Hoe ga je om met verschillende plaatsnamen en windrichtingen?

Hoe ga je om met verschillende plaatsnamen en windrichtingen?

Is het Zuid-Holland Zuid? Of juist Zuid-Holland-Zuid? Zo ga je om met aardrijkskundige onduidelijkheden.

Communicatietrainer Judith Winterkamp krijgt regelmatig vragen over de juiste manier om plaatsnamen te schrijven:

Spatie of aan elkaar?

"Ik werk in een plaats in de Hoeksche Waard. Ik kom het bijvoeglijk naamwoord van Hoeksche Waard op twee manieren tegen: Hoeksche Waardse en Hoekschewaardse. Wat is de juiste?"

Heeft een eigennaam een spatie, dan blijft die spatie in het woord staan als je van de eigennaam een afleiding maakt. Een afleiding is een woord met een achtervoegsel of een voorvoegsel, of met beide.

Een bijvoeglijk naamwoord is zo’n afleiding. Een voorbeeld is de geografische naam Costa Rica. Maak je van Costa Rica een bijvoeglijk naamwoord dan blijft de spatie staan, dus Costa Ricaanse. Dat geldt ook voor Hoeksche Waardse. Het bijvoeglijk naamwoord houdt dus een spatie.

In de oude spelling tot 1996 verdween deze spatie wel. Dat verklaart waarom je de schrijfwijze Hoekschewaardse nog wel eens tegenkomt. Op het internet vond ik bijvoorbeeld 'Stichting Natuurbeheer Hoekschewaards landschap' en het 'Hoekschewaards dialect'. Hoewel deze schrijfwijzen niet juist zijn volgens de Nieuwe Spelling, zijn ze wel begrijpelijk. Andere voorbeelden van deze ‘oude’ schrijfwijze zijn de eigennamen de Westfriese Omringdijk en het Noordhollands Dagblad.

Streepje of geen streepje?

"Hoe schrijf ik een aardrijkskundige naam met een windrichting erachter? Is het Zuid-Holland Zuid of Zuid-Holland-Zuid?"

Windrichtingen in aardrijkskundige namen krijgen altijd een hoofdletter en een streepje. Het maakt niet uit of de windrichting voor of achter de geografische naam staat. Dus is de juiste schrijfwijze Zuid-Holland-Zuid. En ook Amsterdam-Zuid en Noord-Holland- Zuidwest. Ook correct zijn dus Zuid-Zuid-Holland, Zuid-Amsterdam en Zuidwest-Noord-Holland.

Overigens worden Centraal en Midden ook met een streepje aan de geografische naam gekoppeld: Centraal-Afrika en Midden-Amerika. En ook Den Haag-Centrum

Judith Winterkamp

Judith Winterkamp

trainer, auteur

Judith Winterkamp is trainer en coach in zakelijke communicatie (schriftelijk en mondeling). Voor Management Support geeft zij schrijftrainingen als Creatief zakelijk schrijven + Schrijven met flair en Notuleren als een pro. Heb je een (taal)vraag, mail dan naar info@judithwinterkamp.nl.

Zelfs Beethoven had last van 'FOPO'

Zelfs Beethoven had last van 'FOPO'

Ben je soms bang voor de mening van anderen? Wil jij de allerbeste assistant zijn die je zou kunnen zijn, maar durf je niet voor jezelf op te komen of jezelf uit te spreken? Dan is het boek van Michael Gervais - FOPO: Fear Of People's Opinions' verplichte kost.

Hoe voorkom je een mismatch in communicatie? 'Beweeg mee om te doorbreken'

Hoe voorkom je een mismatch in communicatie? 'Beweeg mee om te...

Onbegrip en irritaties op het werk komen vaak voort uit mismatches in communicatie. Hoe voorkom je die mismatches? Trainer Kristine Ates legt uit hoe je met de NLP-methode aansluit bij de ander en wat je ermee bereikt. "Je wordt een veelzijdig mens."

Moeten Engelse termen ook los in het Nederlands?

Moeten Engelse termen ook los in het Nederlands?

Engelse woorden, hoe schrijf je die in het Nederlands? Onze taaltrainer Judith Winterkamp geeft advies.

Download het extra gratis magazine; de eindejaarsspecial van 2024

Download het extra gratis magazine; de eindejaarsspecial van 2024

Het einde van het jaar is in zicht. Traditiegetrouw biedt de redactie van Management Support je een klein cadeau aan.

Beter omgaan met veranderingen? Tien handige tips

Beter omgaan met veranderingen? Tien handige tips

Het einde van het jaar is in zicht. Gaan er veel dingen voor jou veranderen in 2025? Dit zijn tien tips van trainer Karen Visser om je voor te bereiden op en om te gaan met veranderingen.

Jeroen Busscher

Het gaat om jou

Onze columnist Jeroen Busscher gelooft niet in het gospel van kunstmatige intelligentie.

Gelukkig 'nieuwjaar' of 'Nieuwjaar'?

Gelukkig 'nieuwjaar' of 'Nieuwjaar'?

Hoe schrijf je de feestdagen in de (zakelijke) communicatie correct? Een kleine opfriscursus.

'Als ik laat zien wat AI kan, vallen mensen van hun stoel van verbazing'

'Als ik laat zien wat AI kan, vallen mensen van hun stoel van...

Zelfstandig programmasecretaris Nina Bauer zet specifieke tools in bij het notuleren en wint daarmee veel tijd. Ze noemt zich AI notulist. 'AI is mijn bondgenoot.'