte gebied” biedt ten slotte extra ruimte voor achtergronden en omlijstingen. Door binnen deze marges te werken, voorkom je lege, witte kaders aan de buitenrand van het etiket of afgekapte ontwerpdelen en zorg je voor een optimaal afdrukresultaat.

Stap 5: Let op het ontwerp

Zorg ervoor dat jouw tekst of barcodes leesbaar blijven wanneer deze op ware grootte worden afgedrukt. Het gekozen lettertype lijkt misschien leesbaar wanneer het hele label het canvasscherm van jouw monitor of tablet vult, maar het kan er heel anders uitzien wanneer het etiket eenmaal is afgedrukt.

Pas op dat de kleur van jouw lettertype opvalt en niet wegvalt in de achtergrond; dus zorg voor voldoende contrast. Bedenk bovendien dat een afbeelding meer zegt dan 1.000 woorden!

Stap 6: Check de printerinstellingen

Voordat je etiketten afdrukt, zijn er drie belangrijke printerinstellingen om te controleren: papierformaat, papiersoort en paginaschaling. A) Zorg ervoor dat het geselecteerde papierformaat overeenkomt met het formaat van jouw etiketvel om verkeerde uitlijning te voorkomen. B) Kies de juiste papiersoort, zoals 'Labels' of 'Thick/Heavy' om de doorvoersnelheid aan te passen en uitlijningsproblemen te verminderen. C) Stel de paginaschaling in op 100% of "Ware grootte" om de juiste grootte en uitlijning te behouden. Controleer daarnaast de juiste invoermethode en bedrukkingzijde van het vel in de printer. Maak indien nodig een proefafdruk op normaal papier om nog eventuele aanpassingen te maken.

Let op dat etiketvellen plat worden bewaard, liefst in de originele verpakking, op een koele, droge plaats om kromtrekken te voorkomen.

Met deze 6 stappen ben je klaar om zelf snel en eenvoudig professionele etiketten te printen die indruk maken.

Dit artikel is gesponsord door AVERY.

Je persoonlijke gedragsstijl en de valkuilen

Je persoonlijke gedragsstijl en de valkuilen

Soms lijkt het wel of je ieder een andere taal spreekt. Herkenbaar? Ontdek je persoonlijke gedragsstijl met de LIFO-methodiek. En ken de valkuilen.

Dit is een met AI gegenereerde afbeelding. Foto Shutterstock

Collega's coachen: voorbeelden van coachende vragen

Vanuit de secretaresserol coachen? Die rol is je waarschijnlijk op het lijf geschreven. Er zijn veel raakvlakken tussen ondersteuners en coaches.

Experts waarschuwen voor 'destructieve gevolgen' van perfectionisme

Experts waarschuwen voor 'destructieve gevolgen' van perfectionisme

Perfectionisme heeft raakvlakken met dwang en verslaving, en kan tot serieuze mentale én fysieke problemen leiden, waarschuwen twee experts.

Laat jezelf bloeien door je tuintje op orde te houden

Laat jezelf bloeien door je tuintje op orde te houden

Sta wat vaker stil bij wat mensen van je vragen en verwachten, adviseert psycholoog Gerda Bos. Bedenk of dit je verder helpt of juist beknelt.

Blijven presteren als je depressief bent: vijf nanotips

Blijven presteren als je depressief bent: vijf nanotips

Om uit een depressie te komen, heb je waarschijnlijk begeleiding nodig. Carole Spiers hoopt dat deze kleine ingrepen al een beetje helpen.

Blue Monday: een winterdip is geen depressie

Blue Monday: een winterdip is geen depressie

De meest deprimerende dag van het jaar, Blue Monday, is er weer. Zogenaamd de dag waarop de meeste mensen somber zijn en last hebben van een...

Niet perfect is prima: over de kracht van imperfectie

Niet perfect is prima: over de kracht van imperfectie

Hoe is het met de perfectionist in jou? Durf je geen e-mail te versturen voordat je deze zes keer hebt nagelopen op spelfouten? Sla je jezelf voor je...

6 tips voor de notulist die het even niet meer kan volgen

6 tips voor de notulist die het even niet meer kan volgen

Krijg je als notulist te maken met mensen die te snel praten, of met onderwerpen die je niet volledig begrijpt? Probeer dan de volgende zes tips eens...