Waarom een secretariaat op een brandweerkazerne lijkt

Waarom een secretariaat op een brandweerkazerne lijkt

Ik greep de uitnodiging om eens langs te komen in een brandweerkazerne met beide handen aan...

Voor mijn jongste zoon natuurlijk. Hij is negen jaar, heeft een verstandelijke beperking en is dolenthousiast als hij voertuigen ziet, zeker als ze groot en rood zijn en ongelooflijk veel herrie maken. (Ook grasmaaiers, vuilniswagens, ambulances en tractors zijn favoriet.) We mochten in alle brandweerwagens klimmen en zelfs even op de ladderwagen, op 20 meter hoogte. Hij vond het allemaal fantastisch – en ik ook. Wat me opviel was hoe vriendelijk het team brandweerlieden was. Er sprak een onnadrukkelijke maar vanzelfsprekende kameraadschap en rust uit hun houding. Dit zijn de mensen op wie je kunt bouwen dacht ik, aan wie je je leven kan toevertrouwen. Mensen die je uit de brand helpen, een geolied team dat op elkaar vertrouwt en precies weet wat het moet doen, in rust, en ook als het alarm gaat.

Nu kan het op een secretariaat razenddruk zijn - hopelijk met minder adrenaline en minder kans op letsel als bij de brandweer - maar ook daar wil je een geolied team zijn dat elkaar kent, dat elkaars expertise weet, dat op elkaar bouwt.

Wat me opviel aan de verhalen in de decembereditie van Management Support Magazine is de warmte die zowel onze geïnterviewden als de auteurs en columnisten uitstralen in hun verhalen over hun werk. Jeroen Busscher beschrijft geestig zijn werkrelatie met assistent Dominique, en onder de humor en de plagerij zit zijn waardering (en bewondering?) over het ontzorgen en vooruitdenken dat zij doet. Evelien Keeskamp in onze rubriek Podium leeft op van het begeleiden en coachen van studenten. Directiesecretaresse Yvette Nikolic vertelt in het Kantelpunt hoe zij zich openstelde en daardoor een goede vertrouwensband heeft met haar directeur. Vertrouwen, openheid, betrouwbaarheid, aanvoelen, meebewegen, ontzorgen. Iets doen voor een ander, het hart op de goede plaats.

Of zoals Lindy Maris zegt (ik bewonder haar, lees vooral het interview met haar): ‘Neem je hart mee naar je werk.’

Ik ving toevallig op wat de brandweercommandant zei tegen zijn collega: ‘We hebben weer iemand blij gemaakt, daar gaat het om.’

En zo is het.

Hartelijke groet,
Vera Bot

PS Fijne dagen lieve mensen, geniet van de kerstvakantie. Graag verder lezen? Bekijk dan ons kerstcadeau: Het beste van 2023!

Het hele blad inzien van december? Ik laat het magazine zien in deze vlog:

Lees meer over

Vera Bot

Vera Bot

Hoofdredacteur Management Support

Vera Bot is hoofdredacteur van Management Support Magazine en manager van de online content op managementsupport.nl en de verspreiding ervan via social media kanalen.

Heb jij last van eenzaamheid? Drie tips om je te helpen

Heb jij last van eenzaamheid? Drie tips om je te helpen

Eenzaam? Waarschijnlijk mis je verbinding met de wereld om je heen. Met deze tips herstel je dat en buig je die eenzaamheid om.

Eenzaamheid is heel normaal

Eenzaamheid is heel normaal

Eenzaamheid is een signaal dat we wat afstand tussen onszelf en de wereld ervaren. Hoe vervelend het ook kan voelen, is het wel een nuttig signaal,...

Burn-out? Doe aan intervallen en weer opstaan

Burn-out? Doe aan intervallen en weer opstaan

Dit is de tip van neurobioloog Brankele Frank om uit een (bijna) burn-out te komen.

Zo style je de panterprint op kantoor

Zo style je de panterprint op kantoor

Bij de panterprint is de grens tussen classy en trashy dun. Maar met deze tips van imagostylist Berna de Jong tover je dit motief om tot een...

Zo vat je die burn-out bij de horens

Zo vat je die burn-out bij de horens

Een burn-out heeft veel gevolgen, zoals moeite met organiseren of plannen. Zaken die belangrijk zijn voor de assistant. Ervaringsdeskundige Brankele...

12 belemmerende overtuigingen - en hoe je ze ombuigt

12 belemmerende overtuigingen - en hoe je ze ombuigt

Dit zijn twaalf irrationele en belemmerende overtuigingen én hoe jij ze kunt omvormen tot helpende gedachten of overtuigingen.

Je persoonlijke gedragsstijl en de valkuilen

Je persoonlijke gedragsstijl en de valkuilen

Soms lijkt het wel of je ieder een andere taal spreekt. Herkenbaar? Ontdek je persoonlijke gedragsstijl met de LIFO-methodiek. En ken de valkuilen.

Dit is een met AI gegenereerde afbeelding. Foto Shutterstock

Collega's coachen: voorbeelden van coachende vragen

Vanuit de secretaresserol coachen? Die rol is je waarschijnlijk op het lijf geschreven. Er zijn veel raakvlakken tussen ondersteuners en coaches.