Zelfzorg is óók productiviteit en werkplezier

Zelfzorg is óók productiviteit en werkplezier

Voor jezelf zorgen is niet alleen jezelf verwennen, betoogt werkprivé-balans coach Soraya Koendjbiharie. Het is ook béter werken.

Bij zelfzorg denken mensen vaak aan een sauna pakken of een manicuresessie. Maar zelfzorg gaat veel verder dan alleen leuke dingen doen in je privétijd. Namelijk: productiviteit, ontspannen werken en plezier tijdens je werkdag.

Maak de pieken in je werk leuk en behapbaar door juist in deze periodes goed te kijken naar jouw productiviteit en werkplezier. Ook dat is een vorm van zelfzorg. Waarom? Omdat ze allebei bijdragen aan het welzijn en de gezondheid van een mens.

Zelfzorg: niet voor niets

Dit levert deze vorm van zelfzorg jou op:

 • Bevordert creativiteit: Ontspannen werken zorgt ervoor dat je geest meer openstaat voor creatieve ideeen. Je bent beter in staat om nieuwe oplossingen te bedenken en problemen op een innovatieve manier aan te pakken.
 • Geeft voldoening: Productief zijn geeft een gevoel van voldoening en prestatie. Het afvinken van taken en doelen geeft een positieve boost aan het zelfvertrouwen.
 • Balans tussen werk en privé: Door productiever te zijn en efficiënter te werken, kun je je werk sneller afronden en meer tijd overhouden voor ontspanning en vrije tijd. Dit bevordert een gezonde balans tussen werk en privéleven.

Maar hoe pak je deze vorm van zelfzorg aan?

Weg met uitstelgedrag!

Ken je dat gevoel wanneer je een berg werk voor je ziet en je het liefst de andere kant op wilt rennen? Uitstelgedrag is iets waar we allemaal weleens last van hebben. Uitstellen bezet de headspace en zorgt juist voor minder werkplezier.

Er zijn manieren om productiviteit te stimuleren en taken sneller af te ronden. En sneller afronden zorgt weer voor meer ruimte voor plezier. Denk aan:

 • Timeboxing: Werk met tijdsblokken en zet een timer voor elke taak. Op deze manier blijf je gefocust en voorkom je dat je verstrikt raakt in eindeloos scrollen op social media.
 • To-do-lijstjes: Schrijf je taken op in een overzichtelijke to-do lijst. Het afvinken van voltooide taken geeft een geweldig gevoel van voldoening. Maak een scheiding tussen de taken voor vandaag en de rest van de taken. Als je alle taken bij elkaar ziet, geeft dit een overweldigend gevoel.
 • Jezelf belonen: Stel beloningen in voor elke voltooide taak. Denk aan een kleine traktatie voor jezelf die je in de pauze kan doen, zoals een heerlijke luxe kop koffie of even borduren. Dit zorgt er ook voor dat je je pauzes neemt.

Maak er een feestje van!

Werkplezier is cruciaal voor een gezonde werk-privébalans. Hier zijn enkele tips om elke dag met een glimlach naar je werk te gaan:

 • Personaliseer je werkplek: Breng wat kleur en persoonlijkheid in je kantoor. Planten, foto’s en inspirerende citaten kunnen wonderen doen voor je stemming.
 • Werk samen: Samenwerken met collega’s zorgt niet all een voor betere resultaten, maar ook voor een positievere werkomgeving. Organiseer bijvoorbeeld een brainstormsessie of lunch samen buiten de deur.
 • Ontwikkel je vaardigheden: Wanneer je vaardigheden groeien, groeit ook je zelfvertrouwen en voldoening in je werk. Zoek naar kansen om jezelf te blijven verbeteren en nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Als mens hebben we maar één batterij - ook al hebben we een knip tussen werk en privé. Reminders zorgen ervoor dat we gezonde gewoontes (weer) oppakken. Dus daarom ook de basis van zelfzorg.

