Waarom een secretariaat op een brandweerkazerne lijkt

Waarom een secretariaat op een brandweerkazerne lijkt

Ik greep de uitnodiging om eens langs te komen in een brandweerkazerne met beide handen aan...

Voor mijn jongste zoon natuurlijk. Hij is negen jaar, heeft een verstandelijke beperking en is dolenthousiast als hij voertuigen ziet, zeker als ze groot en rood zijn en ongelooflijk veel herrie maken. (Ook grasmaaiers, vuilniswagens, ambulances en tractors zijn favoriet.) We mochten in alle brandweerwagens klimmen en zelfs even op de ladderwagen, op 20 meter hoogte. Hij vond het allemaal fantastisch – en ik ook. Wat me opviel was hoe vriendelijk het team brandweerlieden was. Er sprak een onnadrukkelijke maar vanzelfsprekende kameraadschap en rust uit hun houding. Dit zijn de mensen op wie je kunt bouwen dacht ik, aan wie je je leven kan toevertrouwen. Mensen die je uit de brand helpen, een geolied team dat op elkaar vertrouwt en precies weet wat het moet doen, in rust, en ook als het alarm gaat.  

Nu kan het op een secretariaat razenddruk zijn - hopelijk met minder adrenaline en minder kans op letsel als bij de brandweer - maar ook daar wil je een geolied team zijn dat elkaar kent, dat elkaars expertise weet, dat op elkaar bouwt. 

Wat me opviel aan de verhalen in de decembereditie van Management Support Magazine is de warmte die zowel onze geïnterviewden als de auteurs en columnisten uitstralen in hun verhalen over hun werk. Jeroen Busscher beschrijft geestig zijn werkrelatie met assistent Dominique, en onder de humor en de plagerij zit zijn waardering (en bewondering?) over het ontzorgen en vooruitdenken dat zij doet. Evelien Keeskamp in onze rubriek Podium leeft op van het begeleiden en coachen van studenten. Directiesecretaresse Yvette Nikolic vertelt in het Kantelpunt hoe zij zich openstelde en daardoor een goede vertrouwensband heeft met haar directeur. Vertrouwen, openheid, betrouwbaarheid, aanvoelen, meebewegen, ontzorgen. Iets doen voor een ander, het hart op de goede plaats.  

Of zoals Lindy Maris zegt (ik bewonder haar, lees vooral het interview met haar): ‘Neem je hart mee naar je werk.’

Ik ving toevallig op wat de brandweercommandant zei tegen zijn collega: ‘We hebben weer iemand blij gemaakt, daar gaat het om.’ 

En zo is het. 

Hartelijke groet, 
Vera Bot 

PS Fijne dagen lieve mensen, geniet van de kerstvakantie. Graag verder lezen? Bekijk dan ons kerstcadeau: Het beste van 2023!

Het hele blad inzien van december? Ik laat het magazine zien in deze vlog:

Lees meer over

Vera Bot

Vera Bot

Hoofdredacteur Management Support

Vera Bot is hoofdredacteur van Management Support Magazine en manager van de online content op managementsupport.nl en de verspreiding ervan via social media kanalen.

Sparren over jouw carrière: zó vind je die ene droombaan

Sparren over jouw carrière: zó vind je die ene droombaan

Demi van Halst, recruitmentcoördinator bij Loyens & Loeff, heeft een uitdagende en bevredigende carrière. Ze deelt haar ervaringen met het werken bij...

Zuurstofmasker voor de overbelaste assistant

Zuurstofmasker voor de overbelaste assistant

Weet jij eigenlijk wel waar je eigen grenzen liggen? En waarom je soms uitglijdt en in je valkuil schiet? Dit is de eerste aflevering van de serie...

Grijp in bij deze signalen van een burn-out

Grijp in bij deze signalen van een burn-out

Burn-out wordt veroorzaakt door een zeer langdurige blootstelling aan te hoge stress. Het kan jaren duren voordat iemand daadwerkelijk ziek wordt.

Jeroen Busscher

Alles wat er niet toe doet

We zijn niet in de wereld om in ons eentje alles te doen of op te lossen, schrijft onze columnist Jeroen Busscher. Omarm gemeenschap.

Mantelzorg, nog een onbetaalde baan erbij

Mantelzorg, nog een onbetaalde baan erbij

Mantelzorg is en blijft vooral een vrouwenzaak, meldt het CBS. Zeker omdat de vraag ernaar stijgt, zal de last op de schouders van vrouwen blijven...

De kracht van goed genoeg

De kracht van goed genoeg

Wil je leren om optimaal keuzes te maken? Dan moet je het concept van 'goed genoeg' omarmen, adviseert psycholoog Lisette Dragt.

Van subassertief naar assertief gedrag

Van subassertief naar assertief gedrag

Ben je van nature niet zo assertief? Dan bestaat de kans groot dat je je subassertief gedraagt. Tips om van subassertief naar assertief te komen.

Omarm groei en word jezelf

Omarm groei en word jezelf

Jezelf ten diepste leren kennen vraagt tijd en aandacht. En geeft ongemak, schrijft psycholoog en trainer Gerda Bos. Toch is het de manier om te...