vraag & antwoord

Bestaan iemands initialen uit de eerste letters van zowel voor- als achternaam?

Taal en communiceren

Initialen van iemands naam zijn vaak lastig. En welke gebruik je bij een zakelijke brief of e-mail? Of de voor- en achternaam hierbij meegenomen moeten worden lees je hieronder.

Bestaan iemands initialen uit de eerste letters van zowel voor- als achternaam?

Van Dale zegt: het mag allebei

Volgens Van Dale is de tweede betekenis van het woord initiaal: elk van de eerste letters van iemands verschillende namen. Dit gaat vaak over iemands voornaam en doopnaam of tweede naam.

Voorbeeld: Johan Hendrik Peterus Smit heeft dan als initialen J.H.P.

Het kan echter ook om meer letters gaan dan alleen de voorletter(s). Je kunt met initialen zowel alleen de voorletter(s) als de letters van de voor- en achternaam aangeven.

Voorbeeld: Johan Hendrik Peterus Smit kan ook de initialen J.H.P.S. hebben.

Het kan dus allebei. Gebruik initialen waar het netjes staat, vooral bij formele berichten en verslagen. Bij informele berichten is een voornaam gebruiken persoonlijker dan initialen.

Verkort

Bij het voorbeeld van Johan H.P. Smit zou je ook nog de initialen J.S. kunnen gebruiken. Dit staat iets minder netjes als je zijn voornamen weet, maar mocht deze persoon zelf hebben aangegeven deze initialen te gebruiken, dan kun je dat ook zeker in de toekomst doen.

Meer leren over spelling en taal:

  • Is het te veel of teveel? – Grappig hoe zo’n woord je bezig kan houden. In deze Spelling en Taaltips vragen die jullie bezighouden.
  • Mrs, Miss of Ms? – Hoe spreek je in een Engelse brief een vrouw aan: met Mrs, Miss of Ms?

Trainingen professioneel communiceren en ‘kei in taal’

  • Professioneel schriftelijk communiceren – In deze training leer je hoe je de juiste keuzes in schriftelijke communicatie maakt en wat professioneel en klantgericht schrijven inhoudt.
  • Spelling: basis (kei in taal) – In de basistraining Spelling (kei in taal) leer je precies die regels die je moet kennen om foutloos Nederlands te schrijven.
Reageer op dit artikel