Jezelf op nummer 1 zetten

Te vaak vergeten we om voor onszelf te zorgen in de drukte van het dagelijks leven. Maar onthoud: je kunt pas goed voor anderen zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt. Bekijk de basis:

 • Me-time: Reserveer elke week wat tijd alleen voor jezelf, zonder afleiding. Of je nu een boek leest, mediteert of een wandeling maakt, het helpt je om te ontspannen en op te laden.
 • Beweging: Regelmatige lichaamsbeweging is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je geestelijke welzijn. Vind een bewegingsvorm die je leuk vindt en maak er een gewoonte van.
 • Grenzen stellen: Leer nee te zeggen als je te veel hooi op je vork neemt - zowel zakelijk als privé. Het is belangrijk om je energie te bewaken en prioriteit te geven aan wat echt belangrijk is.

Begin met kleine stappen

Met deze drie essentiële elementen - productiviteit, werkplezier en zelfzorg - kun je een evenwichtig en succesvol leven leiden. Zo kom je ook de drukke maanden door.

Vergeet niet dat het allemaal begint met kleine stappen en dat je jezelf mag belonen voor elke stap die je zet.

Over de auteur: Soraya Koendjbiharie

Foto Dionysis Tatina.
Foto Dionysis Tatina.

Soraya Koendjbiharie is een ondernemer die anderen helpt om meer uit het leven te halen. Als werkprivé-balans coach zorgt ze voor productiviteit en ruimte voor belangrijke zaken buiten werk. Daarnaast verbetert ze communicatieprocessen bij overheidsorganisaties. Haar expertise omvat coachingstrajecten, timemanagement trainingen en communicatie-roadmaps.

Haar vrije tijd besteedt Soraya graag in Griekenland. Benieuwd hoe zij werk en zeven keer per jaar Griekenland combineert? Luister dan haar podcast Vrij & Succesvol leven. Meer weten over productiviteit? Bekijk ook Soraya’s website

Onderdeel van de collectie

Werken aan jezelf

Werk maakt waarschijnlijk een aanzienlijk deel uit van je leven. Wel zo fijn dus als dat werk plezierig is en je productief kunt zijn in een prettige werkomgeving. Deels heb je dat zelf in de hand. Zorg goed voor jezelf (en je omgeving), train je veerkracht en blijf optimistisch. Ook wanneer er (soms) gevoelens van eenzaamheid ontstaan.

Jeroen Busscher

Alles wat er niet toe doet

We zijn niet in de wereld om in ons eentje alles te doen of op te lossen, schrijft onze columnist Jeroen Busscher. Omarm gemeenschap.

Mantelzorg, nog een onbetaalde baan erbij

Mantelzorg, nog een onbetaalde baan erbij

Mantelzorg is en blijft vooral een vrouwenzaak, meldt het CBS. Zeker omdat de vraag ernaar stijgt, zal de last op de schouders van vrouwen blijven...

De kracht van goed genoeg

De kracht van goed genoeg

Wil je leren om optimaal keuzes te maken? Dan moet je het concept van 'goed genoeg' omarmen, adviseert psycholoog Lisette Dragt.

Van subassertief naar assertief gedrag

Van subassertief naar assertief gedrag

Ben je van nature niet zo assertief? Dan bestaat de kans groot dat je je subassertief gedraagt. Tips om van subassertief naar assertief te komen.

Omarm groei en word jezelf

Omarm groei en word jezelf

Jezelf ten diepste leren kennen vraagt tijd en aandacht. En geeft ongemak, schrijft psycholoog en trainer Gerda Bos. Toch is het de manier om te...

Het 'snoepreisje' draait tegenwoordig om inspiratie en goede content

Het 'snoepreisje' draait tegenwoordig om inspiratie en goede content

Aan de term incentivereis kleven soms wat negatieve associaties. Een groepsreis in de zakelijke markt wordt weleens gezien als 'snoepreisje'. Maar...

Heb jij last van eenzaamheid? Drie tips om je te helpen

Heb jij last van eenzaamheid? Drie tips om je te helpen

Eenzaam? Waarschijnlijk mis je verbinding met de wereld om je heen. Met deze tips herstel je dat en buig je die eenzaamheid om.

Eenzaamheid is heel normaal

Eenzaamheid is heel normaal

Eenzaamheid is een signaal dat we wat afstand tussen onszelf en de wereld ervaren. Hoe vervelend het ook kan voelen, is het wel een nuttig signaal,...