Het 'snoepreisje' draait tegenwoordig om inspiratie en goede content

Het 'snoepreisje' draait tegenwoordig om inspiratie en goede content

Aan de term incentivereis kleven soms wat negatieve associaties. Een groepsreis in de zakelijke markt wordt weleens gezien als 'snoepreisje'. Maar het is allang niet meer lang-leve-de-lol, benadrukt Ingrid Guepin. "Het gaat veel meer dan voorheen om content."

Ingrid is Special Project Manager Events bij ATPI. Dat geniet vooral bekendheid vanuit zakelijke reizen en sportevenementen. Onder het label ATPI Events valt echter ook het specialisme incentivereizen.

Tijd voor connectie

Het Engelse woord ‘incentive’ laat zich vertalen met ‘prikkel’ of ‘stimulans’. “Natuurlijk is het een manier om hard werken te belonen en samen successen te vieren”, erkent Ingrid. “Maar zo’n reis biedt deelnemers vooral de tijd om echt met elkaar te connecten. In ons gejaagde bestaan ontbreekt die tijd. Zo’n reis biedt de gelegenheid om, weg van de zakelijke (kantoor)omgeving, onderlinge banden te versterken. Je kunt verdieping in relaties aanbrengen.”

Omdat het binnen veel sectoren uiteindelijk toch vooral een ‘people’s business’ is, is de waarde van een reis evident. “Werknemers zijn sneller bereid stapjes extra te zetten en met relaties bereik je samen betere commerciële resultaten.”

Bijdrage deelnemer

In diverse sectoren vallen incentivereizen tegenwoordig onder compliance-regels. Mede daarom vragen organisatoren steeds vaker een bijdrage van de deelnemers. “Die zijn daar steeds meer toe bereid”, constateert Ingrid. “Inmiddels betalen deelnemers in de helft van de gevallen de reis gedeeltelijk of geheel zelf.”

Content en inspiratie

Incentivereizen draaien vooral om content en inspiratie. Dat komt onder meer tot uitdrukking in fysieke bezoeken aan lokale ondernemingen en projecten. “We zoeken vooral naar innovatie. Zowel de opdrachtgever als de deelnemers aan de reis zijn geïnteresseerd in ontwikkelingen elders, bijvoorbeeld in AI, duurzaamheid of bouwtechnieken. Zo bezoeken we in Parijs bijvoorbeeld bouwprojecten voor de Olympische Spelen.”

Duurzaamheid

Bij het bepalen van de bestemming hebben klanten vaak al wel een idee. “Maar Lapland of Lissabon geeft natuurlijk een andere dynamiek. Wij reiken extra ideeën aan. En we ontzorgen volledig, vanaf het eerste communicatiemoment tot en met de evaluatie.”

Het element duurzaamheid wint daarbij aan belang. ATPI beschikt over de service Halo. Die meet de CO2-uitstoot en ondersteunt bij het verminderen en compenseren ervan. “We geven transparantie over elke reiskilometer, maar ook over bijvoorbeeld de inkoop bij horecapartners. Klanten zijn daar gelukkig ook steeds bewuster mee bezig.”

Lokale pareltjes

Voor de invulling van het dagprogramma werkt ATPI Events intensief samen met lokale specialisten. “DMC’s, oftewel Destination Management Companies”, licht Ingrid toe. “Samen stellen we programma’s à la carte samen; we bieden geen pakketten. Ons streven is om óók iemand die al tien keer Sevilla heeft bezocht nog te verrassen, met locaties en activiteiten die je niet in een reisgids aantreft. Het programma moet wow-momenten bevatten. Of het nou Madrid, Malta of Marrakesh is, het moet een once-in-a-lifetime avontuur zijn.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met ATPI Events.

'Ik verbind alle partijen'

'Ik verbind alle partijen'

In de rubriek Het Kantelpunt nemen smaakmakers uit ons vak je mee naar het moment waarop hun kijk op hun werk en zichzelf veranderde. Deze keer: Dana...

Je mail aan het checken? Vergeet niet te ademen

Je mail aan het checken? Vergeet niet te ademen

De hele dag achter een scherm? Let eens op je ademhaling. Schermapneu kan je na een werkdag uitputten. Zes tips om dat te voorkomen.

Op zoek naar de ideale locatie voor een zakelijk evenement?

Op zoek naar de ideale locatie voor een zakelijk evenement?

In het hart van Drenthe, aan de rand van het serene Asserbos, ligt De Bonte Wever. Wat begon als een geliefd sport- en recreatiecentrum, is...

Bewaak je grenzen door eens 'nee' te zeggen

Bewaak je grenzen door eens 'nee' te zeggen

Bij reorganisaties, ontslagen of fusies kan het secretariaat opeens drastisch veranderen. Hoe bewaak je grenzen, rollen en functies? Dit is de tweede...

'Mijn herseninfarct leerde me om voor mijzelf te kiezen'

'Mijn herseninfarct leerde me om voor mijzelf te kiezen'

Assistant Miranda Hogendoorn kreeg een herseninfarct op haar 41ste. Ze ontdekte hoe weinig er bekend was over niet-aangeboren hersenletsel voor...

Neem zelf de regie over projecten dankzij persoonlijk leiderschap 

Neem zelf de regie over projecten dankzij persoonlijk leiderschap

Jouw baan als supportprofessional draait om meer dan alleen kennis en vaardigheden. Het verschil maak je met krachtig persoonlijk leiderschap en...

'Persoonlijke benadering helpt bij slim en duurzaam reizen' 

'Persoonlijke benadering helpt bij slim en duurzaam reizen'

Een zakenreis boeken is er door het grote aantal boekingskanalen en de toenemende regelgeving voor bedrijven niet bepaald eenvoudiger op geworden....

Beperk het lijden van scheiden op het werk

Beperk het lijden van scheiden op het werk

De zomervakantie is voorbij, de scholen beginnen weer. Net zoals veel echtscheidingsprocedures.