Neem zelf de regie over projecten dankzij persoonlijk leiderschap 

Neem zelf de regie over projecten dankzij persoonlijk leiderschap 

Jouw baan als supportprofessional draait om meer dan alleen kennis en vaardigheden. Het verschil maak je met krachtig persoonlijk leiderschap en effectieve communicatie, zodat ook anderen zien waar jij in uitblinkt. Maar wat betekent dat precies en hoe versterk je deze onmisbare competentie? Schoevers-trainer Maaike Knoester vertelt hierover.

“Persoonlijk leiderschap gaat over het nemen van de regie over jezelf", weet Knoester. “In je werk betekent dit dat je zelf bepaalt hoe je iets aanpakt, initiatieven neemt en je uitspreekt als je het ergens niet mee eens bent. Je neemt verantwoordelijkheid en maakt bewuste keuzes, waardoor je meer invloed uitoefent binnen je organisatie.” 

Als supportprofessional is het volgens de Schoevers-trainer essentieel dat je niet blindelings doet wat je wordt opgedragen. “Je bent vaak een schakel tussen verschillende personen en hebt daardoor vaak een uniek overzicht over situaties. Het is dus cruciaal dat je je visie deelt en bijdraagt aan een effectieve bedrijfsvoering. Juist in jouw positie ben je in staat om met initiatieven te komen, verbeteringen aan te dragen en proactief werkzaamheden op te pakken. Wie over persoonlijk leiderschap beschikt, kan dit.” 

Soft skills zijn key  

“De toekomstige supportprofessional gaat niet het verschil maken met kennis of vaardigheden alleen. Je onderscheidt jezelf van anderen door je houding, hoe je jezelf positioneert, hoe je overkomt en waar je voor staat. Als je je hiervan bewust bent en groeistappen in maakt, dan maak je juist dáár het verschil mee. Ik zie achter de professional altijd de mens die in persoonlijke ontwikkeling is. Prachtig om naar te kijken. Wat een mooie mensen heb ik leren kennen in mijn vak als trainer.” 

Persoonlijk leiderschap vergroten

Je vergroot persoonlijk leiderschap door vaker je verantwoordelijkheid te nemen, vindt Knoester. “Probeer te bedenken in welke situaties je eigenlijk gewoon doet wat je wordt opgedragen, in plaats van zelf met ideeën te komen. In sommige gevallen is dit wel zo makkelijk of zelfs handig voor alle partijen. Maar in andere gevallen wringt het, omdat je ergens weet dat jij het anders zou willen aanpakken. Probeer in deze situaties verandering aan te brengen door initiatief te nemen en je ideeën te delen. Begin klein: je zult zien dat mensen blij zijn met je input en dat je al snel meer durft.” 

Knoester gaat verder: “Als je merkt dat een bepaald proces in je organisatie inefficiënt is, kun je een voorstel doen om het te verbeteren. Dit kan zo eenvoudig zijn als het voorstellen van een nieuwe softwaretool die taken kan automatiseren, of het voorstellen van een nieuwe workflow die de productiviteit kan verhogen.” 

Zelf de regie nemen

De trainer daagt mensen uit zich te verdiepen in persoonlijk leiderschap. “Bij Schoevers volg je verschillende trainingen. Bijvoorbeeld de Training Persoonlijk Leiderschap. In deze training krijg je handvatten om zelf de regie te nemen over projecten en situaties. Deze handvatten kun je direct in je eigen werk inzetten. Zo krijg je meer voor elkaar, let maar op.” 

Dit artikel is gesponsord door Schoevers Opleidingen.  

Tien tips voor meer zelfvertrouwen op de werkvloer

Tien tips voor meer zelfvertrouwen op de werkvloer

Kun je meer zelfvertrouwen gebruiken? Dit zijn volgens onze trainer Karen Visser de belangrijkste tips waarmee je bouwt aan zelfverzekerdheid.

Zo creëer je de perfecte werkomgeving

Zo creëer je de perfecte werkomgeving

Werknemers werken vaker thuis, op kantoor of verschillende locaties, wat uitdagingen met zich meebrengt op het gebied van ergonomie, gezondheid en...

Is het multi oefening, multi-oefening of multioefening?

Is het multi oefening, multi-oefening of multioefening?

Wat zijn de regels voor klinkerbotsingen en koppeltekens? Schrijftrainer Judith Winterkamp beantwoordt een lezersvraag in haar rubriek 'Spelling en...

Tien tips bij het inwerken van een nieuwe collega

Tien tips bij het inwerken van een nieuwe collega

Het inwerkproces, de 'onboarding', is doorslaggevend voor het succes van nieuwe collega's, maar ook het gehele secretariaat.

Zo verkoop je jezelf in een elevator pitch

Zo verkoop je jezelf in een elevator pitch

Hoe verkoop je jezelf kort en duidelijk aan anderen? Hieronder lees je hoe je een elevator pitch doet.

Fan van de krijtstreep? Deze past bij jou

Fan van de krijtstreep? Deze past bij jou

Een krijtstreep straalt vertrouwen en leiderschap uit. Imagostylist Berna de Jong legt uit waarom en hoe je die het beste draagt.

Eerste hulp bij assertiever worden

Eerste hulp bij assertiever worden

Assertief zijn als ondersteuner betekent dat je weet waar je als persoon en professional voor staat, dat je de grenzen daarvan bewaakt en soms 'nee'...

Waarom toch die extra 's' of 'ë'?

Waarom toch die extra 's' of 'ë'?

Dit zijn lezersvragen van ondersteuners die worstelen met de schrijfwijze van bepaalde woorden en zinnen. Taaltrainer Judith Winterkamp geeft advies.